$
דעות

פרשנות

מה הסיכוי להעביר בכנסת את "חוק נתניהו"?

בכחול לבן משתעשעים ברעיון ליזום הצעת חוק שלפיה נאשם בפלילים לא יוכל לכהן כראש ממשלה; מהם המכשולים העומדים בפני היוזמה הזו?

צבי זרחיה 13:3104.03.20

יוזמתו של ח"כ עופר שלח (כחול לבן) לחוקק חוק שימנע מרה"מ בנימין נתניהו שנאשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים לכהן בראשות הממשלה צפויה להיתקל בלא מעט בעיות וקשיים במשכן הכנסת.

 

 

 

מהיוזמה שהוצגה הבוקר לא ברור אם יש כוונתה לקדמה לפני כינון הכנסת ה-23 ב-16 במרץ או לאחר מכן. השעון הפוליטי מתקתק, עד ה-17 במרץ יודיע הנשיא ראובן ריבלין על מי הוא מטיל את הרכבת הממשלה.

 

אם הכוונה היא לחוקק כעת את החוק אזי היא עשויה להקדים את המועד שבו יטיל ריבלין את המלאכה. עם זאת, מאחר שמדובר בכנסת יוצאת, שתתפזר בעוד פחות משבועיים - ספק אם החקיקה הזו תאושר על ידי בג"ץ.

 

בנימין נתניהו בנימין נתניהו צילום: טל שחר

 

אם החקיקה מיועדת להתבצע מיד לאחר כינון הכנסת ה-23, אזי צריכים להתקיים כמה תנאים:

 

הראשון - השגת רוב בכנסת. יו"ר ישראל ביתנו ח"כ אביגדור ליברמן הוא לשון המאזניים בסוגייה. ליברמן אמנם אמר באחרונה שתם זמנו של נתניהו והגיע העת שיצא לפנסיה אבל טרם הודיע על עמדתו בחקיקת החוק הזו. ליברמן יכנס מחר (חמישי) את סיעת ישראל ביתנו שבה ימסור הודעה על עמדתה של המפלגה בקשר למו"מ הקואליציוני. ליברמן כזכור כבר הודיע ש"לא יהיו בחירות רביעיות", מצד שני הוא גם הודיע בעבר שלא יהיו בחירות שלשיות.

 

עדיין לא ברור אם כל מרכיבי הרשימה הערבית המשותפת, ובכלל זה בל"ד יתמכו בחוק הזה.

 

גם אם "על הנייר" יש רוב בעד הצעת החוק הזו - עדיין היא צריכה לעבור מהמורות וקשיים.

 

כדי לחוקק את הצעת החוק הזו, צריך קודם כל לקבל את אישורו של יו"ר הכנסת לקיים דיון בה בקריאה הטרומית במליאה. היו"ר הנוכחי יולי אדלשטיין מכהן מכוח הרציפות. מאחר שאלדשטיין צפוי לסרב לכנס את המליאה לצורך כך, כדי להחליפו יידרש רוב רגיל.

 

אחר כך, נשאלת השאלה האם הצעת החוק הזו תידון בוועדה המסדרת שתוקם לאחר הבחירות, או בוועדת הכנסת שטרם הוקמה ובדרך מוקמת רק לאחר כינון קואליציה.

 

יו"ר הוועדה המסדרת הוא חבר כנסת שהנשיא הטיל על אחד מחברי סיעות להרכיב את הקואליציה. כלומר: רק אם בני גנץ יקבל ראשון מהנשיא את המנדט להרכבת הממשלה - אזי משרת יו"ר הוועדה המסדרת תימסר לח"כ אבי ניסנקורן - שמכהן כיום כיו"ר ועדת הכנסת. לצורך כך, יצטרך גנץ לגייס את תמיכת כל חברי הכנסת מגוש המרכז שמאל כולל בל"ד וישראל ביתנו.

 

כלומר לצורך השגת רוב יהיה צורך בהחלפת יו"ר הכנסת, הענקת המנדט לגנץ, ומינויו של ניסנקורן כיו"ר הועדה המסדרת. כל אלה מהלכים לא פשוטים לביצוע.

 

יצוין כי ליברמן סירב בחודשים האחרונים להצעות להדיח את אדלשטיין אם לא יכנס את המליאה להקמת ועדת כנסת שתדון בחסינות נתניהו.

 

יתירה מזו, גם אם יחלו ההליכים לחקיקתה של הצעת החוק הזו - הליכוד צפוי לעתור לבג"ץ נגד חקיקה בתקופת מעבר של בטרם הוקמה קואליציה. הליכוד יטען למחטף, חקיקה פרסונלית ולפגיעה ברצון כמחצית מהעם. כזכור, החוק הקיים מאפשר לראש ממשלה שהוגש כנגדו כתב אישום, לכהן בתפקידו, עד לקבלת פסק דין חלוט. השאלה איך יתנהג בג"ץ בסוגייה, לאחר שגילגל באחרונה את תפוח האדמה הלוהט הזה מעליו.

 

ישנה גם אפשרות שלפיה, החוק הזה בסופו של דבר הוא אמצעי לחץ על נתניהו להסכים לממשלת אחדות בראשות גנץ - כשנתניהו יכהן כראש ממשלה ברוטציה, בעוד כשנתיים רק אם יזוכה במשפטו.

x