$
בארץ

בג"ץ לאדלשטיין: נמק למה לא להעלות להצבעה את החלפתך עד יום רביעי

בהחלטה כתבו השופטים שבקשת ההתייחסות המשלימה היא "מבלי לקבוע מסמרות", כלומר שלא יובן ממנה בהכרח שבכוונתם להוציא צו שכך יעשה. שרת המשפטים לשעבר, איילת שקד: "‏ש כאלו שמנסים להרוג את הדמוקרטיה וזה לא יו"ר הכנסת". שר התיירות לוין: "בית המשפט השתלט באופן רשמי על הכנסת"

תומר גנון וצבי זרחיה 13:4423.03.20

‏העתירה לבג"ץ להחלפת יו"ר הכנסת הזמני: השופטים מבקשים את עמדת יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, האם לא ראוי שהנושא יעלה על סדר היום של המליאה ביום ד' (25.3). בהחלטה כתבו השופטים שבקשת ההתייחסות המשלימה היא "מבלי לקבוע מסמרות", כלומר שלא יובן ממנה בהכרח שבכוונתם להוציא צו שכך יעשה.

 

 

 

יולי אדלשטיין יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין יו"ר הכנסת צילום: יואב דודקביץ

 

 

הרכב של חמישה שופטי בג"ץ בראשות הנשיאה אסתר חיות, התבקש להכריע בשאלה המשפטית: מתי מחויב יו"ר כנסת זמני, אדלשטיין, להעלות על סדר היום של המליאה את בחירתו של יו"ר קבוע. האם רק בסמוך לכינון ממשלה חדשה, או כש-61 ח"כ – רוב חברי הכנסת – מבקשים להעלות זאת להצבעה במליאה, גם אם אין עדיין ממשלה.

 

"את כשל השוק הפוליטי לא צריך לפתור באמצעות חוות דעת משפטיות", אמר אתמול (א') היועץ המשפטי לכנסת, איל ינון, במסגרת דיון שנערך בעתירה ובה ביקש להביע את עמדתו. ינון הציג עמדה לפיה אדלשטיין צריך להביא הצעה להחלפתו רק אם תמוצה האפשרות להקמת ממשלת אחדות. עד אז הוא רשאי להסתמך על תקנות הכנסת, לפיהן המועד האחרון להעלות את הנושא להצבעה הוא הקמת ממשלה.

 

שר התיירות יריב לוין הגיב להחלטת בג״ץ ואמר, "בית המשפט השתלט באופן רשמי על הכנסת, ומהיום הפך העליון את יו״ר הכנסת לחותמת גומי, כאשר את הכנסת והמליאה מנהלים שופטי העליון. אין דבר כזה באף דמוקרטיה. אני קורא ליו״ר הכנסת להודיע שרק הוא יקבע מתי המליאה תתכנס ומה יהיה על סדר יומה.

 

"אם הנשיאה חיות רוצה לשים עצמה מעל הכנסת, היא מוזמנת להגיע לבניין עם משמר בתי המשפט ולפתוח את ישיבת המליאה בעצמה. כך יהיה ברור שמדובר בהפיכה שלטונית של קומץ שופטים הבוחרים את עצמם בחדרי חדרים. אגב, אולי כדאי שנשיאת העליון תוותר לזמן מה על שאיפותיה לשלוט בכנסת, ותתפנה סוף סוף לכנס את בית המשפט לדון באינספור תיקים שממתינים חודשים ושנים לדיון ולהכרעה, ובכך תסתיים הפגיעה הקשה בזכויות המתדיינים המחכים לשווא להכרעה בעניינם".

 

שרת המשפטים לשעבר, ח"כ איילת שקד צייצה בטוויטר: "‏הדמוקרטיה בישראל לא "מתה". יש כאלו שמנסים להרוג אותה וזה לא יו"ר הכנסת. אלו שפונים לבג"ץ בשבתו כגננת של הכנסת, הם אלו שממיתים את הדמוקרטיה. בדמוקרטיה בג"ץ לא קובע לכנסת כיצד להתנהל ולא שם עצמו מעל הכנסת. רק הכנסת סוברנית להחליט מתי תתכנס ומתי בהתאם לחוק ולתקנון ולא בג"ץ".

 

שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' הגיב אף הוא לפסיקת בג"ץ: "בתוך אחד המשברים הקשים ביותר מאז קום המדינה מנסה המערכת המשפטית לבצע הפיכה שלטונית במדינת ישראל. לא פחות. הרשות השופטת כבר שנים רומסת את המוסדות הדמוקרטיים הנבחרים והיום מתיימרת לקבוע גם את סדר יומה של הכנסת. גם התערבותו החמורה של היועץ המשפטי לממשלה בפרוצדורות של הכנסת רומסת את עיקרון הפרדת הרשויות ותרשם לדיראון עולם בדברי הימים של מדינת ישראל. למרות שאני נמנה על אלו שתומכים ודוחפים לפיקוח פרלמנטרי בימי הקורונה ורוצה מאד בהקמת הוועדות בכנסת, אני קורא ליו"ר הכנסת להתעלם מהפסיקה הדורסנית של בג"ץ ולעמוד כחומה בצורה על עצמאותה של הכנסת".

 

שר המשפטים אמיר אוחנה צייץ "לו אני יו"ר הכנסת, הייתי משיב לא".

 

בכחול לבן תקפו את דברי השר לוין בתגובתו לבג"צ ואמרו: "אדוני השר לוין, מנחם בגין הסנדק שלך, היה מתבייש במה שכתבת. דמוקרטיה היא דמוקרטיה ולא רק כשנוח לכם ולנתניהו. תכבדו את הכרעת הרוב ותפסיקו לפגוע במוסדות המדינה".

 

השר לביטחון הפנים ולנושאים אסטרטגיים גלעד ארדן בטוויטר: ״בג״צ טועה טעות מרה בכניסתו להליך הפוליטי ולניהול ענייני הכנסת. יו״ר הכנסת לא צריך לקבוע מועד להצבעה לפי הלחץ שמפעילים שופטי בג״צ ועליו להתעקש על עצמאותו. אולם, אם יפסוק בג״צ ויכפה בחירות ליו״ר הכנסת כבר במהלך ניהול המו״מ לאחדות, יש לכבד את פסיקתו אחרת נדון את עצמנו לאנרכיה״.

 

 

x