$
בארץ

הבשורה הגדולה בענף – בעוד שנתיים

הרעיון הוא ששחקני פינטק, כמו גם חברות כרטיסי האשראי והבנקים הקטנים, יוכלו להתחבר למערכות המחשוב של הבנקים הגדולים - ולשאוב מידע שהבנקים שומרים היום קרוב לחזה

רחלי בינדמן 07:1916.01.20
שחקני שירותי התשלום וחברות הפינטק הם אימת הבנקים הגדולים. רק לפני שבוע חשפה המפקחת על הבנקים חדוה בר כי עוד השנה תגיע לישראל ענקית התשלום אפל פיי, ותאפשר לציבור הרחב לשלם בבתי עסק דרך הסמארטפון. בכך היא תעמיד תחרות לארנקים הדיגיטליים שפיתחו הבנקים - ביט של הפועלים, פייבוקס של דיסקונט ופיי של לאומי. השחקניות בשוק התשלומים צפויות להביא שינוי של ממש ולחזק את חברות כרטיסי האשראי, שאליהן הן צפויות לחבור.

 

אלא שזה לא הכל. כניסת חוק הבנקאות הפתוחה בעוד כשנתיים תהיה הבשורה הגדולה ביותר בתחרות בענף. הרעיון הוא ששחקני פינטק, כמו גם חברות כרטיסי האשראי והבנקים הקטנים, יוכלו להתחבר למערכות המחשוב של הבנקים הגדולים - ולשאוב מידע שהבנקים שומרים היום קרוב לחזה. על בסיס המידע הזה יוכלו הגופים לייצר מנועי השוואה לשירותים פיננסים לציבור הרחב. הציבור יוכל לראשונה לקבל הצעות תחרותיות על הלוואות, פיקדונות, מוצרים פיננסים, עמלות ניירות ערך - בעוד כיום יכולת ההשוואה הזו קשה עד בלתי אפשרית.

 

חדוה בר, המפקחת על הבנקים חדוה בר, המפקחת על הבנקים צילום: יריב כץ

 

חוק שטרום אילץ את שני הבנקים הגדולים בישראל, הפועלים ולאומי, למכור את חברות כרטיסי האשראי שברשותם. במסגרתו הוחלט גם להעביר לרשות שוק ההון את סמכויות הפיקוח על נותני שירותי האשראי החוץ־בנקאי, על שוק התשלומים החכמים ועל חברות הפינטק שיפעלו בתחומי הפיננסים והבנקאות. ההחלטה הגיעה לאחר מאבק כוחות בין הפיקוח על הבנקים ורשות שוק ההון, שבראשה עמדה אז דורית סלינגר. בתחילה בפיקוח על הבנקים ניסו לשמור אצלם את הסמכות על ענקיות התשלומים כמו גוגל פיי ואפל פיי, ולהותיר בידי רשות שוק ההון רק את הפיקוח על השחקנים הקטנים. אלא שסלינגר, שהפסידה בקרב מול בר בעניין הפיקוח על חברות כרטיסי האשראי, לא ויתרה; ויצאה כשידה על העליונה.

 

x