$
דעות

דעה

הוצאתם צו בידוד? קחו אחריות

כל העיניים צריכות להיות נשואות היום לבג"ץ, לעתירה שהוגשה כנגד המדינה במטרה לחייבה לממן את ימי המחלה לעובדים השוהים בבידוד. משמעות ההחלטה שתתקבל שם קריטית לכולם, בטווח הקצר והארוך, ועשויה להסתכם בעלויות של מיליארדי שקלים

זיו אור 12:3512.03.20

על מה אתם מסתכלים כרגע? על האדם שיושב מולכם ברכבת או באוטובוס? על הקולגה שלכם לעבודה? או שאולי, אתם בבידוד בגלל חשש להידבקות בקורונה, כרגע סיימתם להכין חביתה ואתם מתיישבים מול הטלוויזיה? זה לא באמת משנה, כי כל העיניים צריכות להיות נשואות היום (ה') לבג"ץ, לעתירה שהוגשה כנגד המדינה במטרה לחייבה לממן את ימי המחלה לעובדים השוהים בבידוד.

 

  צילום : גיא לוי

 

משמעות ההחלטה שתתקבל שם קריטית לי ולכם, בטווח הקצר והארוך, והיא עשויה להסתכם בעלויות של מיליארדי שקלים.

 

המספרים ההולכים וגדלים של המחוייבים בבידוד - כרגע עשרות אלפי אנשים, אך אין ספק שנגיע למאות אלפים תוך כמה שבועות - ואלו שנדבקו בנגיף קורונה, יכולים להיות מומרים בשווי כסף. כמה? אין תשובה חד משמעית בשלב הזה, אבל ברור שהמשק הישראלי מפסיד מיליונים (ואולי יותר), בכל יום שעובר.

 

כבר בתחילת משבר הקורונה, עלתה השאלה מי יישא בעלויות הכבדות, כאשר בטווח המיידי, העסקים והעצמאים, בכל התחומים - תיירות, תחבורה, ספקי שירותים שונים, בעלי חנויות ועוד - משלמים את המחירים.

 

אולם, רובם המכריע של האנשים הנשלחים לבידוד על ידי המדינה אינם חולים כלל. רק כמה עשרות, מתוך עשרות אלפים. המשמעות היא שישנה חריגה מהכוונה המקורית של חוק ימי מחלה (שקובע מיהו חולה הזכאי לתשלום ימי מחלה), בלי כיסוי תקציבי ובלי תוכנית לטווח ארוך. היו אמנם דיווחים על כך שיש כוונה לתקן את חוק קרן הרכוש שמתייחס לפעולות איבה, כך שיכלול גם נזקים כתוצאה ממגיפה, ויוקם מנגנון פיצוי כלשהו, אבל זה כמובן ייקח זמן.

 

לעסקים קטנים, שתזרים ההכנסות שלהם נפגע אנושות במקרה הטוב או התאפס במקרה הרע, אין את הזמן הזה. הם יקרסו. הם מוזמנים לשאול את החקלאים בצפון או את בעלי העסקים בדרום אם קיבלו מהמדינה את הפיצויים שהובטחו להם בעקבות מבצעים צבאיים או מלחמות.

 

במציאות, המעסיקים משלמים דמי מחלה להמוני עובדים שאינם חולים, שבמקביל מבזבזים את ימי המחלה שצברו לבלי החזר. ומה עם עובדים שלא צברו מספיק ימי מחלה, כמו עובדים שהתחילו לעבוד לאחרונה, שנדרשים להיות שבועיים בבידוד ללא קבלת תשלום? גם פה, פגיעה אנושה בהכנסה החודשית. בסיטואציה שנוצרה, בעלים של מסעדה קטנה שמכין בעצמו את האוכל ומעסיק כמה עובדים, מנהלות גני ילדים, נהגי מוניות ועוד, שהפעילות שלהם בעסק מייצרת את ההכנסות, מושבתים, ולמעשה מפסידים פעמיים - מחד הם ייאלצו לשלם לעובד השוהה בבידוד על ימי המחלה ומאידך, אם הם עצמם שוהים בבידוד, אף אחד לא יפצה אותם. אני לא רוצה לחשוב על אנשים שמפרים את הוראת הבידוד כדי להביא פרנסה למשפחות שלהם, אבל יכול לתאר לעצמי שיש כאלו. זה רציונלי, ולמרות שאינני מסכים עם הדרך הזו, אני מבין שלפעמים אין ברירה.

 

אז מה ראוי ונכון לעשות? כמו כל דבר בישראל, הפתרון הוא כנראה דרך נהלי החירום ולקיחת אחריות של המדינה על אזרחיה. כפי שהצו הגורף הכניס לבידוד המוני ישראלים, כך ראוי שמפיצי ההנחיות לא יפקירו את הממושמעים שנמצאים כרגע בבית. משק חזק נמדד בעתות משבר, ואנחנו במשבר. נקווה שהטיפול בהם יהיה מהיר, מכובד וראוי, לטובת כולנו.

 

הכותב הוא עו"ד, ממשרד עורכי הדין זיו אור שבחיפה, המתמחה בדיני עבודה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x