$
בארץ

פרשנות

החשבון ההפוך של בנק אגוד היה מחולל תחרות? ממש לא

כדי לנתח אם בנק מחולל תחרות לא נכון להיאחז בגימיק שיווקי אלא לנתח את מכלול הצעת הערך של הבנק ללקוח. הטבות החשבון ההפוך של אגוד לא נופלות מחבילות ההצטרפות של בנקים מתחרים

רחלי בינדמן 16:0501.12.19

מזרחי בדרך למזג בתוכו את בנק אגוד, אלא אם כן רשות התחרות תחליט לערער על החלטת בית הדין להגבלים עסקיים ותודיע על כך בחודש הקרוב.

 

 

 

אחת הטענות האבסורדיות שעלתה בימים האחרונים סביב אישור המיזוג היתה שבנק אגוד היה גורם מחולל תחרות במערכת הבנקאית. הבנק הכושל הזה עם התשואה להון של 4.5% שלו, עם יחס היעילות הנמוך במערכת, ועם עובדים ששכרם צמוד לזה של שכר עובדי בנק לאומי, כיצד הבנק הזה יכול היה להציע הצעות ערך תחרותיות ללקוחות שלו?

 

על השאלה הזו יש שמיהרו לשלוף את השפן הבא: החשבון ההפוך. גם אם לבנק אגוד אין הרבה לקוחות יחסית למערכת הבנקאית שתיק האשראי שלו מהווה רק 2% מהמערכת כולה, אין היום אדם בישראל שלא מכיר את הסלוגן של החשבון ההפוך של הבנק שיש להודות שתפס בגדול.

 

הבנק מציע בוננזה שלכאורה קשה לסרב לה - 3% ריבית על הפלוס למשך שלוש שנים. בעידן של ריבית אפס וריבית מגוחכת על הפיקדונות ובתקופה שגם בשוק ההון קשה לייצר תשואה סולידית כזו, על פניו מדובר בחלום מתוק. אלא שקריאת האותיות הקטנות מעלה כי מדובר בלא יותר מגימיק. באותיות הקטנות נכתב כי ההטבה מוגבלת למשכורת החודשית של הלקוח ולא יותר מ-30 אלף שקל.

 

סניף של בנק אגוד סניף של בנק אגוד

 

הטבה של 270 שקל בשנה כפול 3 שנים

 

מכיוון שהמשכורת הממוצעת במשק עומדת על 9,000 שקל מדובר למעשה בהטבה של 270 שקל בשנה כפול 3 שנים. אם לא די בכך, ההטבה מותנת - נדרש להעביר משכורת חודשית נטו של לפחות 7,000 שקל בחודש או 9,000 שקל לזוג, וההטבה מותנת בביצוע לפחות 8 פעולות בחשבון בחודש או חיוב חודשי ש 2,000 שקל בכרטיס אשראי של בנק אגוד.

 

עבור לקוחות עם מיעוט פעולות בחשבון, או כאלה שמעדיפים לגהץ דווקא בכרטיס חוץ בנקאי שמציע הטבות טובות יותר, כמובן שההטבה אינה רלוונטית. גם לא מעט בנקים מציעים היום הטבות לא פחות טובות, אם לא יותר. לשם השוואה בנק פפר של לאומי מציע 400 שקל מתנה למצטרפים וריבית של 3% לשנה על סכום של עד 10,000 שקל - כלומר הטבה נוספת בשווי 300 שקל לפני מס. לחברי מועדוני לקוחות כמו "חבר" או HOT מוצעות לא פעם הטבות עוד יותר טובות שמגיעות לשווי אלפי שקלים בעת המעבר. גם הפטור שמציע הבנק על הריבית על המינוס מוגבל בגובה משכורת של חודש אחד בשנה.

 

אגוד אמנם מציע הטבה נאה של פטור מעמלות למשל שש שנים לפחות מההצטרפות לתוכנית (בכפוף לתנאים לעיל), אך מציין כי הוא יכול לבטל אותה בהתראה של חצי שנה מראש.

 

יהיה מעניין מאד לראות אם בנק מזרחי יפעל אמנם לבטל את ההטבה, אך קשה לראות אותו יוזם מהלך כזה בתקופה הקרובה שלאחר המיזוג מבלי שתייצר כותרות ורעש. וממילא פפר מציע היום פטור מעמלות ללא כל התחייבות ורוב הלקוחות בעלי פרופיל דומה בבנקים מתחרים שיפעילו קצת מקח וממכר יהנו מפטור מעמלות גם הם.

 

אם לוקחים את חבילת ההטבות של אגוד ומשווים אותה להטבות של בנקים מתחרים מגלים מהר מאד שהשווי שלה לא גבוה יותר ולמעשה רוב הבנקים יציעו היום חבילות הצטרפות דומות ללקוחות חדשים.

 

עם כל הכבוד לפרסומת החשבון ההפוך שתפסה, לתלות בה את ההצדקה לפסילת המיזוג זה פשוט מגוחך.

 

עמלות קניה ומכירה נמוכות

 

כדי לשפוט תחרותיות של בנק יש לקחת פרמטרים נוספים ורבים כמו עמלות מסחר, ריביות על הלוואות, ריביות על פיקדונות ועוד. הבעיה במערכת הבנקאית היא הקושי להשוות בין שירותים בנקאיים שלרוב הם פרסונליים ותלויי מיקוח ופרופיל סיכון אישי של הלקוח.

 

עם זאת, בגזרה אחת של עמלות מסחר, הבורסה הקימה לאחרונה מנגנון השוואת עמלות מצוין שדווקא מחמיא מאד לבנק אגוד.

 

אם מסתכלים למשל במנוע ההשואה של אתר הבורסה על עמלות קניה ומכירה ממוצעות של ניירות ערך רואים שהעמלה הממוצע שגובה אגוד היא במקום השני במערכת הבנקאית אחרי בנק ירושלים (0.14% לעומת 0.13 של בנק ירושלים) וזולה יותר מהבנקים האחרים.

 

גם בדמי המשמרת השוטפים, אגוד מציע עמלה תחרותית זולה יחסית בהשוואה ליתר הבנקים וגם כאן היא שנייה רק לבנק ירושלים. כדי לקבוע שבנק הוא מחולל או לא מחולל תחרות לא צריך להיאחז בגימיקים, אלא לבצע בדיקה עמוקה יותר של כלל השירותים וההטבות שהבנק מציע.

x