$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

עובדי מבקר המדינה: "אווירת פחד וטרור תחת אנגלמן"

מחלוקות שמגיעות לטונים צורמים, רוח פוליטית שמקבלת ביטוי בדו"חות מצונזרים וחיוביים, וחשש לעצמאות הביקורת. כך מסכמים עובדים במשרד המבקר שישה חודשים בשירות מתניהו אנגלמן

צבי זרחיה 07:1926.12.19

"במשרד מבקר המדינה שוררת אווירה של פחד וטרור" - כך התבטא אתמול אחד הבכירים במשרד.

 

 

 

הדברים נאמרו בין היתר בעקבות מכתב שקיבלו עובדי המשרד באחרונה ממנכ"ל המשרד ישי וקנין, האוסר עליהם לשוחח עם כלי התקשורת, זאת לאחר שבשבועות האחרונים גוברים הדיווחים על מחלוקות בין הדרגים המקצועיים במשרד המבקר לבין המבקר עצמו, ובראשן המחלוקות שאנגלמן עצמו חשף, סביב הדו"ח שבדק האם עוותו, כלפי מטה, נתוני הגירעון לשנת 2018.

מתניהו אנגלמן מבקר המדינה מתניהו אנגלמן מבקר המדינה צילום: עמית שאבי

 

עובדים במשרד המבקר חוששים לא רק לקיים קשר עם עיתונאים אלא גם לעצמאות הביקורת. לטענתם, מאז מונה מתניהו אנגלמן לתפקיד מבקר המדינה נכנס המשרד ל"תקופה שחורה של טרור ופחד". לדבריהם, בחלק מהדיונים נשמעו צעקות וטונים גבוהים נוכח עמדותיו של אנגלמן לצנזר ולערוך שינויים בעבודת הצוות המקצועי.

 

עובדים ותיקים אומרים כי אם בתקופתו של מיכה לינדנשטראוס כמבקר המדינה היו עובדי הביקורת אימת הבכירים בשירות הציבורי, כעת המצב התהפך: המבקר אנגלמן רוצה להציג את הצד החיובי במשרדי הממשלה, ועובדים במשרד המבקר הם שמרגישים מאוימים.

 

מוותרים על שיתוף הציבור

 

דוגמה חדשה להתערבות בעבודת הצוותים המקצועיים היא החלטתו של אנגלמן מהעת האחרונה להוציא מהפרק שעוסק במינהל האזרחי ביהודה ושומרון ושעתיד להתפרסם בדו"ח הביקורת הקרוב תלונות של תושבים פלסטינים. התלונות הושמעו באוזני עובדי הביקורת במסגרת הליך של שיתוף הציבור במהלך הכנת הדו"ח. על החלטה זו סיפרו אמש גורמים במשרד המבקר ל"כלכליסט". לדברי הגורמים, הוצאת התלונות מהדו"ח מנוגדת למדיניות של שיתוף הציבור שנהוג במשרד.

 

אף על פי שלמבקר המדינה יש סמכות לבצע שינויים בדו"ח ואף להוציא ממנו חלקים - גורמים במשרד אומרים כי בפעולות אלה ממשיך אנגלמן את מדיניותו, שבה החל קודם לכן, לשנות, להפוך ולצנזר את עמדות הדרג המקצועי במשרדו. לדברי הגורמים, אנגלמן אמר בשיחות פנימיות שלדעתו אין למשרדו סמכות לערוך ביקורת על המינהל האזרחי ביהודה ושומרון. עמדה זו הפתיעה בכירים במשרד המבקר לאחר שבעבר, בוצעו ביקורות של מבקרי המדינה על מועצות מקומיות וגופים ביהודה ושומרון, וגם כעת ממשיך משרד המבקר בביקורות מעבר לקו הירוק.

 

גורמים במשרד חוששים כי ההחלטה להוציא מדו"ח הביקורת השנתי את העמדות שהתקבלו במסגרת "שיתוף הציבור" אינה נובעת משיקולים מקצועיים, ומצטרפת לרוח הפוליטית שנושבת במשרד בחצי השנה האחרונה מאז נכנס אנגלמן לתפקידו. היא באה לידי ביטוי לא רק בתקרית של השמטת עדויות הפלסטינים, אלא ביתר שאת בהקטנת עוצמת הביקורת המקצועית, ומתן ביקורת חיובית.

 

משרד האוצר יצא נקי

 

כך, המבקר אנגלמן שינה לחלוטין את דו"ח הביקורת בנושא חשד להטיית נתוני הגירעון לשנת 2018, ונמנע מלהטיל אחריות אישית על שר האוצר משה כחלון או על בכירי האוצר. בנוסף, לטענת גורמים במשרד הוכנסו שינויים ומחיקות גם בפרק בדו"ח הביקורת שעסק במועצת הכבלים וברשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, ובכלל זה במינויים הפוליטיים ברשות בתקופתו של איוב קרא שמונה כשר תקשורת על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו — שהוא גם זה שבחר באנגלמן לתפקיד מבקר המדינה.

 

ממשרד המבקר נמסר בתגובה: "בימים אלו משרד מבקר המדינה משלים את העבודה על 25 דו"חות (רובם מהחטיבה הכלכלית והביטחונית). כפי שמבקר המדינה הודיע זה מכבר, ב־31.12 הדו"חות יועברו למשרד ראש הממשלה ועל פי החוק כעבור 10 שבועות יפורסמו לציבור כמקובל.

"הליך עבודת הביקורת יסודי ומעמיק, וכולל העברת הטיוטות לנוגעים בדבר לקבלת הערותיהם ולתגובתם, בקרה על ידי הייעוץ המשפטי, הצוותים המקצועיים בחטיבות הביקורת והתייחסות מנכ"ל המשרד והמבקר, והכל כדי להבטיח ביקורת אמינה ואובייקטיבית, כפי שמתחייב מהחוק. אשר על כן משרד מבקר המדינה לא מתייחס לטיוטות של דו"חות כאלה ואחרים".

x