$
בארץ

מנדלבליט: "יש מניעה משפטית באישור מינוי אורלי בן ארי-גינזברג"

שר המשפטים אמיר אוחנה הודיע על מינויה של המשנה לפרקליטת מחוז מרכז, למ"מ פרקליט המדינה - היועמ"ש מתנגד; גם נציב שירות המדינה הזהיר: "מינוי בן ארי עלול לערער את תפקודה התקין של הפרקליטות"

טובה צימוקי ושירות כלכליסט 15:0117.12.19

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שיגר היום (ג') מכתב חריף לשר המשפטים אמיר אוחנה, בעקבות מינויה של המשנה לפרקליטת מחוז מרכז, אורלי בן ארי-גינזברג, לממלאת מקום פרקליט המדינה - בניגוד לדעתו של מנדלבליט. "מינוי זה חורג ממתחם הסבירות ולפיכך קיימת מניעה משפטית לאשרו", כתב היועמ"ש.

 

היועץ הדגיש כי ממלא מקום פרקליט המדינה יידרש לעסוק גם בהיבטים משפטיים הקשורים להעמדתו לדין של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ולכן יש בעיה במינוי שעליו החליט גורם פוליטי: "קיימת חובה מוגברת להבטיח את עצמאותו ואי-תלותו של בעל התפקיד, ומעל לכל את מראית העין הציבורית של העצמאות ואי-התלות". פירושו של מכתב זה הוא שאם תוגש עתירה לבג"ץ נגד חוקיות המינוי - היועמ"ש לא יגן על החלטת השר. עוד כתב כי "כפי שהובהר בחוות דעתי שבסימוכין, ממלא מקום פרקליט המדינה נדרש להיות פרקליט מהדרג הבכיר ביותר, בעל ניסיון ו-ותק רב, שמילא כמה תפקידים ניהוליים בכירים. יש להעדיף לתפקיד זה את מי ששימש קודם כמשנה לפרקליט המדינה או לכל הפחות כפרקליט מחוז. תפקידים אלה מכשירים את הממלא אותם לעמוד בראש פרקליטות המדינה... ולנהל את היחידה הגדולה והמורכבת הזאת".

אביחי מנדלבליט אביחי מנדלבליט צילום: יאיר שגיא

 

הרשקוביץ מתנגד

אוחנה הודיע הבוקר כי בחר בבן ארי-גינזברג  כממלאת מקומו של פרקליט המדינה שי ניצן. נציב שירות המדינה, פרופסור דניאל הרשקוביץ, כתב לו כי מינויה "עלול לערער את תפקודה התקין של הפרקליטות", מכיוון שהיא "אינה נמנית עם הדרג הבכיר בהיררכיה הארגונית".

 

במכתב שהעביר לשר המשפטים כתב הרשקוביץ כי בן ארי-גינזברג אמנם עומדת בתנאי הסף למשרה אך כי עמדתו היא ש"יש להטיל את התפקיד על עובד המדינה בדרג הבכיר ביותר בפרקליטות המוסכם על היועץ המשפטי לממשלה, בשל מאפייניה הייחודיים של המשרה ומשיקולי טובת המערכת".

 

מינוי של אוחנה נעשה כאמור בניגוד לעמדת מנדלבליט. בחירתה של המשנה לפרקליטת מחוז מרכז לתפקיד נחשבת במשרד המשפטים כהכרזת מלחמה על היועץ המשפטי לממשלה, שמעוניין למנות לתפקיד את המשנה לפרקליט המדינה שלמה (מומי) למברגר. בעניין זה כתב מנדלבליט לאוחנה כי "עמדתי היא כי למברגר - עליו המלצתי בפניך לתפקיד זה - עולה על עו"ד בן ארי, שאותה בחרת לתפקיד, בפער גדול ומשמעותי ביותר מבחינת התאמה לתפקיד המדובר. לצערי, החלטת לבחור לתפקיד זה, על משמעותו הדרמטית לאכיפת החוק, מועמדת שאינה מקרב הדרג הבכיר ביותר בפרקליטות המדינה ואשר אינה עונה לעמדתי לאמות המידה הנדרשות למילוי תפקיד זה".

 

מימין אביחי מנדלבליט, אורלי בן ארי גינזברג ואמיר אוחנה מימין אביחי מנדלבליט, אורלי בן ארי גינזברג ואמיר אוחנה צילום: יואב דודקביץ, משרד המשפטים, תומי הרפז

 

"להציג את היועמ"ש כפקיד" 

לדברי גורם בכיר במשרד המשפטים, "אוחנה בחר כממלאת מקום לא רק בניגוד לעמדת היועץ המשפטי לממשלה אלא הוא מכניס לצמרת המשרד סוג של טריז בין תומכי מנדלבליט ותומכיה של בן ארי. מטרתו של השר היא להציג את היועץ המשפטי לממשלה כפקיד שצריך למלא הנחיות ולא כמי שיש לכבד את דעתו". הגורם הוסיף: "אין ספק שלבן ארי יש כישורים אובייקטיבים לכהן בתפקיד אבל הבחירה של אוחנה בה אינה מקרית. לאחר שלא נבחרה פעמיים כפרקליטת מחוז מרכז היא חשה פגועה ומאוכזבת מסיכויי קידומה והצעתו של אוחנה שתתמודד על התפקיד נראתה לה הזדמנות פז. היא לא נחשבה כמי שמצויה ב'קליקה' של סאלח א-דין שבה קורים דברים ונחתכים מינויים". הגורם הבכיר העריך כי יוגשו עתירות לבג"ץ נגד המינוי.

 

מאחר שהמערכת הפוליטית תקועה וכרגע מכהנת ממשלת מעבר, החוק לא מאפשר להקים ועדת איתור למינוי של פרקליט מדינה קבוע.

 

שיא העימות בין אוחנה למנדלבליט בנושא התרחש אתמול, בעת שהשר כתב לנציב שירות המדינה הרשקוביץ כי החוק אינו מטיל עליו חובת התייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה על מינוי ממלא מקום פרקליט המדינה. הוא הוסיף כי גם לא נדרשת הסכמת היועץ כתנאי למינוי, ולכן בכך שנועץ עם היועמ"ש בסוגיה תמה חובתו החוקית.

 

 

נציב שירות המדינה, פרופ' דניאל הרשקוביץ נציב שירות המדינה, פרופ' דניאל הרשקוביץ צילום: אבי אוחיון, לע"מ

 

אוחנה כתב את הדברים לנציב לאחר שזה פנה אליו וביקש להזכיר לו שעליו למנות ממלא מקום לפרקליט המדינה בהסכמה עם מנדלבליט ולהיוועץ עמו לפני פרסום החלטה. אוחנה השיב להרשקוביץ: "כזכור לך היטב, נועצתי בך ונפגשתי עימך בנושא מינוי ממלא פרקליט המדינה לא פעם אחת, אלא פעמיים, וזאת מעבר לשיחותינו הטלפוניות בנדון. בפגישות אלה עלו שמות המועמדים, התפקידים שבהם הם נושאים, הרקע שלהם, ניסיונם וכישוריהם. לא ברור לי אפוא מה פשר המכתב שהעברת ליועץ המשפטי לממשלה ואליי ולפיו 'טרם קוימה חובת ההיוועצות עם נציב שירות המדינה... עם השגת הסכמה ביניכם על מועמד/ת, אדון במועמדות'".

 

מנדלבליט מצדו טען כי עקב העיתוי הרגיש, עקב מהלך מערכת בחירות וטיפול ממלא מקום פרקליט המדינה בתיקי ראש הממשלה בנימין נתניהו, עליו להיות הגורם הדומיננטי בהחלטה ולכן הוא העדיף את למברגר שהוא בעל הניסיון הרב ביותר בתחום. נציב שירות המדינה הודיע לאוחנה ולמנדלבליט בשבוע שעבר כי הוא תובע מהם להגיע להסכמות ולבוא להתייעצות עמו.

 

"חרוצה ומנוסה"

"לאחר מספר פגישות, התייעצויות ושיחות שהיו לי עם גורמים שונים ובהם הרשקוביץ ומנדלבליט – קיבלתי החלטה", אמר השר אוחנה בהודעתו על מינויה של בן-ארי גינזברג.

 

אוחנה הוסיף: "כל המועמדים שעמם נפגשתי הם בעלי רקע עשיר וניסיון רב בפרקליטות, ומוכשרים הן בפן המקצועי והן בפן הניהולי. התרשמתי מאוד מכולם, כל אחד ומעלותיו, ואני רוצה להודות להם על הנכונות לשאת בתפקיד רב האחריות, בעיקר בתקופה מאתגרת ומורכבת זאת שעוברת על הפרקליטות".

 

השר ציין עוד בנוגע למשנה לפרקליטת מחוז מרכז כי "אורלי מכהנת כ-28 שנים בפרקליטות בשורה של תפקידים. היא בעלת ניסיון רב ועשיר בתחום הפלילי ובתחום הביטחוני, בוגרת המכללה לביטחון לאומי, בעלת תואר שני במדעי המדינה (ביטחון לאומי) ותארים ראשון ושני בהצטיינות במשפטים. מכהנת בהתנדבות כראש הרכב בבית הדין הארצי למשמעת של לשכת עורכי הדין ובמשך שנים שימשה כראש הפורום הביטחוני של פרקליטות המדינה".

  

השר אוחנה הוסיף להודעתו דברי שבח שלהם זכתה עו"ד בן-ארי גינזברג לאורך השנים האחרונות, ובכללם מפרקליט המדינה היוצא ניצן שאמר עליה: "פרקליטה חכמה, יסודית, מנוסה מאוד, חרוצה ורבת פנים. במהלך השנים טיפלה בתיקים ובנושאי רוחב רבים הקשורים לתחום הביטחוני והיוותה ומהווה בת סמכא בקנה מידע ארצי בתחום זה".

x