ראיון כלכליסט
"אנחנו מקבלים בביטוח לאומי פניות למצבים שאין לנו מענה עבורם"
סמנכ"לית הגמלאות של ביטוח לאומי אורנה ורקוביצקי אחראית על מתן מענה למאות אלפי הפונים שנותרו ללא פרנסה בעקבות משבר הקורונה. "הפכנו למעסיק הגדול בישראל", היא אומרת, וצופה שהגל הבא של הפניות יהיה מעובדים שהמעסיק שלהם פשט את הרגל
"אפשר להגיד שהפכנו למעסיק הכי גדול בארץ", אומרת סמנכ"לית הגמלאות של ביטוח לאומי אורנה ורקוביצקי, בעקבות המספר חסר התקדים של תביעות ופניות שעמן מתמודד המוסד בשבועות האחרונים על רקע משבר הקורונה.
- הביטוח הלאומי: צפויה ירידה של 20% בהכנסות מגבייה באפריל
- הביטוח הלאומי: תקופת הסיוע למובטלים ותיקים תוארך בתקנות חירום
- מסתמן: הביטוח הלאומי יוכל לחלק דמי אבטלה ללא רישום בשירות התעסוקה
"הציבור צריך להבין שזה צונאמי של תביעות ופניות של אנשים, שביטוח לאומי מעולם לא התמודד איתן, כולל בעתות מלחמה", היא אומרת. ורקוביצקי (65) היא האחראית המקצועית לקצבאות ביטוח לאומי ומי שאמורה לתת תשובה מהירה למאות אלפי נפגעי הקורונה שנשארו בלי עבודה ובלי פרנסה.
תספיקו לשלם לכולם לפני פסח?
"אנחנו לא רוצים להותיר אנשים בלי כלום לפני חג הפסח, אז כנראה נשלם מקדמות של 2,500 שקל. גייסנו את כל האנשים בסניפים ובמטה של ביטוח לאומי כדי לסייע בטיפול בתביעות אבטלה, והסבנו הרבה מאוד עובדים לטפל רק באבטלה. גם פנינו למעסיקים ולחברות שמכינות תלושי שכר בבקשה שיעבירו לנו את נתוני השכר, חודשי ההעסקה ותאריך הפסקת העבודה של המובטלים. זה מקל את הבירוקרטיה".
לכמה מובטלים אתם נערכים?
"כרגע יש חצי מיליון מובטלים, ואנחנו סבורים שנגיע לכמיליון כי כל יום יש עוד ועוד. אנחנו גם צופים שחלק מאלה שהוצאו לחופשה ללא תשלום יפוטרו. מצד שני, יש גם כאלה שפונים אלינו ומבקשים לבטל את התביעה לדמי אבטלה כי המעסיק קרא להם בחזרה".
בכמה כסף מדובר?
"אנחנו לא במצב שאנחנו יכולים להגיד בוודאות. על חודש מרץ נשלם 3 מיליארד שקל למובטלים החדשים והישנים, וזה רק על חצי חודש. על אפריל זה יהיה פי שניים, כלומר 6 מיליארד שקל. צפויה עלייה גם בקצבאות אחרות כמו קצבת הבטחת הכנסה וקצבת אזרח ותיק, אבל העלות הסופית עדיין לא בידינו".
"אנחנו פועלים מול האוצר כדי להקל על העצמאים"
על רקע סיטואציה הייחודית שיצרה במשק התגובה למשבר הקורונה בביטוח לאומי נערכים גם לשינויים והקלות. לפי ורקוביצקי, "יש כוונה לקצר בתקנות לשעת חרום את תקופת האכשרה לקבלת דמי אבטלה מ־12 חודשים ל־6 חודשים" — מהלך שצפוי להוסיף למעגל העודים הזכאים לדמי אבטלה אם יפוטרו 380 אלף איש. וגם למהלך זה, "יש עלויות".
יהיו הקלות נוספות?
"כל מי שזכאי לדמי אבטלה מקבל מענק של 500 שקל נוספים. כרגע זה מענק חד פעמי. אני חושבת שתהיה סדרה נוספת של תקנות לשעת חרום, כי אנחנו מקבלים פניות על מצבים שאין לנו מענה להם. למשל אין מענה לעובדים בני 67 ומעלה, שכיום לא זכאים לדמי אבטלה. מדובר באוכלוסייה החלשה ביותר, אנשים שקשה להם מאוד להתקיים מהפנסיה הקטנה ולכן המשיכו לעבוד. יש מקום לחשוב מחדש האם הגזרה שדמי אבטלה מוגבלים עד גיל 67 נכונה".
מה לגבי עובדים עצמאים?
"כל הנושא של עצמאים לא מכוסה בתקינה. מנסים לגבש להם מענה מחוץ לביטוח הלאומי. אנחנו פועלים מול משרד האוצר להקל כמה שיותר".
גובה דמי האבטלה שמשולם כיום מספק בעיניך?
"הקצבה לא באה להחליף את השכר במלואו. המובטלים יקבלו 40%–70% משכרם ויש תקרה של 10,500 למובטל. דווקא האוכלוסייה שמשתכרת יותר תמצא את עצמה עם הכנסה הרבה יותר נמוכה ממה שהיא רגילה לה. המענק של ה־500 שקל אמור לעזור להתמודד".
מה עם מי שהיו מובטלים לפני משבר הקורונה ובדיוק מסתיימת להם הזכאות?
"במסגרת התקנות לשעת חרום ביקשנו להאריך את הזכאות למובטלים ותיקים, שעכשיו מסתיימת הזכאות שלהם עד אחרי הפסח. אני מניחה שזה יתקבל. אחר כך נראה אם נצטרך הארכה נוספת.
"מי שהצטרף היום למעגל האבטלה אלה אוכלוסיות שאנחנו פחות מכירים, של אנשים שמשתכרים יותר. אלה לא הלקוחות הרגילים שלנו", אומרת ורקוביצקי, ומציינת שבתביעות בולטת גם כמות גדולה של צעירים ממרכז הארץ וגוש דן.
"מתחילים לראות עלייה בפניות להבטחת הכנסה"
מי שלא עומד בתנאי הזכאות לדמי אבטלה ומי שיסיים את תקופת הזכאות יצטרף לבקש לקבל קצבת הבטחת הכנסה, שעומדת על 1,761 שקל ליחיד ועל 2,942 שקל לזוג עם שני ילדים. "המדינה לא מאפשרת מינימום של קיום בכבוד לאנשים שאין להם הכנסה", אומרת ורקוביצקי. "אין ספק שזה לא מספיק ויש פה בעיה קשה של ביטחון חברתי".
למה לא מעלים את גובה הקצבה?
"כבר תקופה ארוכה שאנחנו מנסים להעלות את הסכומים, אבל יש ממשלה זמנית וגם הכנסת לא מתפקדת. לכן לא יכולנו ליזום תיקוני חקיקה, למרות שיש לנו תוכנית מאוד טובה לתיקון שלהם".
כמה אנשים את צופה שיצטרפו עתה למעגל מקבלי הבטחת ההכנסה?
"אנחנו מתחילים לראות קצת עליה במספר הפניות לקצבת הבטחת הכנסה. אני לא צופה עלייה גדולה מאוד, כי המבחנים לקבלת הקצבה נוקשים, ובודקים את ההכנסה של כל המשפחה ולא רק של המובטל".
ההתמודדות עם צונאמי של בקשות דמי אבטלה נראית פשוטה לעומת האתגר הבא הצפוי לכם: תשלום שכר פיצויים להמון מפוטרים מעסקים פושטי רגל.
"זה אכן הגל הבא שאנחנו צופים, גל של פשיטות רגל. אנחנו צופים גל רציני של תביעות. כמו שהסבנו עובדים לדמי אבטלה, נסב עובדים גם להתמודד עם פשיטות רגל".
לביטוח הלאומי יהיה מספיק כסף לכל כך הרבה נזקקים?
"אנחנו משאירים את עודפי הגביה בביטוח הלאומי ולא מעבירים אותם לאוצר, ונשתמש גם בריביות על היתרות שנמצאות אצל האוצר".
איך המצב הנוכחי של שירות שכולו דיגיטלי ישפיע על עתיד הביטוח הלאומי?
"משבר הקורונה הוא הזדמנות, גם לנו וגם לציבור, לראות שבאמצעים דיגיטליים אפשר לפתור הרבה מאוד בעיות. השירות בביטוח הלאומי יהפוך להרבה יותר דיגיטלי ומקוון. אנחנו רואים קפיצה אדירה בשימוש של הציבור באתר שלנו ובפייסבוק".
עדין אנשים שצריכים ועדות רפואיות לנכות, וקשישים שצריכים הערכה סיעודית, לא יכולים לקבל את זה בתקופת המשבר. את זה אי אפשר בינתיים לעשות בדיגיטל.
"יש שני סוגי מקרים. יש את מי שנקבעה להם זכאות זמנית לקצבה עד הדיון בוועדה. לאנשים אלו הארכנו את הזכאות בשלושה חודשים. בנוסף, אנחנו מקדמים מודל של ועדות רפואיות וביקור בית בווידאו צ'אט ומאוד היינו רוצים להוסיף את האפשרות הזו. בינתיים אנחנו מנסים להסתמך על המסמכים הרפואיים ושיחות טלפון ובמקרה הצורך מבקשים מסמכים נוספים".