דו"ח המבקר
המבקר: במי אביבים לא מפעילים את כל הבארות, בגיחון מאשרים התקשרויות בדיעבד
דו"ח חריף של מבקר המדינה על תאגידי המים: אי ניצול של בארות שאיבה, היערכות לקויה למכרזים, בזבוז מים ותשלום על שעות כוננות שכמעט ולא נוצלו
פרק דו"ח הביקורת על תאגידי המים של מבקר המדינה מתניהו אנגלמן כולל התייחסות לשניים מהתאגידים הגדולים בפועלים במדינת ישראל, והתייחסות שלישית לאגודת המים "מי דן".
- מרכז השלטון המקומי מעודד את הרשויות לעקוף את החוק
- "מרכז השלטון המקומי הנחה תאגידי מים לפעול בניגוד לחוק"
- מי אביבים נגד המדינה: חשבון מים של 67 מיליון שקל בשדה דב
לגבי תאגיד המים אביבים, שפועל באזור תל אביב והוקם על ידי העירייה, נמצא בביקורת שהתאגיד לא עומד בנורמות התפעול ובכלל "נמצאו פערים בכל המרכיבים של נורמות התפעול שקבעה רשות המים לשנת 2017", עם פער של 43 מיליון שקל לשנה זו. התאגיד מספק כ-47 מיליון מ"ק מים לתושבים כאשר כ-10% מהם ממקורות עצמיים והשאר ממערכת המים הארצית.
בביקורת לגביו נמצא שהתאגיד "לא עמד בשיעור פחת הגבייה המוכר שנקבע", ולגבי 2018 פחת הגבייה ופחת המים היה כפול מהנדרש. לגבי כמות המים, התאגיד הפעיל ב-2018 רק שש מתוך 10 בארות שאיבה, ולסיכום התגלה בביקורת ש"נמצאו מקרים שבהם לא נערך התאגיד בעוד מועד לפרסום מכרזים, ולכן האריך התקשרויות קיימות, בלא שהייתה בידיו אופציה תקפה. נמצאו גם מקרים שבהם לא ניהל התאגיד מעקב אחר שיעור הניצול הכספי של התקשרויותיו ולא ביצע בקרה בעניין זה".
ביקורת שנייה בוצעה מול תאגיד "הגיחון", שמספק שירותי מים וביוב בירושלים. נמצא ש"פחת הגבייה ופחת המים גבוהים בשכונות שמעבר לגדר ההפרדה במזרח ירושלים - פחת המים ופחת הגבייה גבוהים בשכונות אלה במידה ניכרת מהנורמות שנקבעו לתאגיד". כל זה גרם לבזבוז מים, שהם משאב במחסור, ומייקר את תעריפי המים, כאשר הפער לרעת התושבים היה כ-12 מיליון שקל לשנת 2017. גם בגיחון נמצאו בעיות בהתקשרויות, כאשר "כמה התקשרויות הוגדלו כמה פעמים, וההגדלה המצטברת חרגה מהמגבלות שנקבעו בנוהל. נמצאו התקשרויות שהגדלת היקפן הכספי הובאה לדיון בוועדת המכרזים בדיעבד". עוד נמצא בביקורת שהתאגיד שילם ב-2018 לעובדיו עבור שעות כוננות שרק 10% נוצלו בפועל.
לגבי אגודת המים השיתופית החקלאית "מי דן", נמצא שכ-30% מהיועצים בפרויקט הפחתת שפכים תעשייתיים "נבחרו ללא הליך תחרותי, ומי דן הייתה מעורבת בבחירתם". לגבי ההעסקה הזו נמצא ש"היועצים הועסקו ללא הסכם בכתב או סיכום המגדיר נושאים כגון תכולת העבודה או השירות הנדרשים מהם, התוצרים שעליהם להפיק ושבגינם תשולם להם התמורה או הגורם שלו הם אמורים לדווח", כאשר חלק מהם בכלל מפקחים על פעילות "מי דן", לאחר שנשכרו על ידי המפוקח.
מרשות המים, הרגולטור המפקח על התאגידים, נמסר בתגובה ש"הקמת תאגידי המים הביאה להתייעלות דרמטית ולמהפכה של ממש במשק המים העירוני בכל רחבי הארץ לטובת משק המים והצרכנים. מהפכה זו מלווה בפיקוח רשות המים על תאגידי המים העירוניים, בין היתר על תוכניות האב ההנדסיות של התאגידים, אמות המידה לשירות לצרכן, מינוי בעלי תפקידים והממשל התאגידי. כפי שנעשה באופן קבוע, הרשות תדאג לעקוב אחר תיקון הליקויים העולים מן הדוחות".
תאגיד הגיחון מסר כי "כל הערות מבקר המדינה נלמדו בזמן הכנת הדו"ח, הופקו הלקחים ותוקנו הליקויים".
ממי אביבים נמסר: "תגובת מי אביבים כלולה בדו"ח. יצויין שהדו״ח אף החמיא למי אביבים, ובכל מקרה, בשיתוף פעולה עם רשות המים תוקנו חלק מהתעריפים וננקטו צעדי התייעלות. כמו כן הותקנו מערכות מחשב לשיפור תהליכי עבודה ושירות ושיפור הבקרה הפנימית. אנו מעריכים את עבודת המבקר ורואים בה הזדמנות להמשיך ולשפר את השירות לתושבי העיר".