המדינה מתעלמת מחוק הקבורה האזרחית
כנס שיזמו המשרד לשירותי דת ומינהל התכנון בנושא קבורה שמתקיים הבוקר, נעדר כל התייחסות לחובה להקצאת שטחים לקבורה אזרחית בבתי עלמין בישראל
הבוקר (ד') מתקיים כנס בנושא הקבורה בישראל, שעורכים מינהל התכנון והמשרד לשירותי דת, ושכותרתו "העולם הבא של הקבורה".
- "חברה קדישא מדברת על כבוד המת אבל כל מה שמעניין אותה זה כסף"
- כי המנוח עץ השדה: הקבורה האקולוגית מציעה מנוחה נכונה
- "חוק השבת" של מיקי זוהר בדרך לקבורה סופית
הכנס עוסק בנושאים שונים בתחום, ביניהם פתרונות קבורה ואתגרי הקבורה ביחס לאוכלוסיה הגדלה. למרות שחוק הקבורה האזרחית שנחקק בשנת 2000 מחייב הקצאת שטחים לקבורה אזרחית בבתי עלמין בישראל, הוא עדיין אינו מיושם כהלכה, כאשר אף לא פאנל אחד בכנס מוקדש לנושא.
במכתב ששיגר סגן ראש עיריית תל אביב ראובן לדיאנסקי לשר לשירותי דת ח"כ יצחק ועקנין ומנכ"לית מינהל התכנון זלית זילבר, ציין לדיאנסקי כי "מעיון בסדר היום של הכנס הופתעתי לגלות שנושא הקבורה אזרחית לא מוזכר כלל ולא מופיע בסדר היום. כידוע חוק הזכות לקבורה אזרחית חלופית משנת 1996 קובע כי כל אדם זכאי להיקבר על פי השקפתו בבית עלמין אזרחי חלופי אם בחר בכך. כמו כן, בתקנות הזכות לקבורה אזרחית חלופית 1998 נקבע כי יוקמו בתי עלמין אזוריים לקבורה אזרחית".
לדיאנסקי הוסיף במכתב כי השר לשירותי דת הממונה על יישום החוק, נדרש בין השאר להכריז על בתי עלמין אזוריים לקבורה אזרחית שיהיו במרחקים סבירים זה מזה. הוא כתב, "בפברואר 2000 התקבלה החלטת ממשלה בנושא קבורה אזרחית בה נקבע כי בכל בית עלמין חדש או מורחב יוקצה שטח לקבורה אזרחית חלופית. ישנה גם תמ"א 19, תוכנית מתאר ארצית לבתי עלמין שמסדירה את מעמד הסטטוטורי של בתי העלמין בישראל ובין היתר מסדירה את הקבורה האזרחית בישראל. לפי התמ"א כל בית עלמין חדש או מורחב יקצה 10% משטחו לצורך קבורה אזרחית".
למרות זאת, טוען לדיאנסקי, תמוה שכנס בנושא הקבורה כלל לא עוסק במקצתו בנושא הקבורה האזרחית.
כאמור, מרבית השטחים שעליהם פועלים בתי עלמין בישראל נמצאים בבעלות המדינה, שמקצה את הקרקעות לרשויות המקומיות באמצעות רשות מקרקעי ישראל והרשות מקצה אותן ואת ניהולן לחברה קדישא.
עד שנת 1996 לא היתה אפשרות להיקבר בישראל קבורה אזרחית, למעט תופעות לא חוקיות של קבורה אזרחית בקיבוצים תמורת תשלום גבוה (תופעה שנמשכת עד היום).
בשנת 2000 נקבע שבכל בית עלמין חדש שמוקם, או בית עלמין קיים שמורחב, חייב להיות שטח שמוקצה לקבורה אזרחית. הממשלה
לא קבעה או תחמה את גודל הקצאת השטח בפועל והשאירה זאת ל"כוחות השוק".
ועדת השרים לענייני קבורה קבעה בהחלטתה מינואר 2001 כי "המדינה תממן את המשך הפיתוח של בתי עלמין לקבורה אזרחית חלופית". אלא שבפועל, עד היום במרבית בתי העלמין בישראל לא פועלים בתי עלמין אזרחיים.
ממינהל התכנון נמסר בתגובה: "בניגוד לנטען, נושא הקבורה האזרחית כבר אושר על ידי המועצה הארצית לתכנון ובנייה ומנכ"לית מינהל התכנון אף הוציאה הנחיה לכלל מתכנני המחוזות לפעול בהתאם לתמ"א כמדיניות, למרות שזו טרם אושרה על ידי הממשלה".