$
בארץ

בדיקת כלכליסט

10% משיאני השכר בחברות הממשלתיות נהנים גם מפנסיה

בדיקת כלכליסט מעלה כי בכירי מערכת הביטחון לשעבר מככבים בטבלת שיאני השכר של החברות הממשלתיות ונהנים גם מפנסיה תקציבית של מעל ל־17 אלף שקל בחודש. המשיכה הכפולה מקופת המדינה לא מסתיימת רק בדרגים הגבוהים

עמרי מילמן 07:5916.01.20

מעל ל־10% מצמרת שיאני השכר בחברות הממשלתיות הם בכירים לשעבר בצמרת צה"ל, כך עולה מבדיקת כלכליסט. משמעות הדבר היא שבנוסף לשכר הגבוה שהם מקבלים בחברות הממשלתיות הם נהנים גם מפנסיה תקציבית.

 

 

 

הפנסיה התקציבית החציונית של גמלאי מערכת הביטחון עמדה ב־2018 על 12.5 אלף שקל. אולם כאשר אנחנו מדברים על הדרגים הבכירים, כדאי לזכור שרבע מגמלאי מערכת הביטחון מקבלים פנסיה של מעל 17 אלף שקל בחודש.

 

 

 

כך למשל מנכ"ל רפאל, יואב הר אבן, שהשתחרר בדרגת אלוף לאחר שכיהן כראש אגף מבצעים, נמצא בראש שיאני השכר בחברות הממשלתיות עם 113 אלף שקל. מנכ"ל התעשייה האווירית, נמרוד שפר, במקום ה־10 ברשימת השיאנים פרש גם הוא בדרגת אלוף מתפקיד ראש אגף תכנון, ונהנה ב־2018 משכר של 82.5 אלף שקל. יו"ר דירקטוריון חברת החשמל יפתח רון טל פרש מהצבא בדרגת אלוף לאחר ששירת כמפקד זרוע יבשה וב־2008 הרוויח מחברת החשמל כ־81 אלף שקל. מלבדם נמצאים גם מנכ"ל אלתא, יואב תורג'מן לשעבר בכיר בחיל הים, ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל ועוד.

 

 

מימין: יואב הר אבן ויפתח רון־טל. השכר והפנסיה מגיעים מאותה קופה מימין: יואב הר אבן ויפתח רון־טל. השכר והפנסיה מגיעים מאותה קופה צילומים: יואב דודקביץ, יריב כץ

 

המערכת לביטחון ושמירה על ג'ובים

 

נוכחותם הגבוהה של בכירי מערכת הביטחון בדרגים הבכירים של החברות הממשלתיות – לא רק החברות הביטחוניות – אינה מפתיעה. מדובר באנשים שרכשו ניסיון ניהולי במערכות גדולות ומראש יש להם זיקה למערכת הציבורית.

 

אבל בעיית התעדוף של יוצאי מערכת הביטחון בחברות הממשלתיות לא מסתיימת בטבלת שיאני השכר. למעשה, היא רחבה בהרבה דווקא במשרות שאינן ניהוליות. מערכת סינון של מועמדים במגזר הציבורי מעניקה יתרון לגמלאים הבטחוניים בדרגים הזוטרים, זאת לעתים באמצעות העדפות מוגדרות או קשרים והעדפת מקורבים. פעמים רבות גמלאי מערכת הבטחון מתקבלים למשרות במערכת הציבורית על חשבון אנשים שאינם שלא הגיעו מהמערכת.

 

העדפת גמלאי מערכת הביטחון בחברות הממשלתיות מעודדת בעיה נוספת, והיא כפל התשלום. כלומר, תופעה זו מגדילה את מספר המועסקים, שמקבלים את משכורת מהקופה הציבורית ולצד זה מקבלים פנסיה מכובדת שמגיעה מאותה הקופה.

 

כפל תשלומים – גם בדרגי הביניים

 

אמנם על ההכנסה מהעבודה החדשה נדרשים הגמלאים לשלם מס מלא, שכן לצורך חישוב המס המשכורת מצטרפת לפנסיה, אך מאז שנת 2012 הם נהנים מ"הנחה" בקיזוז שכרם שעלותה הכללית מוערכת בכ־250 מיליון שקל בשנה.

 

בעבר גמלאי צה"ל שחזרו לעבוד בשירות המדינה נדרשו לקזז חלק ממשכורתם ולהשיבו למדינה אם גובה שכרם החדש והפנסיה שלהם יחדיו היו גבוהים מהמשכורות הקובעת לפנסיה טרם הפרישה. במצב הקודם קוזז שליש מהפער בין השכר הנוכחי והפנסיה לעומת השכר שקדם לפרישה. ב־2012 החריגו את גמלאי הצבא מאותו קיזוז.במשרד האוצר ביקשו מספר פעמים מאז לבטל את הפטור הייחודי שניתן לגמלאי צה"ל והעריכו כי ביטול כזה, יסייע תקציב הגמלאות, שהגיע כבר ל־8 מיליארד שקל בשנה. עד כה צה"ל סירב לקיים דיון על המהלך שיכול לחסוך לו מאות מיליוני שקלים.

 

x