$
בארץ

האופטימיסט

הקורונה מביאה להקלה במלחמת הסחר בין ארה"ב וסין

הממשל ביקש לקבל הערות מהציבור בנוגע להקלות אפשריות בייבוא מסין באופן שיקל על המלחמה בנגיף; בנוסף: ירידה נרשמה בזיהום האוויר העולמי

כלכליסט 12:3721.03.20

אופטימיות זהירה: קורונה, אבל רק דברים טובים. דיווח שוטף על ההתפתחויות האחרונות הקשורות להתפשטות הקורונה בארץ ובעולם - אבל עם שינוי קל: רק חדשות טובות

 

12:35 - טראמפ מבקש להקל על הסחר עם סין

 

הממשל האמריקאי מסר אתמול שהוא בוחן רעיונות של הציבור לגבי הסרת המכסים על יבוא מסין באופן שיעזור לארה"ב להילחם במגפת הקורונה. עוד נמסר כי הממשל עשוי להראות גמישות מסוימת במסחר עם בייג'ינג. משרד נציג הסחר של ארה"ב (USTR) אמר שבכוונתו לאפשר לציבור הרחב, לעסקים ולסוכנויות ממשלה "להגיש רעיונות אם הם מאמינים שיש צורך בהתאמות נוספות למכסים שהוטלו". הוא מסר גם שהמהלך הוא חלק מהמאמץ "לשמור על התקדמות המאבק הלאומי שלנו נגד מגפת הקורונה". ה-USTR העניק בשבועות האחרונים פטורים ממכס למספר מוצרים רפואיים שמיוצרים בסין, כולל מסכות רפואיות, כפפות ומטליות. אך בעוד ממשל טראמפ נאבק לשמור על הכלכלה מקריסה עקב הוראות ההסגר ועצירת הפעילות המסחרית, הוא נמנע עד כה מביטול נרחב של המכסים שהוטלו ב-20 החודשים האחרונים על סחורות סיניות בהיקף כ-370 מיליארד דולר בשנה, למרות טענות מצד גורמים בתעשייה שהדבר שקול לקיצוץ מיידי במסים בהיקף מיליארדי דולרים.

הנשיא טראמפ הנשיא טראמפ צילום: AP

 

טראמפ רואה את הלחץ המסחרי שהפעיל על סין כאחד מהישגיו הגדולים ביותר כנשיא, וכסיבה עיקרית לבחירה אפשרית שלו לכהונה נוספת בנובמבר. מלחמת הסחר פגעה בטווח רחב של סחורות סיניות, החל מחלקי מכונות ומוצרים כימיים ועד מוליכים למחצה, מעגלי מחשב ומוצרי צריכה. בתגובה הטילה סין מכסים משלה על מוצרים אמריקאיים שונים, אך הבטיחה להגביר מאוד את היקף הרכש של המוצרים האלה תחת הסכם הסחר "משלב ראשון" שנחתם על ידי המדינות ונכנס לתוקפו ב-15 בפברואר במטרה להקל על מלחמת הסחר בין המדינות.

 

10:10 - זיהום האוויר ברחבי העולם הולך ופוחת כתוצאה מהוראות ההסגר

 

כפי שפורסם השבוע ב"כלכליסט", בישראל הורגשה ירידה מיידית ברמות זיהום האוויר הנפלט מכלי רכב עם כניסתן לתוקף של המגבלות על התנועה בעקבות התפשטות הקורונה - וזאת בשיעור של כ-30%. לפי נתונים שמפרסמת ESA, סוכנות החלל האירופית, ריכוזי ה-NO2 (חנקן דו חמצני, גז רעיל הנפלט בין היתר ממנועי מכוניות) מעל איטליה צנחו בשבוע החולף בשיעור של מעל 20%. בעמק הפו, האזור התעשייתי של איטליה תועדו ירידות משמעותיות יותר. בסין תועדה מתחילת ינואר ועד תום פברואר ירידה של כמעט 30% בשיעורי פליטת החנקן הדו חמצני. לשם המחשה, לפי נתוני ESA מדובר בכמעט 200 מיליון טונות של מזהמים. בערים שבהן הוטמע הסגר קפדני, למשל ווהאן, תועדו ירידות משמעותיות יותר של עד 40% בהיקף זיהום האוויר.

 

ועם זאת, השמחה עשויה להיות מוגבלת: עם השיבה לנורמליות צפוי זיהום האוויר לשוב. בימים אלה ממש בוחנים השלטונות בסין הענקה של שורת הטבות ליצרני הרכב, המיועדות לאפשר ליצרנים לשוב לפעול בקיבולת מלאה. בין היתר בוחנות ערי סין הגדולות, למשל בייג'ינג, הקפאה של תקנות זיהום האוויר הסיניות החדשות והמחמירות שצפויות להיכנס לתוקף השנה, כדי לאפשר ליצרני הרכב לייצר עוד. מעבר לכך, במחוזות מסוימים במדינה כבר הודיע הממשל המקומי כי יקל את מגבלות רישום הלוחיות שהיו נהוגות עד כה. בניגוד לישראל, בה כל מכונית חדשה שנרשמת לתנועה מקבלת מספר רישוי ספציפי, בסין לוחיות הרישוי מוקצות לתושבים, כלומר לכל תושב מותר מספר מסוים של לוחיות רישוי בבעלותו (המספר משתנה בהתאם להחלטות השלטון המקומי) - כעת יקלו השלטונות המקומיים על הצטיידות ויתירו לסינים לרכוש יותר לוחיות רישוי, כדי לעודד את תעשיית הרכב הסינית.

 

(תומר הדר)

 

 

 צילום: רויטרס

 

x