דעה
תיק המשפטים הוא לא באמת חשוב
התפקיד החשוב באמת - והיום יותר מתמיד - הוא תפקיד היועץ המשפטי לממשלה. נתניהו יודע את זה. גם גנץ צריך לדעת
- יש דברים שאי אפשר לחלוק
- המנצחים בשלב זה: בנימין נתניהו ואסתר חיות
- אוחנה מנסה להשחית את מערכת המשפט כדי לשרת את נתניהו
בימים טרופים אלה, הדיונים על הקמת ממשלת נתניהו הבאה נמצאים בעיצומם, ויש יסוד להנחה שתהיה יציבה מקודמותיה.
בימים טרופים אלה יישחקו כמה וכמה מההבטחות הגדולות שניתנו לגנץ, חלקן על יסוד הטענה (המוצדקת) שמספר הידיים שהוא מביא איתו קטן מהמצופה וחלקן, סתם כך, מתוך הרגל. גנץ ילמד בדרך הקשה שהסכם בעל פה, אינו שווה את הנייר שעליו הוא כתוב.
בימים טרופים אלה יזחלו אל ממשלתו של נתניהו, חרש חרש, גיבורי ה"רק לא ביבי" ובהם, איך לא, עמיר פרץ שייאלץ מן הסתם גם לגדל מחדש את שפמו. בחוכמה שבדיעבד אינני מופתע מכך שקולו של פרץ כמעט ולא נשמע בין כל אלה שחירפו וגידפו את אורלי לוי-אבקסיס על עריקתה.
בימים טרופים אלה תקודם ככל הנראה חקיקה שתאפשר לנתניהו לכהן בכל תפקיד מיניסטריאלי שהוא, חרף כתב האישום שהוגש נגדו. הבטחת הבחירות של גנץ, שלפיה הוא לא יישב בממשלה תחת הנאשם נתניהו, תיזכר כעוד קוריוז.
בימים טרופים אלה תשומת הלב הציבורית מתמקדת בזהותו של מי שעשוי לכהן כשר המשפטים הבא בממשלת נתניהו החדשה. אבל עניין זה, ככל שהוא מסקרן ומרתק, אין לו חשיבות רבה בעניינים שעל הפרק. בימים כתיקונם תפקידו של שר המשפטים רם ונישא. אלא, שבימים טרופים אלה, ההתמקדות בזהותו של שר המשפטים אינה רק בגלל תפקידיו המיניסטריאליים הרגילים, אלא בשל מידת השפעתו על תיקי ראש הממשלה.
בימים טרופים אלה, העיסוק במשפטו של נתניהו נדחק, למרות חשיבותו, ממוקד העניין הציבורי. כשיחלוף משבר הקורונה, מדינת ישראל תלקק את פצעי הניהול הכלכלי הבעייתי של המשבר וכשמאות אלפים שמטה לחמם נפגע יחזרו לעמל יומם, לא יהיה מנוס מלחזור ולעסוק בנושא הציבורי החשוב הזה - משפטו של נתניהו.
בימים טרופים אלה וגם בשאר הימים, התפקיד החשוב באמת, הוא של היועץ המשפטי לממשלה ולא של שר המשפטים. כך תמיד, והיום יותר מתמיד. יש להניח שנתניהו מודע לסוגיה זו, ומן הראוי שגם גנץ יעסוק בה.
וזאת לדעת: היועץ המשפטי לממשלה, והוא לבדו, הוא בעל הסמכות להחליט בעניין הגשת כתב אישום נגד נבחר ציבור (וגם על תיקון כתב האישום, עיכוב ההליכים וביטול כתב האישום). לפרקליט המדינה, תהא חשיבות משרתו אשר תהא, אין כל מעמד משפטי בסוגיה זו. הוא יכול להביא תועלת רבה בניהול התביעה או לגרום נזק חמור, אבל בעניין כגון דא, הוא יועץ ותו לא.
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אמור לסיים את כהונתו בעוד פחות משנתיים, אם זו לא תסתיים קודם לכן מסיבה זו או אחרת. מכאן, שמינוי היועץ המשפטי לממשלה הבא, הוא כבר מעבר לדלת.
העניין המחודש שגילה ראש הממשלה בקלטות הרפז אומר דרשני ומרמז, אולי, שתקופת כהונתו של היועץ המשפטי לממשלה קרובה לסיומה וכי מנדלבליט לא ימלא את ימיו במשרתו הנוכחית. נזכיר כי היועץ המשפטי לממשלה מונה לתפקידו בתמיכת ראש הממשלה, לאחר שהיה בפניו כל המידע הרלוונטי בפרשת הרפז. מדוע אם כן, העלה ראש הממשלה פרשה זו מאוב?
דרכי המינוי של יועץ משפטי לממשלה ידועות ומפורסמות הן ואף על פי שתוקם וועדת איתור, המינוי הוא של הממשלה ולא של שר המשפטים. משכך, ידוע לכל בר בי רב שלראש הממשלה יש את המשקל המכריע בבחירת יועץ משפטי לממשלה, ורק פתי יחשוב ששר המשפטים הבא, תהא זהותו אשר תהא, יכריע בסוגיה זו.
בימים טרופים אלה, כמו תמיד ויותר מתמיד, נחוץ לנו יועץ משפטי לממשלה, שיעמוד לא רק בתנאים הפורמליים המבטיחים את מקצועיותו, אלא שיביא עמו אומץ לב ציבורי ואי תלות.
יש לקוות שהיועץ המשפטי לממשלה הבא ייבחר על יסוד התכונות האמורות ולא על יסוד עמדתו, בין אם הביע אותה ברבים ובין אם לאו, לפיה היועץ המשפטי לממשלה הנוכחי, החמיר יתר על המידה בהחלטתו על הגשת כתב האישום נגד ראש הממשלה בעבירות בהן הואשם.