$
בארץ

משבר הקורונה

התקנות נכנסו לתוקף: השווקים נסגרים, אימוני ספורט - עד שני משתתפים

בשעה 8:00 נכנסו לתוקפן התקנות החדשות לשעת חירום שאותן אישרה הממשלה. בתקנות נקבע כי אסור להפעיל "שוק קמעונאי הפתוח לציבור הרחב, וכן דוכן בשוק"

אורנה יפת ו-ynet 08:0322.03.20

ב-8:00 בבוקר (יום א') נכנסו לתוקף ההגבלות במסגרת התקנות לשעת חירום, שעליהן החליטה הממשלה בלילה שבין יום חמישי לשישי. בתקנות, שנועדו להילחם בהתפשטות נגיף הקורונה בישראל, נכתב, בין היתר כי אסור להפעיל "שוק קמעונאי הפתוח לציבור הרחב, וכן דוכן בשוק כאמור ובכלל זה דוכן למכירת מזון, ולמעט שוק סיטונאי". רגע לפני תחילת השבוע, בעיריות ירושלים ותל אביב אמרו כי לא תיאמו איתן את סגירת השווקים. משמעות הדברים: לא ברור אם שוק הכרמל, התקווה ומחנה יהודה ייפתחו או יישארו סגורים.

 

 

 

בהמשך לכך, אישרה הלילה הממשלה כמה תיקונים, בהם החרגה של 50% מעובדי משרד החוץ במקום 30%. בנוסף, כל עובדי משרד החוץ בחו"ל הוחרגו ויוגדרו כעובדים חיוניים. 60% מעובדי המדפיס הממשלתי ועובדי רשות ההון הוגדרו גם הם כעובדים חיוניים, ובנוסף הוחרגו גם נותני שירותים בתחום מיחשוב ותקשורת וראשי ערים וסגניהם.

 

 

 

קונים בשוק בעידן הקורונה קונים בשוק בעידן הקורונה צילום: אלכס קולומויסקי

 

על פי התקנות השווקים והקניונים סגורים, חנויות רחוב ופאוור סנטרים נשארים בינתיים פתוחים. התקנות יהיו בתוקף לשבעה ימים.

 

התקנות קובעות כי חנויות לממכר מזון יהיו פתוחות, אך לא בשווקים קמעונאיים. השווקים, שחלקם עוד פעלו בשבוע שעבר, אסורים להפעלה מהיום בבוקר, על כלל חנויותיהם. גם דוכן לממכר מזון הפועל בשוק קמעונאי ייסגר. קניונים מקורים שנסגרו כבר לפני כשבוע ימים, ימשיכו להיות סגורים למעט חנויות לממכר מזון, פארמים, בתי מרקחת וחנויות שעיקר פעילותן היא ממכר מוצרי היגיינה.

 

לעומת זאת, חנויות רחוב מכל סוג שהוא, ובכלל זה חנויות ביגוד, צעצועים אופטיקה ועוד, יכולות להמשיך לעבוד, בתנאי שבעל החנות שומר על ההנחיות האוסרות התקהלות. התקנות קובעות כי בכל עת יהיו בחנות לקוחות ביחס של עד 4 לקוחות לכל קופה רושמת פעילה. מפעיל החנות נדרש לסמן מרחק של 2 מטר באזור העמידה בתור לקופה הרושמת ולוודא שהלקוחות העומדים בתור שומרים על מרחק של 2 מטר לפחות אחד מהשני. בעל החנות נדרש לווסת את הנכנסים לחנות כדי למנוע התקהלות של אנשים רבים.

 

על פי התקנות, מותר לבצע משלוחים ובתנאי שהמשלוח למקום מגורים יונח מחוץ לבית, בסמוך לדלת. מסעדות ובתי קפה, ואף אלה מביניהם שפועלים ברחובות, יפעילו שירות משלוחים בלבד.

 

התקנות אוסרות לפתוח מגוון רחב של בתי עסק ופארקים, אך מחריגות את משכן הכנסת ובתי המשפט. כללי ההתנהגות במרחב הציבורי המחייבים שמירה על מרחק של 2 מטרים ונסיעה של עד שני אנשים ברכב פרטי, לא חלים על חברי כנסת.

 

על פי התקנות המעודכנות, "תותר פעילות ספורט של עד שני אנשים, ככל הניתן קבועים, או של אנשים הגרים באותו מקום". בטיוטת ההחלטה נקבע כי תותר פעילות ספורט של חמישה אנשים, ולפיכך בנוסח הסופי של תקנות החירום הוחמרה ההגבלה.

 

כמו כן, "מותרת יציאה ממקום מגורים, של יחיד או של אנשים הגרים באותו מקום, לזמן קצר ולמקום בקרבת מקום המגורים, יציאה לטקס דתי ובכלל זה לחתונה או להלוויה וכן יציאה לתפילה ויציאה לטבילה במקווה, יציאה לצורך סיוע לאדם אחר שיש לו בעיה רפואית או קושי אחר הדורש תמיכה.

 

"אדם לא יפעיל מקום או עסק כמפורט להלן: קניון, למעט מקום למכירת מזון ובכלל זה בית אוכל; בית מרקחת או חנות שעיקר עיסוקה מכירת מוצרי היגיינה המצויים בקניון; דיסקוטק, בר, פאב, אולם אירועים, מכון כושר, בריכת שחייה, פארק מים, גן חיות, ספארי, פינת חי, בית מרחץ, בית קולנוע, תיאטרון, ספרייה, מוזיאון ומוסד תרבות אחר, פארק שעשועים, לונה פארק, עסק לטיפול לא רפואי בגוף האדם, מקום לעריכת מופעים וירידים, כלי שיט ציבורי, רכבל, שמורת טבע, גן לאומי, אתר מורשת ומקום שיש בו אטרקציה תיירותיות.

 

התקנות קובעות כי מותר להפעיל מקום או עסק כמפורט להלן בתנאים הבאים: בית אוכל ובכלל זה בית אוכל בבית מלון – מותרת מכירת מזון לצריכה מחוץ לבית האוכל, מקום למכירת מזון, בית מרקחת, או חנות שעיקר עיסוקה מכירת מוצרי היגיינה.

 

בשבת: ישראלים רבים יצאו לפארקים ולחופים

 

ישראלים רבים יצאו בשבת מבתיהם, בניגוד להנחיות, וטיילו בפארקים ובחופי הים. "למרות השמש הישארו בבית!", נאמר בהודעה שפרסם בתגובה משרד הבריאות, "מזג האוויר היפה הוא לא סיבה לצאת החוצה". מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב אמר: "אל תצאו מהבית. הקפידו על ההנחיות של משרד הבריאות, אחרת נמצא את עצמנו בהתפרצות משמעותית. אני מבקש מהציבור להישאר בבית, מי שיצא - נא לחזור הביתה"

 

x