משבר הקורונה
"הטמעת הכלים הדיגיטליים נעשתה תוך התעלמות מהשגות של רופאים וגורמים משפטיים"
במכתב חריף לנשיא המדינה טוענים באיגוד רופאי בריאות הציבור שההטמעה של הכלים במסגרת המאבק נגד התפרצות הקורונה פגעה באמון הציבור ואף עלולה לסכן את בריאות הציבור. באיגוד קוראים לפיקוח פרלמנטרי על המהלך
"נבקש להיות מעורבים בדיונים על שימוש בכלים דיגיטליים לצורך חקירה אפידמיולוגית. האופן שבו הוטמע הכלי, תוך התעלמות מהשגות של רופאים אפידמיולוגים וגורמים משפטיים, פוגע באמון הציבור. שימוש בלתי מושכל ובלתי מידתי בכלים הללו עלול לסכן את בריאות הציבור ואת אמון הציבור".
- כיצד יפעל המעקב הדיגיטלי של השב"כ אחרי אזרחי ישראל?
- ביהמ"ש צריך לפקח על סמכויות החירום של השב"כ והמשטרה
- בג"ץ: תקנות המעקב של השב"כ יוקפאו ביום ג' אם לא תוקם ועדת פיקוח בכנסת
במילים קשות אלו מסתיים מכתב חריף ששיגר פרופ' חגי לוין, יו''ר איגוד רופאי בריאות הציבור בהסתדרות הרפואית לנשיא מדינה ראובן ריבלין. כותרת המכתב היא: "פיקוח פרלמנטרי על ההיערכות להתפרצות הקורונה העולמית בישראל".
לדברי לוין, הקורונה הוא "מצב החירום מתגלגל והצורך החיוני בתהליכי קבלת החלטות שקולים ומושכלים בשלב זה, נדרשת דחיפות רבה בפיקוח פרלמנטרי. כל יום יכול להיות מכריע ולכן אנו ממליצים על הקמת מסגרת מתאימה לדיון בדחיפות מיידית. ההיערכות לקורונה מצילה חיים וצריכה להיות מעל לכל מחלוקת פוליטית. מסגרת זאת תסייע לשקיפות ולחיזוק אמון הציבור אשר הינו קריטי להתמודדות מיטבית".
באיגוד מוטרדים מהמצב המשפטי שנוצר עקב כניסה לתוקף של פקודת בריאות העם שלדברי לוין "מקנות לרופאי המחוזות ולמנכ"ל משרד הבריאות סמכויות נרחבות לצורך הגנה על בריאות הציבור ונדרשות פעולות רבות על ידי משרדי הממשלה השונים וגופים אחרים. מצב החירום כבר הצריך צעדים חריגים ועל פי כל ההערכות עוד יידרשו החלטות קשות בהמשך.
עם זאת, יש חובה כי השימוש בסמכויות המדינה ייעשה במידה הראויה והזהירה, לא להקל ולא להחמיר אלא לדייק, תוך תיאום בין גורמים רבים ואיזון מורכב בין שיקולים שונים", כאשר "פיקוח פרלמנטרי יסייע למקבלי ההחלטות לשמור על אמון הציבור, להימנע מיצירת פאניקה ציבורית מיותרת ומסוכנת ולהבטיח כי מבוצעות הפעולות הנדרשות להיערכות בכלל משרדי הממשלה".
באיגוד מזהירים כי ההיערכות "חייבת להיות שקולה ואחראית ולא קיצונית, כאשר במקביל להגנה על בריאות הציבור יש לשמור על שגרת החיים ועל היציבות הכלכלית", תוך ביקורת מרומזת על המדיניות הנוכחית הננקטת.
באיגוד מבקשים מהנשיא לזרז ככל הניתן את פעילות הכנסת ומתריעים כי "נעשו טעויות כדוגמת חוסר היערכות מספקת לנושא הבדיקות חרף ההתרעות שלנו. מצב זה ממחיש את הצורך השוטף בפיקוח פרלמנטרי ובהתייחסות מקצועית בלתי תלויה של מומחים בבריאות הציבור".