נגיף הקורונה
"יש סיכון ממשי שהנגיף יופץ בישראל": ההנחיות החדשות
לאחר שהתגלה כי תיירים מדרום קוריאה ששהו בישראל נדבקו בנגיף, במשרד הבריאות הודו כי "מדובר באירוע גדול ומורכב", בשל ההערכה שמאות ישראלים היו במגע עם הקבוצה. יו"ר איגוד המחלקות הפנימיות: "לא ערוכים לטפל בכמות נדבקים גדולה". כיצד נערכים ליום הבחירות?
מסיבת העיתונאים הדחופה שכינס הערב (שבת) משרד הבריאות בעקבות העובדה שתשעה דרום קוריאנים נדבקו בנגיף לאחר ששהו בישראל, סימנה שינוי כיוון בהיערכות ובטיפול ובנגיף. במשרד הבריאות הודו כי "מדובר באירוע גדול ומורכב", והודיעו כי הם מתמקדים כעת במאמצי שליטה והשתלטות על האירוע, ע"י איתור כל האנשים שהיו עם הקבוצה במגע.
- 90 תלמידים בבידוד: "ההורים בלחץ, לא יודעים מה לעשות"
- הטיסה מסיאול: הישראלים הועברו לבידוד, שאר הנוסעים יוחזרו לדרום קוריאה
- משרד הבריאות: "מי שחזר מדרום קוריאה ויפן צריך להיכנס לבידוד בן 14 ימים"
באתר משרד הבריאות נכתב הערב כי "ככל הנראה תתבצע סגירת גבולות למי שאינו תושב ישראל בקרוב". אך לאחר מכן המשפט נמחק.
פרופ שי אשכנזי, מומחה למחלות זיהומיות ויו"ר האיגוד לרפואת ילדים, טוען כי אם עד עכשיו ישראל התעסקה בלמנוע את כניסתו של נגיף הקורונה לישראל, כעת המצב שונה לחלוטין. "זה באמת מטריד", התייחס אשכנזי למצב בעקבות הידבקות התיירים. "הם הסתובבו בארץ, כנראה לא ידעו שהם חולים, כי ככל הנראה היו חולים בצורה קלה. ולכן יש סיכון ממשי שהנגיף יופץ בישראל".
פרופ' אבישי אליס, יו"ר איגוד הפנימאיים בישראל מזהיר כי במחלקות הפנימיות לא ערוכים לטיפול בכמות נדבקים ישראלים גדולה. "בסופו של דבר מי שמטפל כרגע במבודדים בשיבא ומי שיעמוד בחזית ניהול המשבר הזה, אלה המחלקות הפנימיות, זה מוסיף לעומס ולבלאגן שקיים גם ככה במחלקות שמלאות למעלה ממאה אחוז", אמר. הערב שלח פרופ' אליס מכתב אל מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, בדבריו הוא מציין שהאיגוד עוקב מקרוב אחר המצב ונערך לאפשרות של הכנת התשתיות לאשפוז ולטיפול בחולים.
באיגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית אמרו כי "נקווה מאוד שהתיירים נדבקו רק לאחר חזרתם לדרום קוריאה. בכל מקרה הנחת העבודה צריכה להיות שהנגיף כבר מסתובב בישראל". עוד נאמר כי בשלב זה יש צורך להרחיב את מערך המעבדות הבודקות ולבצע בדיקות נוספות לאיתור הנגיף בישראל. לפי האיגוד, נדרשת היערכות יסודית של מערכת הבריאות וכלל המערכות להתפשטות הנגיף בישראל, בהתבסס על עקרונות בריאות הציבור ותוך חיזוק מערך בריאות הציבור.
עד כה ידוע כי לפחות 60 תלמידים מחטיבת ביניים בקריית חיים, יחד עם חמישה מורים ומאבטח ועוד 30 תלמידים בכיתה ח' מבאר שבע שהו בקרבת קבוצת התיירים, כמו גם עשרים עובדים של רשות הטבע והגנים שככל הנראה באו במגע עם חברי הקבוצה בקיסריה ובגן הלאומי תל באר שבע, ושני עובדי משק במלון דיוויד ים המלח שניקו את החדרים שבהם שהו התיירים הקוריאנים. פרופ' סיגל סדצקי ממשרד הבריאות אמרה הערב כי לפי הערכתם, מאות ישראלים היו עם קבוצה זו במגע. היא הבהירה כי על הציבור לשתף פעולה, ובמידה ויש אנשים שצריכים להיות בבידוד ביתי להקפיד על כך ולא לסכן את הסובבים.
מי מחויב כעת בבידוד?
במשרד עדכנו ההנחיות, וכעת חייבים בבידוד של שבועיים השבים מסין, הונג קונג, סינגפור, מקאו, דרום קוריאה ויפן, מי שהיה במגע הדוק עם קבוצת התיירים הקוריאנים (יותר מ-15 דקות במרחק של פחות מ-2 מטר), ומי ששהה באתרים שבהם ביקרו התיירים – בזמן שביקרו שם לפי הרשימה שפורסמה.
מה צריך לעשות מי שנמצא בבידוד?
לשהות בחדר נפרד ומאוורר היטב עם דלת סגורה, לא לצאת למרחב הציבורי, לא להגיע למוסדות חינוך, לא להגיע לעבודה, לא להשתמש בתחבורה ציבורית, במידה ומתפתח אחד מתסמיני המחלה, יש לפנות למוקד מד"א ולא להגיע למרפאות או בתי חולים
האם גם בני המשפחה צריכים להיות בבידוד?
לא. מומלץ לצמצם את מספר האנשים שלא מבודדים הנמצאים בבית הנכנסים לחדר הבידוד, עם עדיפות לאדם אחד בריא ללא מחלות רקע. אין להכניס מבקרים לבית, ויש לפעול לפי הנחיות משרד הבריאות לגבי מגע עם המבודד.
בנוסף, לאור הבהלה הגדולה שהאירוע עורר בציבור, משרד הבריאות פתח שני מוקדים שיספקו תשובות לכל השאלות על הצורך בבידוד וכל מה שקשור לוירוס הקורונה בישראל. מוקד אחד נפתח כבר היום ומספרו *5400. ממד"א נמסר כי "מרגע פתיחת המוקד, התקבלו כבר מאות פניות של אזרחים בנושא הקורונה. כל אדם שעל פי הנחיות משרד הבריאות נדרש להיות בבידוד ביתי, או אדם שהיה במגע עם חולה בקורונה או עם מי שקיים חשש כי הוא חולה בנגיף, וסובל מתסמינים כמו חום, שיעול, או תסמינים נשימתיים אחרים, עליו להתקשר למוקד 101 של מד"א. החובשים והפראמדיקים במוקד מצרפים לשיחה רופא/ה או אח/ות, שמחליטים בהתייעצות עם הרופא המחוזי של משרד הבריאות, כיצד להמשיך בטיפול הרפואי. על פי התסמינים, מתקבלת החלטה האם לשלוח פראמדיק שיבצע למטופל בדיקה בביתו, מבלי לפנות אותו בשלב זה. הדגימה תועבר למעבדה במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, על מנת לשלול הימצאות של נגיף הקורונה בגופו. במידת הצורך, יוזנק אמבולנס על מנת לפנות את החולה לבית החולים בתנאי בידוד מיוחדים".
ההיערכות לקראת יום הבחירות
במקרה של התפשטות הנגיף בממדים משמעותיים קיים חשש כי אזרחים יחששו לצאת ולממש את זכות ההצבעה שלהם ביום בחירות שייערכו בעוד כשבוע, דבר שיוביל לירידה בשיעורי ההצבעה ולפגיעה בהליך הדמוקרטי. בין דרכי ההתמודדות האפשריות של ועדת הבחירות המרכזית במקרה שכזה – הקצאת מיגון מפני הידבקות בנגיף לבוחרים ולחברי ועדות הקלפי. עם זאת, מדובר בפתרון חלקי בלבד, שכן הוא אינו מפיג את החשש מפני עצם היציאה למקום ציבורי.
גם אם לא תהיה התפרצות משמעותית של הנגיף, החשש הוא כי גורמים שונים ינסו לנצל למטרותיהם את הבהלה הציבורית מפניו, ולהפיץ הודעות כזב בנוגע להתפשטות הווירוס באזורים מסוימים, במטרה להוריד את שיעורי ההצבעה באותם האזורים, מסיבות פוליטיות. במקרה שכזה, ועדת הבחירות המרכזית ומשרד הבריאות יצטרכו להזים את השמועות הלא מבוססות, כדי לדאוג שלא יהיו בוחרים שיחששו לממש את זכות ההצבעה שלהם על סמך מידע שקרי שמופץ ברשתות החברתיות.
השר לביטחון הפנים גלעד ארדן אמר כי "בנוסף להיערכות כוחות הביטחון לקראת מקרה קיצון של התפרצות קורונה בישראל, הנחתי את המשטרה להיערך למצב שנגיף הקורונה עלול להביא לשיבוש הבחירות הקרובות, אפילו בצורה של הפצת 'פייק ניוז' שעלולה לייצר פאניקה שתמנע הצבעה באזורים מסויימים".
לגבי האזרחים שנדרשים להישאר בבידוד בביתם, טרם התקבלה החלטה האם וכיצד הם יוכלו להצביע בבחירות. מוועדת הבחירות המרכזית נמסר כי ככל שמשרד הבריאות ימצא כי הם רשאים לצאת מביתם לצורך הצבעה - תיבחן האפשרות להצבת מספר קלפיות ייעודיות עבורם ברחבי הארץ, באתרים שבהם לא ממוקמות קלפיות נוספות. בכל מקרה, אין כוונה לשנע קלפיות ניידות לבתיהם של השוהים בבידוד, שכן צעד שכזה אינו מוסדר בחוק הבחירות.
לגבי האזרחים שישהו בבידוד בבתי החולים ביום הבחירות - בבתי החולים מוצבות קלפיות לטובת המאושפזים, שיכולים להצביע בהן באמצעות מעטפות כפולות. ועדת הבחירות המרכזית תספק, במקרה הצורך, קלפיות נוספות עבור החולים שמאושפזים בבידוד.