$
בארץ

עדיין נלחמים בגזענות: סעיפים מרכזיים מהחלטת הממשלה כלפי יוצאי אתיופיה במשטרה - טרם יושמו

3 שנים לאחר אימוץ המלצות "ועדת פלמור" לא יושמו כל ההמלצות. הסעיפים הלא מיושמים: פרסום דו"ח שנתי על התלונות וההליכים כנגד שוטרים בגין מעשים על רקע גזעני, הרחבת התיעוד בווידאו של חקירות קטינים ורענון הנהלים הנוגעים להחזקת עצורים בתחנות המשטרה

שירות כלכליסט 14:4405.01.20

יותר משלוש שנים עברו מאז אימצה הממשלה את המלצות "ועדת פלמור" למיגור הגזענות כלפי יוצאי אתיופיה ולקידום שילובם המיטבי בחברה הישראלית. המלצות הוועדה, אשר הוקמה בעקבות שורה של אירועים חמורים שהעלו חשש ממשי לגזענות כלפי יוצאי אתיופיה ובעקבות מחאה נרחבת שפרצה בעקבותיהם, עוגנו בשתי החלטות ממשלה מרכזיות בחודש אוגוסט 2016 ובחודש ינואר 2017.

 

החלטה 2254 מינואר 2017 אימצה את המלצות הוועדה הנוגעות להתנהלותה של משטרת ישראל וכללה שורה של הנחיות הנוגעות ליחסה של המשטרה כלפי אוכלוסיית יוצאי אתיופיה, תוך מתן דגש מיוחד לטיפול בקטינים מקרב אוכלוסייה זו.

 

בחלוף שלוש שנים, ניתן לומר כי מרבית סעיפי ההחלטה אכן יושמו וכי בוצעו צעדים משמעותיים על ידי משטרת ישראל, לרבות הדרכות לשוטרים, ריענון נהלים ועוד. עם זאת, גם נכון לינואר 2020, לא יושמה ההחלטה במלואה ונותרו סעיפים מרכזיים אשר טרם בוצעו, ואשר נוגעים בעיקר להיבטי השקיפות של הפעילות המשטרתית. 

הפגנת יוצאי אתיופיה בפתח תקוה הפגנת יוצאי אתיופיה בפתח תקוה צילום: אבי מועלם

 

סעיפים מרכזיים שטרם יושמו:

1. פרסום דו"ח שנתי ובו פירוט התלונות וההליכים המשמעתיים שננקטו כנגד שוטרים בגין מעשים על רקע גזעני.

2. הרחבת התיעוד בווידאו של חקירות קטינים (גם לעבירות מסוג עוון).

3. ריענון הנהלים הנוגעים להחזקת עצורים בתחנות המשטרה.

 

סעיפים מרכזיים שיושמו:

1. ריענון נהלים לשימוש בטייזר ולהזדהות בפני שוטרים.

2. ביצוע מאות הדרכות לשוטרים למניעת גזענות.

3. תרגום לאמהרית של מסמכים הנוגעים לזכויות חשובים ולקטינים.

4. ביצוע בקרות על עילות סגירת התיקים, בדגש תיקי קטינים.

 

מנכ"לית המרכז להעצמת האזרח, עו"ד עינת פישר לאלו: "החלטת ממשלה 2254 התקבלה לפני שלוש שנים ונועדה ליישם את המלצות הוועדה למיגור הגזענות כנגד יוצאי אתיופיה באחת מן הרשויות הרגישות והמרכזיות ביותר. לצד סעיפים חשובים שיושמו וצעדים חשובים שבוצעו ע"י המשטרה, נותרו עדיין נושאים מרכזיים שטרם טופלו ואשר חלקם משליכים ישירות שקיפות הטיפול בגילויי גזענות בתוך רשויות החוק. מן הראוי כי המשטרה תשים את המלחמה בגזענות בראש סדר העדיפויות שלה ותפעל ליישום כל חובותיה בסוגיה חשובה זו."

 

הבדיקה נערכה במסגרת פרויקט המוניטור של המרכז להעצמת האזרח שהינו פרויקט מעקב אזרחי אחר ביצועי הממשלה ועמידתה בהתחייבויותיה לציבור. המרכז להעצמת האזרח הינה עמותה הפועלת בתחומי הממשל, ועוסקת ביישום התחייבויות הממשלה ובאחריות ואפקטיביות המגזר הציבורי והרשות המבצעת. המרכז מפעיל שורה של כלים מקצועיים למעקב אחר פעילות הממשלה ואחר יישום הבטחותיה לציבור ופועל לשיפור הליכי היישום והסרת חסמים במגזר הציבורי.

x