דעה
נדרש חיסון נגד פאניקה
אנשי קרן המטבע הבינלאומית הביעו אתמול אופטימיות זהירה לגבי הצמיחה הגלובלית. בורסות העולם היו צריכות להגיב בירוק בוהק, אך התפרצות מחלת הריאות בסין הרסה את החגיגה
קרן המטבע הבינלאומית הפיחה אופטימיות זהירה שלשום (ב'). בעדכון לתחזית הצמיחה הגלובלית, כתבו אנשי הקרן כי חתימת הסכם הסחר בין ארה"ב לסין וניצחונו של בוריס ג'ונסון בבריטניה הפחיתו את שני הסיכונים המרכזיים לכלכלה העולמית: מלחמת הסחר וברקזיט ללא הסכם. בורסות העולם היו צריכות להגיב בירוק בוהק, אך אירוע אחר לגמרי הרס את החגיגה וגנב את ההצגה: התפרצות מחלת הריאות בסין, שכבר החלה להתפזר בשאר המזרח הרחוק.
- ארגון הבריאות העולמי בוחן אם להכריז על מצב חירום בשל התפרצות הווירוס בסין
- כל מה שידוע עד כה על הנגיף המסתורי בסין
- עכשיו זה רשמי: נחתם השלב הראשון של הסכם הסחר בין ארה"ב לסין
מאוד מוקדם לאמוד את הנזק הכלכלי שיגרום הנגיף, שאפילו עדיין לא זכה לשם. אבל קיים תקדים שמאפשר לנבא במידה את ההשלכות האפשריות. ב־2003 התפרץ בסין וירוס הסארס, שגבה כ־800 קורבנות בנפש. רשויות בריאות באסיה הודו כי הוירוס הנוכחי דומה מאוד לסארס, והוא אף קיבל את הכינוי דמוי־סארס. בינתיים, ההתפתחויות של אתמול מזכירות את מה שהיה אז: ירידות שערים לא מבוטלות עד חדות. בהונג קונג נרשמה הירידה הגדולה ביותר, של 2.8%. אלא שכמו במקרה הסארס המקורי, ככל שמתרחקים מהמוקד הירידות מתמנות. בבורסות של קוריאה ושל יפן נרשמו ירידות של 1% ובאירופה הירידות הגיעו לכחצי אחוז.
ב־2003, הסארס שלח את כלכלת הונג קונג למיתון - אם כי זמני מאוד. לאחר שגורמי הבריאות השתלטו על הווירוס, הכלכלה האסייתית שבה לצמיחה מהירה ומחקה את הירידות כלא היו. זו גם ההערכה של רוב הכלכלנים לגבי הדמוי־סארס: השלכותיו הכלכליות יורגשו בטווח הקרוב, אולם לא ישפיעו בטווח הארוך. כמו כן, הירידות החדות התרכזו בחברות הקשורות לתעופה ולצריכה פרטית, כפי שהיה צפוי וכפי שקרה אז.
בכל הנוגע לישראל, עוד חזון למועד. בינתיים אין נדבקים, כמו ב־2003, אך הקשרים בין ישראל למדינות אסיה העמיקו מאוד מאז. ואם לחפש זווית חיובית בסיפור העגום הזה, אירועים כאלו יכולים להוות הזדמנות עסקית עבור חברות מעולמות הביו־מד וטכנולוגיות הבריאות, ולא מן הנמנע שכמה ישראלים עוד ירוויחו כאן.