$
דעות

פרשנות

חיסול בכיר הג'יהאד הוא איתות לאיראן

ההסלמה בפעילות הג’יהאד האסלאמי בשבועות האחרונים, שהוביל בכיר הארגון שחוסל, היא בחסות איראנית. חיסולו נועד לאותת לאיראן שישראל לא חוששת לפתוח בעימות מול גרורותיה באיזור

דורון פסקין 10:0412.11.19

הסבב הנוכחי מול הטרור העזתי שהחל עם חיסולו של בכיר הג'יהאד האסלאמי בהא אבו אלעטא היה בלתי נמנע והוכתב על ידי ארגון הטרור השני בגודלו ברצועת עזה. בחודשים האחרונים בעוד שליטי הרצועה מחמאס הסכימו, בלחץ מצרי ומזומנים מקטאר, לקבל את עקרונות ההסדרה עם ישראל, החלה הזרוע הצבאית של הג'יהאד האסלאמי להגביר את פעילותה. מי שעמד בראש ההסלמה היה אבו אלעטא, מפקד הגזרה הצפונית ברצועה מטעם הג'יהאד האסלאמי, הנתמך על ידי איראן.

 

אבו אלעטא, שהוגדר בישראל כ"פצצה מתקתקת", נחשב לאחד המנהיגים הצבאיים הבכירים ביותר של הג'יהאד ברצועה לצדו של ח'אלד מנסור, מפקד הזרוע הצבאית סראיא אלקודס בעזה. אלעטא בן 42 היה יליד שכונת שג'אעייה בעזה, אב לחמישה שהצטרף בצעירותו לארגון. "אבו סלים", כפי שכונה אלעטא ברצועה, התקדם בהדרגה לעמדה הבכירה.  

 

 

בהא אבו אל עטא בהא אבו אל עטא

 

בעבר לפני השתלטות חמאס על הרצועה הוא נעצר מספר פעמים על ידי הביטחון המסכל של הרשות הפלסטינית. כמו כן, הוא ניצל לפחות שלוש פעמים מניסיונות חיסול ישראלים עד אתמול. בחודשים האחרונים היה אבו אלעטא חבר קבוע במשלחת בכירי הג'יהאד האסלאמי לשיחות בקהיר עם המודיעין המצרי אך הוא סירב לתת ידו להבנות ההסדרה, אלא פנה להסלמה.

 

ארסנל תוצרת איראן

 

רק בחודש שעבר ציין הג'יהאד האסלאמי ברצועה את יום השנה ה־32 להיווסדו, אם כי הזרוע הצבאית שלו הוקמה כבר בשנת 1979. מעבר לנאומים ולאיומים נגד ישראל הוצג לרגל האירוע חלק מהארסנל שברשות הארגון, רובו ככולו מתוצרת איראן.

 

הג'יהאד האסלאמי הוקם ב־1987 על ידי סטודנטים פלסטינים בזמן לימודיהם במצרים בהנהגת ד"ר פתחי שקאקי שחוסל במלטה ב־1995. במשך השנים, הפך ארגון הג'יהאד למשני בהשוואה לארגון הג'יהאדיסטי הגדול ביותר שצמח בחברה הפלסטינית — חמאס. מאז היחסים בין שני הארגונים ידעו עליות וירידות, אך הם פנו גם לכיוונים שונים.

 

הלווייתו של בכיר הג’יהאד האיסלאמי בהא אבו אלעטא בעזה הלווייתו של בכיר הג’יהאד האיסלאמי בהא אבו אלעטא בעזה צילום: EPA

 

בעוד שהחמאס הפך לתנועה דתית־ לאומית בעלת שאיפות להשתלטות על הנהגת העם הפלסטיני, ארגון הג'יהאד התמקד במטרה לשמה הוקם — חיסולה של ישראל. זו הסיבה שבעשור האחרון הוא הגביר את שיתוף הפעולה שלו עם איראן וגרורותיה (חיזבאללה) והפך בהדרגה לארגון המזוהה כמעט לחלוטין עם האינטרסים של איראן באזור.

 

התלות בטהרן והיותו משוחרר מאחריות שלטונית בעזה, בניגוד לחמאס, אפשרו לג'יהאד האסלאמי לנקוט במדיניות עצמאית ביחס לעימות עם ישראל. עם זאת, החמאס, גם אם לא תמיד ראה עין בעין עם הג'יהאד את ניהול הסכסוך עם ישראל, נמנע מלהתעמת עם אנשיו והעדיף להסתמך בהקשר זה על פעילות הריסון של המתווך המצרי.

 

הג'יהאד האסלאמי תלוי באופן מוחלט בתמיכה הכספית המגיעה מאיראן. ב־2013 התגלע קרע בין טהרן לבין ראשי הג'יהאד על רקע המלחמה בסוריה וסירובם של מפקדי הארגון להתייצב אחרי משטרו של הנשיא אסד. ב־2015 התרחב המשבר בין טהרן לבין ראשי הג'יהאד שסירבו לגנות את המבצע הערבי למיגור החות'ים בתימן, עושי דברם של האיראנים.

 

שריפה בשדרות בעקבות פגיעת רקטה שריפה בשדרות בעקבות פגיעת רקטה צילום: AFP

 

עקב הפגנת "חוסר הנאמנות" של הג'יהאד, איראן סגרה את ברזי המימון לג'יהאד והחלה לנסות להקים ארגון חדש המבוסס על יוצאי הג'יהאד (סאברין). הדבר הביא את הארגון אל סף פשיטת רגל ואנשיו כולל בזרוע הצבאית נותרו ללא משכורות. לפי דיווחים בתקשורת הערבית, בטרם המשבר בין הצדדים מימנה איראן את הג'יהאד האסלאמי בכ־100 מיליון דולר בכל שנה.

 

המשבר הכספי הוריד את ראשי הג'יהאד על ברכיהם והם נאלצו במהלך 2016 ליישר קו עם טהרן. במהלך התקררות היחסים עם איראן ניסו בג'יהאד למצוא מקורות כספיים חלופיים, אך כשלו בכך למעט העברות כספים בהיקף קטן מגורמים שונים בעולם הערבי ובכלל זה תנועות סלפיות באלג'יריה.

 

מאז חזרת מסלול היחסים לתקנם, הזרוע הצבאית של הג'יהאד האסלאמי זוכה לתקציב שנתי נדיב של לפחות 70 מיליון דולר המגיעים ישירות מקופת משמרות המהפכה. לפי הערכות, מספר לוחמי הג'יהאד בעזה מונה כ־10,000, מספר נמוך מזה של חמאס, אך הם מצוידים באמצעי לחימה מתקדמים יחסית מתוצרת איראנית, כולל רקטות ארוכות טווח.

 

בניגוד לחמאס, שמקורות המימון שלו מגוונים יחסית ובראשם כספי המסים הנגבים ברצועה, הג'יהאד האסלאמי תלוי כמעט לחלוטין במימון מאיראן. בנוסף לזרוע הצבאית הדורשת מימון שוטף, לג'יהאד זרוע תקשורת המורכבת מערוץ טלוויזיה לווייני, תחנת רדיו וכן עיתון היוצא לאור ברצועה. לפי הידוע, לג'יהאד אין אינטרסים כלכליים או השקעות מניבות, להבדיל מחמאס, והוא מפעיל מספר קטן יחסית של אגודות צדקה. היקף התרומות לקופת הג'יהאד האסלאמי שולי ביחס לסיוע מאיראן.

 

בשנה שעברה התהדקה השליטה של איראן בג'יהאד האסלאמי. זה קרה לאחר שבבחירות הפנימיות לתפקיד מזכ"ל הארגון נבחר זיאד נח'אלה הידוע בתמיכתו לאיראן. נח'אלה שהיה כלוא בעבר במשך 14 שנים בכלא הישראלי והיום נמצא בלבנון חיזק את "האגף האיראני" בארגון ביחד עם המפקד הצבאי של הארגון ח'אלד מנסור הידוע כמקורב למשמרות המהפכה.

 

יחסים מורכבים עם חמאס

 

מיד לאחר החיסול בעזה החל הג'יהאד האסלאמי בירי מסיבי לעבר ישראל, כולל לאזור המרכז. אבל גם שעות לאחר החיסול של אבו אלעטא, נמנעה הזרוע הצבאית של החמאס מלהיכנס לסבב. הדבר העיד על חוסר רצונו של הארגון השולט בעזה להתעמת עם ישראל בימים אלה, בוודאי לא על רקע חיסול בכיר בארגון אחר.

 

עם זאת, ההערכה היא שבסופו של דבר חמאס יצטרף בשלב כזה או אחר ובמידה כזו או אחרת לעימות. למרות שכלפי חוץ חמאס והג'יהאד האסלאמי מתואמים ויושבים יחד ב"חדר המבצעים" של רצועת עזה, מתחת לפני השטח יש מתח בין הצדדים כבר שנים. למרות שהג'יהאד האסלאמי הוא קטן יחסית, בחמאס חשו בשנים האחרונות אי־נוחות לנוכח ההתעצמות הצבאית של הג'יהאד בסיוע איראני וראו בו איום פנימי מסוים לטווח הארוך.

 

בית בשדרות לאחר פגיעת רקטה בית בשדרות לאחר פגיעת רקטה צילום: AP

 

לעומת הנאמנות המוחלטת של הג'יהאד לאיראן, בתוך חמאס ישנם חילוקי דעות בנושא, כשראשי הזרוע הצבאית דוחפים להעמקת הקשר בכדי לשדרג את אמצעי הלחימה שברשותה ולשמור על יתרונה ביחס לשאר הארגונים ברצועה.

 

עם זאת, חמאס לא פעל לריסון כוחו המתעצם של הג'יהאד האסלאמי, וגם לא פעל בנחישות כדי לעצור את אבו אלעטא ואנשיו לשגר רקטות לעבר ישראל, אלא הסתפק בפעילות ההכלה שיזם המתווך המצרי.

 

האירוע בעזה תופס את חמאס דווקא כשהארגון היה בעיצומם של דיונים לגבי עריכת בחירות כלליות בשטחי הרשות הפלסטינית. מבחינת חמאס, המטרה העליונה היא השתלטות על הגדה המערבית ולכן הוא הסכים לתנאים הדרקוניים שהציג יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן כדי לקיימן.

 

חמאס לא מעוניין להיכנס כרגע לעימות נרחב עם ישראל, בטח לא על הרקע הנוכחי, ואם זה יקרה, הוא ייגרר לכך. לפני ימים אחדים חולקו לכ־75 אלף משפחות מענקי חודש אוקטובר במימון קטארי (100 דולר למשפחה) בהתאם להבנות ההסדרה שחמאס נראה מחויב להן כרגע. עם זאת, ניצני המשבר הבא מול חמאס כבר באופק, לאור ידיעות כי החל מינואר 2020 קטאר "תתקשה" לעמוד בהתחייבויותיה להמשך המענקים. במקרה זה בחמאס כבר מאיימים כי אם ישראל לא תעביר את כספי המסים זו תהיה עילה מספיקה לסבב נרחב.

 

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com .
בטל שלח
    לכל התגובות
    x