הערכה: ישראלים יצטרכו ויזת עסקים לרוסיה
בישראל מעריכים שרוסיה תתחיל לאכוף דרישה להציג ויזת עסקים בעקבות המאבק להשבת נעמה יששכר. הנפקה של ויזת עסקים כרוכה בהפקדת דרכון בשגרירות רוסיה, ורבים נרתעים מכך
שלטונות רוסיה יתחילו לאכוף את הדרישה להצגת ויזת עסקים בכניסה לרוסיה – דרישה שלא נאכפה עד כה, על אף קיומה הרשמי, כך מעריכים בישראל. בימים האחרונים עוכבו בכניסה למוסקבה כמה עשרות אנשי עסקים בשתי הזדמנויות: לראשונה בתחילת השבוע ובפעם השנייה אתמול, כשהגיעו למוסקבה כחלק ממשלחת שביקשה להפגין נוכחות בערעור המתוכנן להיום במשפטה של נעמה יששכר.
גורמים ישראלים מעריכים כי שלטונות רוסיה מזהים נקודת זמן רגישה סביב המאבק על השבתה של יששכר, שנשפטה לעונש מאסר על הברחת סמים, ומנצלים זאת כדי להשיב לישראל על עיכובם ולעתים גירושם של תיירים רוסים מישראל, אף שבין שתי המדינות יש הסכמים שלפיהם הכניסה לתיירים חופשית, ואינה מצריכה ויזה.
"רק לעתים רחוקות נשאלו אנשי עסקים מישראל בשדות התעופה ברוסיה מה מטרת הביקור. אם נשאלת, והיית חכם מספיק לומר — פנאי ולא עסקים — הכל עבר בשלום", סיפר אתמול לכלכליסט איש עסקים ישראלי שמבקר תכופות ברוסיה. הנפקה של ויזת עסקים כרוכה בהפקדת דרכון בשגרירות רוסיה, ורבים נרתעים מכך. תיירים ישראלים שמגיעים לרוסיה לא נדרשים לוויזת תייר כבר מ־2007.
"מה כולם מופתעים?"
רוסיה היא אחת משותפות הסחר הגדולות של ישראל, אם כי היקף הסחר מצוי בירידה. בחמש השנים האחרונות נמצאת ישראל בגרעון מסחרי מול רוסיה, כלומר היבוא לישראל עולה על הייצוא לרוסיה. כך למשל, היבוא מרוסיה הסתכם ב־776 מיליון דולר ב־2018, ירידה של 37% לעומת 2017. במחצית הראשונה של 2019 נרשמה ירידה נוספת ל־320 מיליון דולר לעומת 419 במחצית הראשונה של 2018. בצד הייצוא נרשמה יציבות ברמה של 380 מיליון דולר לאחר שהסתכם ב־664 מיליון דולר ב־2018.
מספר התיירים שמגיעים מרוסיה לישראל הוא השלישי בגודלו, אחרי ארה"ב וצרפת. בין ינואר לאוגוסט השנה נכנסו לישראל 194 אלף תיירים מרוסיה, מתוך 2.9 מיליון כניסות תיירים בתקופה זו. רוסיה התלוננה לא אחת על עיכוב של אזרחיה בכניסה לישראל. "אני לא מבין למה כולם מופתעים מהיחס שמקבלים הישראלים ברוסיה. חשבתי שזה יקרה מהר יותר", אמר לכלכליסט עו"ד אלי גרביץ, בעל משרד המתמחה בייצוג אנשי עסקים מרוסיה. "אני מבין שיש מבקשי מקלט רבים מאוקראינה ומגאורגיה, אבל כשחותמים על הסכמי אשרות אי אפשר לגרש אנשים בסיטונות. אם לא רוצים להמשיך עם ההסכם, אפשר לבטל אותו, אבל אף אחד לא רוצה לוותר על מיליוני התיירים מרוסיה".
"בוחנים סירובי כניסה"
גרביץ סיפר כי בעבר פנו אליו משגרירות של מדינות מרחב בריה"מ לשעבר עם תלונות קשות על אי קיום הסכמים. "מספר המגורשים מכאן בטענה שמדובר בעובדים לא חוקיים גדול מכל מדינה אחרת בעולם. בישראל מספיק רק לסמן בטופס את הסעיף 'חשש להשתקעות בלתי חוקית'".
ממשרד החוץ נמסר: "המשרד עומד בקשר קבוע עם הרשויות ברוסיה בנוגע לנהלי כניסת תיירים ואנשי עסקים. אנחנו בוחנים את סירובי הכניסה האחרונים ואם הם מעידים על שינוי המדיניות הכניסה למדינה. מטרתנו היא לאפשר לתיירים ואנשי עסקים ישראלים להיכנס לרוסיה כפי שהיה עד כה ובמיוחד כשלשתי המדינות יש אינטרס בעידוד התיירות והקשרי הסחר הבילטרליים".