$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

אנרג'יאן מתחייבת לרכוש כ־20% מקיבולת צינור ייצוא הגז לאירופה

ראש הממשלה צפוי לחתום היום עם יוון וקפריסין על הסכם להנחת צינור גז בין ישראל לאירופה. פרישת איטליה מההסכם מסיבות פוליטיות הציבה את הפרויקט בסימן שאלה, אך התחייבות אנרג'יאן הופכת אותו למעשי

ליאור גוטמן 06:5302.01.20

התפתחות מפתיעה בתוכניות לייצא גז ישראלי לאירופה: ל"כלכליסט" נודע שבימים האחרונים נסגרה התחייבות עקרונית, לפיה חברת האנרגיה היוונית־בריטית אנרג'יאן תשריין לעצמה כ־20% מקיבולת צנרת הולכת הגז שאמורה להימתח בשנים הקרובות בין ישראל ליוון. מדובר בשריון של כ־2 מיליארד מ"ק בשנה.

 

 

השריון יתבצע במסגרת חתימה על חוזה בעניין, שתלווה את החתימה על הנחת צינור שיזרים גז בין ישראל לאירופה. החתימה בין ישראל, קפריסין ויוון צפויה להתקיים היום באתונה, בנוכחות ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האנרגיה יובל שטייניץ.

 

אסדה של אנרג'יאן מול חופי יוון אסדה של אנרג'יאן מול חופי יוון

 

עד היום ההערכות במשק האנרגיה לפרויקט הצנרת מישראל לאירופה נחשבו לחלום רחוק. מדובר בפרויקט שמוגדר בישראל כאסטרטגי, אותו יזם שטייניץ לפני כמה שנים. הכוונה המקורית היתה לחבר בין ישראל, קפריסין, יוון ואיטליה בהולכה של כ־2,000 ק"מ לאורך הים התיכון. ב־2017 נחתם מזכר הבנות בין ארבעת שרי האנרגיה המעורבים, עם חתימה חמישית של אחראי התחום באיחוד האירופי.

 

אך בימים האחרונים התברר שהאיטלקים החליטו להחרים את החתימה מסיבות פוליטיות. בהיעדרה, תוחלת הפרויקט לא היתה ברורה, שכן הקצה המערבי של הצינור היה אמור להתחבר לאיטליה.

 

הפתרון היצירתי שנמצא הוא לקדם חיבור צנרת מחייב בין קפריסין, יוון וישראל, עם מעורבות של חברת נתיבי גז הישראלית שכבר נמצאת בשלב תכנון ראשוני, ובעלות של כ־70 מיליון יורו.

 

עוד הוחלט שקיבולת ההולכה תחתך בכחצי לשלב הראשון של החיבור, מכ־20 מיליארד לכ־10 מיליארד מ"ק לשנה. לשם השוואה, מדובר בכמות ששקולה לכ־90% מהצריכה השנתית המקומית בישראל.

 

במידה והצדדים יחתמו על עסקה רשמית, פרויקט הייצוא לאירופה נראה מעשי יותר. הניתוק של איטליה מהמשוואה מסייע לקדם צנרת קצרה יותר בכ־%60‑70%, ומייצרת אופק לייצוא גז מישראל גם למדינות באגן הים התיכון.

 

מתיוס ריגס, מנכ"ל קבוצת אנרג'יאן, מסר בתגובה: "כחברה המקיימת נוכחות משמעותית באגן המזרחי של הים התיכון, וכחברה היחידה הפעילה בכל המדינות שביניהן מקשר פרוייקט ה-East Med (ישראל, קפריסין, יוון ואיטליה) - אנו רואים את היוזמה לקידום הנחת צינור להולכת גז טבעי לאירופה כחיובית ומשמעותית, אשר תבטיח רציפות אנרגטית ובטחון אנרגיה לאזור כולו".

x