הדיון על הפעלת של אסדת לווייתן הוקדם להיום - לבקשת המשרד להגנת הסביבה
אתמול קבע ביהמ"ש המחוזי בירושלים שהמדינה לא הוכיחה שהפעלת האסדה לא תפגע בציבור, והוציא צו זמני שמונע מנובל אנרג'י לקיים "פעילות הכרוכה בפליטת גזים". המשך הדיון הוקדם להיום לאחר שכבר נקבע ליום ראשון
הדיון בבית המשפט המחוזי בירושלים על ההפעלה הסופית של אסדת לווייתן הוקדם להיום (ד') ב-15:00 לבקשת המשרד להגנת הסביבה, כך נודע לכלכליסט.
- החלטה דרמטית: ביהמ"ש הוציא צו זמני נגד המשך ההרצה של אסדת לווייתן
- הקרב על אסדת לווייתן: המחוזי יכריע מחר בבקשה לצו מניעה
- המדינה תפסיד 5 מיליון דולר בשנה מהעסקה החינמית בין לווייתן לבזן
זאת במקום הדיון שנקבע ליום ראשון הקרוב, ולאחר שאתמול קבע השופט אלי אברבנל שהמשרד להגנת הסביבה ומפעילת האסדה, חברת נובל אנרג'י, לא הוכיחו מעבר לכל ספק סביר שהפעלת האסדה לאורך 48 שעות, פעולה שתכלול פליטת מזהמים חריגה, לא תפגע בציבור. מי שעתרו אתמול נגד המשרד וחברת נובל היו עמותת צלול ושש מועצות מקומיות, שטענו שאישורי המשרד להפעלת האסדה לוקים בחסר ועלולים לפגוע בתושבים שחיים באזור.
אתמול כאמור נרשמה החלטה דרמטית של בית המשפט, כשהשופט אברבנאל הוציא צו ארעי שמונע מחברת נובל אנרג'י (40% במאגר, קבלנית הפיתוח הרשמית) לקיים "פעילות הכרוכה בפליטת גזים". מדובר בשלב האחרון לפני הפעלת האסדה במסגרתו מוזרם גז מלב הים דרך צנרות ההולכה בצורה שהוא "דוחק החוצה" תוצרים שונים. הפעולה הייתה אמורה להימשך 48 שעות ואפילו המשרד להגנת הסביבה, שהנפיק את היתר העבודה הזה, הודה שפליטת המזהמים שתירשם באותם ימים שקולה לפליטת המזהמים שאמורה להירשם בשנה עבודה שלמה. חלק מתושבי המקום העידו שהם מתכוונים לנטוש את ביתם באותם ימים, זאת מחשש לפגיעה בבריאותם. עוד נטען שנתוני הזיהום בכלל נמסרו על ידי המפעילה, ושהמדינה הזניחה לכאורה את התושבים בקביעת עובדות בשטח שעלולות לסכן אותם.
נובל אנרג'י היא מפעילת הקידוח. שתי שותפותיה הן קבוצת דלק קידוחים (45%) ורציו (15%). לטענתן, כפי שנמסרה אתמול לביהמ"ש, כל יום עיכוב גורם נזק כספי ניכר. מאגר לוויתן אמור להפוך למסחרי בסוף השנה הנוכחית, זאת לאחר שנים של פיתוח בעלות כוללת של כ-3.6 מיליארד דולר. רק בשבוע שעבר חתם משרד האנרגיה על אישורי ייצוא למצרים, כאשר לקוחות נוספים שמחכים לגז הן חברת החשמל הירדנית ובעלי תחנות כוח ישראליות
עותר מפתיע
השופט כתב בשולי החלטתו שאם נובל אנרג'י תחפוץ בכך היא יכולה לבקש להקדים את הדיון. האמירה הזו נכתבה כנראה בעקבות טענת נובל אנרג'י שכל יום של עיכוב בהרצת האסדה יגרום לה לנזק של 5 מיליון שקל בגלל חוזים שהתקשרה בהם. העותרות נגדה טענו במענה לכך במסמכים שהגישו בשבוע שעבר כי נובל אנרג'י לא גיבתה את האמירה הזו באף מסמך או חוזה שיאשש שאכן זהו היקף הנזק הכספי שיגרם לה.
מה שמפתיע הוא שמי שעתר להקדים את הדיון איננה נובל כי אם המשרד להגנת הסביבה, אולי מתוך הנחה שהשופט יאשר בקשה כזו ביתר קלות מפני שהיא מגיעה מהמדינה.
בבקשת המשרד להגנת הסביבה לא הובאו נימוקים כלשהם ורק נכתב כי "נוכח הנסיבות וההשלכות הדרמטיות של ההחלטה מתבקשת הקדמת מועד הדיון". עוד נכתב כי לפיכך בית המשפט מתבקש לקיים את הדיון היום.