$
משפט

מעקב כלכליסט

לחצים על משרד הבריאות לצמצם את נוהל "האח הגדול": התראה לפני בג"ץ, דרישה לפרסום הנהלים

עמותת טרון הודיעה למשרד הבריאות על כוונתה לעתור לבג"ץ תוך 24 שעות, אם לא תמצא דרך לאזן בין שמירה על הצוות הרפואי לזכות לכבוד ופרטיות של החולים הקלים - המהווים הבוקר 84% מכלל המאושפזים. התנועה לחופש המידע דורשת לקבל את ההנחיות והנהלים לפיהן בתי החולים מצלמים ומאזינים לחולים 24/7

תומר גנון וענת רואה 11:5823.03.20

נמשכים הלחצים של גופים אזרחיים על משרד הבריאות לבטל או לצמצם את נוהל "האח הגדול", לפיו בתי החולים יוכלו לצלם ולהאזין 24/7 לחולי קורונה מאושפזים, גם קלים שמהווים נכון להבוקר (ב') כ-84% (295 מתוך 351).

 

אתמול פנתה עמותת טרון - העמותה לזכויות המשתמשים ברשת - לשר הבריאות יעקב ליצמן, במכתב התראה דחוף בטרם הגשת בג"ץ. במכתב, שעליו חתום עו"ד גיא אופיר, הוא דורש ממשרד הבריאות לפרסם תוך 24 שעות נהלים שיאזנו בין השמירה על בריאות הצוות הרפואי, לבין הזכויות החוקתיות של החולים לכבוד ופרטיות (חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו).

 

הפניה מצטרפת לקולות מטעם מומחים לאתיקה רפואית, משפטנים ואנשי אקדמיה שדורשים לרכך את הנוהל. "זכויות האדם, לרבות הזכות לפרטיות, נועדו לחול גם בשעת משבר, ולא רק בשגרה", כותב אופיר. "ניתן להבטיח טיפול נאות ושמירה על ביטחון הצוות מחד, תוך מתן פרטיות למטופלים השוהים בבידוד. לא מתקבל על הדעת שמטופל לא יהיה זכאי להפקדת ניטור שמע וחזותי לפי בקשתו, וכאשר אינו במצב קשה". עו"ד אופי מוסיף כי: "עובדה היא כי במלוניות אין ניטור בלתי פוסק, ורק בבידוד בבית החולים יש ניטור בלתי פוסק".

 

אופיר מבקש גם להורות לבתי החולים לידע את החולים בהיקף הצילום והאזנה שלהם וכן לאסור על הצבת מצלמות נסתרות והאזנות סתר. לדבריו, "יהיה נכון לקבוע שיינתן זמן קבוע במהלך היום/לילה, שבו החולים לא מנוטרים על ידי הצוות הרפואי, דבר שיאפשר לחולים פרטיות".

 

 

מצלמה שהותקנה בבית החולים לניאדו מצלמה שהותקנה בבית החולים לניאדו

 

 

בתוך כך, הבוקר (ב') פנתה התנועה לחופש המידע למשרד הבריאות בדרישה לקבל את רשימת ההנחיות המלאות בקשר לצו בריאות העם - הוראת השעה לבידוד בבתי חולים - שהתקין משרד הבריאות.

 

נציין כי על פי הצו (סעיף 2.ג'), "הבידוד בבית החולים יהיה בתנאים ולתקופה כפי שיורה הרופא". כלומר הדבר נתון על פניו לשיקול דעת הרופא. בנוסף נכתב שקביעת מדיניות האשפוז הלאומית של חולי קורונה תבוצע על ידי חטיבת הרפואה באמצעות האגף לשעת חירום. הנוהל המדויק לטיפול בחולים, שמאבחן אולי בין מצבו הקליני של החולה, לא פורסם לציבור כך שלא ניתן מהו כולל, והאם ישנה שונות בין בתי החולים. פניה למשרד הבריאות בנושא טרם נענתה.

 

בפניה ששלחה עו"ד איה מרקביץ' מהתנועה לחופש המידע לעו"ד שולמית בלנק, הממונה על יישום חוק חופש המידע במשרד הבריאות, היא מבקשת לקבל גם כל הנחיה נוספת שהכין משרד הבריאות ולא פורסמה בקשר להתמודדות עם נגיף הקורונה.

 

"בפרט", נכתב, "נבקש לקבל את כלל ההנחיות הנוגעות לתנאי הבידוד שבהם מוחזקים חולי הקורונה המאושפזים בבתי החולים השונים, ובכללן ההנחיה שכונתה בתקשורת 'נוהל האח הגדול', ולפיה יותקנו בחדריהם של כל חולי הקורונה המאושפזים בבתי החולים, ללא תלות במצבם הרפואי, אמצעים טכנולוגיים למעקב חזותי וקולי (היינו, מצלמות, מיקרופונים וכיוצא באלה), מסביב לשעון".  

x