$
בחירות 2020

נתניהו: "ניצחון עבורי יבטיח ניצחון בבחירות"; סער: "אנחנו יכולים לנצח"

בנימין נתניהו מול גדעון סער - ראש בראש. 116,048 מתפקדי הליכוד יוכלו לבחור עד לשעה 23:00 את המועמד לראשות הממשלה. נתניהו אמר למתפקדים: "צאו להצביע כדי לתת תשובה מוחצת לשמאל ולתקשורת". סער, שהצביע בתל אביב ומחה על אי-סדרים, אמר: "יכולים יחד לחולל שינוי"

מורן אזולאי, ynet 12:1626.12.19

תחת חשש כבד של אחוזי הצבעה נמוכים עקב מזג האוויר הסוער, יצאו הבוקר (יום ה') לדרכן הפריימריז בליכוד. 116,048 מתפקדי המפלגה יוכלו לבחור בין ראש הממשלה ויו"ר הליכוד בנימין נתניהו למספר 6 ברשימה ח"כ גדעון סער. 

 

המנצח, שזהותו תוכרז רק ביום שישי לפנות בוקר, יהיה מועמד הליכוד לראשות הממשלה לקראת הבחירות לכנסת ה-23 שייערכו בשניים במרץ. עם פתיחת הקלפיות טענו במטה סער ל"אי-סדרים חמורים". נתניהו קרא למתפקדים להצביע עבורו: "ניצחון גדול בפריימריז יבטיח ניצחון ענק לליכוד בבחירות לכנסת".

 

קלפי בחולון בפריימריז בליכוד קלפי בחולון בפריימריז בליכוד צילום: מוטי קמחי

 

ראש הממשלה נתניהו קרא כאמור למתפקדים להצביע עבורו כדי להבטיח את ניצחון הליכוד בבחירות הכלליות. "‎כוחות אדירים ולא רק מזג האוויר, מנסים להשפיע עליכם להישאר בבית", אמר נתניהו בהודעה שפרסם בבוקר הפריימריז. "בואו היום להצביע עבורי לראשות הליכוד. שנים אני פועל בשליחותכם למען המדינה האהובה שלנו. עכשיו אני מבקש את תמיכתכם.

  

"צאו היום להצביע עבורי כדי לתת תשובה מוחצת לשמאל ולתקשורת: הם לא יחליטו בשבילנו. רק אנחנו נקבע מי ינהיג את הליכוד והמדינה. ניצחון גדול עבורי בפריימריז יבטיח ניצחון ענק לליכוד בבחירות לכנסת. בואו להצביע עבורי. סומך עליכם, תודה".

  

בריאיון לגלי ישראל הבוקר אמר נתניהו כי המתפקדים צריכים לצאת ולהצביע "כי הם רואים שהבאנו את ישראל להישגים אדירים. הכלכלה פורחת, הפכנו את עיירות הפיתוח לערים חזקות. אנחנו בונים מגדלים בדימונה, יקנעם, עפולה, קריית גת, אשקלון. הפכנו את באר שבע למרכז סייבר עולמי. 20 אלף בעי דעה דירגו את מדינה ישראל הקטנטנה לכאורה כמעצמה השמינית בעולם. הפכנו את ישראל לאימפריה". 

 

    צילום: מוטי קמחי

 

בוקר ההצבעה החל בבלבול רב: כמה מהמתפקדים הגיעו לקלפיות ב-08:00 בהתאם להודעת הליכוד הרשמית על פתיחתן בשעה זו, אולם לאכזבתם גילו כי הם ייאלצו להמתין עד לשעה 09:00 עד שיוכלו לממש את זכות הבחירה. כך למשל אירע בקלפי במשרדי המועצה לישראל יפה בתל אביב. רבים מעשרות חברי הליכוד ויתרו על זכות ההצבעה והלכו הביתה. "אני לא אחכה שעה", אמר מאיר. "צריכים ללכת לעבוד, אולי אצליח להצביע בערב אבל חוסר התיאום הזה היה די מאכזב". 

 

בילהה ורחל, תושבות תל אביב, פקדו את הקלפי כבר לפני השעה 08:00 וסירבו להצהיר במי הן תומכות. "הקדמתי כי חברתי אמרה לי שפותחים את הדלתות בשמונה", סיפרה בילהה. "לא כל כך האמנתי לה, אני חושבת שפותחים את הקלפיות בשמונה חוץ מפה. החלטתי להישאר בכל זאת בגלל סיבה חשובה, להגיד לאנשים לא ללכת הביתה רק בגלל שעה אחת. מי שיכול להצביע שיחכה שעה אחת כי במדינה שלנו קשה בין כה וכה. זה יום גשום ולכן לא כדאי לבוא פעמיים". 

 

חברתה רחל אמרה: "אני קמה מוקדם ולא אכפת לי להגיע מוקדם, שמעתי שפותחים בשמונה אבל מתברר שלא היו דברים מעולם. הם מתכחשים ואומרים שפותים רק בשעה תשע. זהו, אנחנו נשארים כאן".

 

עם פתיחת הקלפיות הפיץ יאיר כץ, יו"ר ועד עובדי התעשייה האווירית ובנו של ח"כ ויו"ר מרכז הליכוד חיים כץ, סרטון לאלפי מתפקדי החברה הממשלתית. כץ הבן ביקש מהם לצאת ולהצביע. אביו נכח בכנס הפוליטי להשקת הקמפיין של ח"כ סער וגם חברת הכנסת המקורבת אליו ביותר אתי עטייה הביעה תמיכה בסער, וההערכה היא שכץ האב תומך בסער. עם זאת, הבן יאיר נפגש באחרונה עם נתניהו ונמנע מלנקוט עמדה פוליטית.

 

בסרטון הדגיש יאיר כץ את הצורך בהצבעה וביקש מעובדי התעשייה האווירית, שלפי ההערכות כעשרת אלפים מהם נמנים עם מתפקדי הליכוד, לממש את זכותם. לא ברור בשלב הזה האם העובדים יתמכו בסער או "יישארו על הגדר" בקרב. כץ הבן אמר כי "למרות מזג האוויר, אני קורא לכם לצאת ולהצביע וכך תוכלו להשפיע ולשמר את העוצמה הפוליטית שלנו, של עובדי התעשייה האווירית בישראל". 

 

גדעון סער מצביע, הבוקר גדעון סער מצביע, הבוקר צילום: מוטי קמחי

 

שר המשפטים אמיר אוחנה הצביע בתל אביב. "אני רוצה לאחל לגדעון סער שיפסיד", אמר אוחנה. "אני מצביע לנתניהו כי אני חושב שהוא האדם הנכון להוביל את ישראל בתקופה המאתגרת הזאת. אני חושב שגדעון לא אומר 'אני מנוסה יותר מנתניהו' או 'אני אסטרטג טוב יותר מנתניהו' או 'אני מוכשר יותר מנתניהו', ולכן אני אצביע לנתניהו". 

 

בנוגע למזג האוויר אמר אוחנה: "מזג האוויר סוער ואני מניח שזה ישאיר הרבה אנשים בבית לצערי. אני קורא לכל מי ששומע ממתפקדי הליכוד להגיע להצביע כדי שהניצחון של נתניהו יהיה חד משמעי, שיאפשר גם ניצחון בבחירות הכלליות".

 

מנגד, ח"כ מיכל שיר שתומכת בסער אמרה: "הקלפיות רק נפתחו ואני קוראת לציבור שלנו להגיע למרות מזג האוויר הסוער להצביע לסער כי אנחנו צריכים את השינוי הזה ואני מאמינה שזה יקרה. 

 

"שמעתי על אי-סדרים ברחובות ובכפר סבא ובעוד מקומות, זה מאבק. זאת לא הפתעה, ראינו בתקופה הזאת שגם בספר הבוחרים יש בעיות כאלה. אנחנו נלחמים בזה בכל האמצעים שעומדים לרשותנו כדי שיהיו בחירות נקיות. אנחנו בסיטואציה הזאת כי כשלנו להקים ממשלה פעמיים ואין לנו אופק לפעם שלישית או רביעית או חמישית או לאופוזיציה, ומאחר שזכינו במנהיג כמו גדעון שיכול להקים ממשלת ימין ולשמור על שלטון הימין". 

 

ח"כ דוד ביטן הצביע בקלפי בראשון לציון. "התחושות טובת, יש דינמיקה חיובית מאוד לגבי נתניהו ואני מאמין שהרוב יהיה מוצק וגדול", אמר ביטן. "הצעתי לסער לא להתמודד בפריימריז ולא לתקוף את נתניהו. הוא בחר הפוך, ולדעתי זה יפגע בו גם בעתיד. אנשי נתניהו מובהקים לא יצביעו לו אחרי עידן נתניהו אלא לאחרים".

 

במטה של ח"כ סער פרסמו כאמור הבוקר הודעה שבא נטען ל"אי-סדרים חמורים בפריימריז בליכוד". במכתב לוועדת הבחירות של הליכוד נאמר כי "קלפיות נפתחו לפני הזמן בניגוד לחוק, ונאסר על משקיפים מטעם המטה להיכנס". 

 

בסך הכול עומדות לרשות המתפקדים 106 נקודות הצבעה בכל רחבי הארץ. הקלפיות ייסגרו בשעה 23:00 בלילה. 

 

קלפי בת"א קלפי בת"א צילום: מוטי קמחי

 

את היום האחרון במסע הפריימריז בילה נתניהו בכנסים פוליטיים, כפי שעשה בשבועיים האחרונים. הוא החל את היום באופקים, המשיך למושב זמרת ומשם לאשקלון. בעיר הדרומית נקלע נתניהו לאזעקת צבע אדום, והורד מבמת הכבוד - בדיוק כפי שאירע בעת ביקורו באשדוד שבוע לפני הבחירות לכנסת ה-22. 

 

במטה הבחירות של נתניהו עסקו בעיקר בתכנון מדוקדק של יום הבחירות עצמו. אחרי איתור התומכים בימים האחרונים, המתנדבים יעסקו מחר בעיקר בהנעת בוחרים לקלפי. בין היתר יפעלו המתנדבים לספק הסעות למי שזקוקים לכך וימריצו את המתפקדים אם תזוהה אדישות בשטח. 

 

"אין אופוריה במטה", אמרו אנשי נתניהו. "מתייחסים לקרב הזה באופן הכי רציני שיש". נתניהו עצמו צילם סדרה של סרטונים שיופצו לאורך היום בערים שונות, כשלכל עיר כמעט צולם סרטון ייחודי. במקביל, מערך גדול של טלפנים יפעל לאורך כל היום ומערך שטח גדול יעסוק בהבטחת הגעת התומכים לקלפי.

 

במטה של ח"כ סער ויתרו על "כנסי הרגע האחרון". סער בילה את השעות האחרונות של סיום הקמפיין בעיקר בראיונות ובשיחות עם מתלבטים ופעילים שצריכים להגיע לקלפיות. סער ערך תדרוך לפעילים וביקש מהם לשמור על קו ממלכתי גם ביום הבחירות עצמו סמוך לקלפיות.

 

 

נתנאל איזק, סגן ראש העיר לוד ומנהל המטה של סער, אמר: "איש לא חשב שזה יהיה קל ופשוט. ידענו שזאת התמודדות קשה ויצאנו אליה כדי לנצח. המטרה העיקרית כעת היא לדאוג שתומכנו ייצאו מהבית להצביע. חשוב שכולם יידעו איפה הם מצביעים וחשוב גם שיהיה להם איך להגיע לקלפי".

 

 

ח"כ יואב קיש, ראש המטה, אמר אתמול כי בתנועה קיימת תמיכה אדירה בח"כ סער. לדברי קיש, "אנחנו הולכים לנצח מחר. יש תמיכה עצומה בקרב המתפקדים ויש קרב על כל קול, נעשה את הכול כדי לסיים עם ניצחון".

 

כל הדרך לפריימריז

 

היריבות ארוכת השנים בין נתניהו לסער הגיעה לנקודת רתיחה בעקבות קריאתו של סער לערוך פריימריז לראשות המפלגה. בחודש אוקטובר האחרון, כשבועיים לאחר הבחירות לכנסת ה-22, דווח כי נתניהו שוקל לקיים "פריימריז בזק" לראשות הליכוד. סער, מספר 6 בליכוד, צייץ בטוויטר את המילים "אני מוכן" - אך יום לאחר מכן כבר ויתר ראש הממשלה על הרעיון. 

 

במקום זאת, הוחלט לכנס את מרכז המפלגה על מנת לקבוע שנתניהו יהיה המועמד היחיד מטעמה לראשות הממשלה, לכל אורך כהונת הכנסת ה-22. רק כעשירית מחברי מרכז הליכוד הגיעו לכנס שבו אושרה ההצעה. 

 

בחודש נובמבר, לאחר שסער דבק בדרישתו לעריכת פריימריז לראשות הרשימה, סיכם נתניהו עם יו"ר מרכז הליכוד חיים כץ כי יתקיימו בחירות לראשות הליכוד. התנהלותו של סער עוררה נגדו ביקורת רחבה במפלגה - שרוב חברי הכנסת מטעמה עדיין תומכים בנתניהו לראשות הליכוד. כך למשל, ח"כ ניר ברקת טען כי "חברים מבית מתואמים במסרים עם חברי כנסת מהשמאל", וסער ענה בתגובה: "כשנלחמתי עבור הליכוד כשנותר עם 12 מנדטים, ברקת חגג עם שמפניות במטה מפלגת קדימה".

 

חברי הכנסת היחידים מהליכוד שהביעו תמיכה בסער בפומבי הם שרן השכל, מיכל שיר ויואב קיש. שאר חברי הכנסת תומכים ברובם בנתניהו - ובראשם השרים ישראל כץ וגלעד ארדן, שהודיע על תמיכתו בנתניהו רק לאחרונה. יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, נמנע מלהצהיר על נאמנות לאחד הצדדים. יו"ר מרכז הליכוד, חיים כץ, נמנע מלתמוך בפומבי בסער, אך הגיע לכנס השקת הקמפיין שערך. לפי ההערכות, אנשי התעשייה האווירית בליכוד, שאותם מאגד כץ, יצביעו ברובם בבחירות עבור סער.

 

 

במהלך ההתמודדות טענו במחנה סער כי מתפקדי ליכוד שהצהירו על תמיכתם בו בפריימריז הוסרו מספר הבוחרים - טענות שנדחו בסביבת נתניהו. הצדדים התקוטטו גם על סוגיית הצבת המצלמות בקלפיות, כשסער טען כי נתניהו מסרב לדרישתו להציב כאלה. בסופו של דבר, לאחר שסער עתר לבית הדין של הליכוד, התרצה נתניהו והסכים להצבת מצלמות בקלפי. 

 

לאורך הדרך, הקפיד סער להחמיא לנתניהו, אך טען כי הוא "חסום" ואינו יכול להרכיב קואליציה במצב הנוכחי בעקבות כתבי האישום שהוגשו נגדו. לטענת סער, אם הוא יתמודד בראשות הליכוד יגדל גוש הימין - וכך יוכל להרכיב ממשלת 61 גם ללא תמיכת יו"ר מפלגת ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן. 

 

סער אף אמר כי יפעל לכך שנתניהו ייבחר לתפקיד נשיא המדינה. נתניהו טען מנגד כי סער חבר לקו שמוביל השמאל. כמו כן, סער ספג ביקורת קשה מתומכי נתניהו על ההחלטה להתמודד בפריימריז ועל בחירתו שלא לתמוך ביו"ר התנועה המכהן ברקע המשבר הפוליטי והמשפטי שבו הוא נמצא. 

x