המולטי־מיליונר החשאי של נתניהו: זאק גרטלר
האיש שחגג בביתו בתל אביב מסיבת יום הולדת 70 לראש הממשלה הוא בעלים של עסקי נדל"ן באירופה וגם של 4 מלונות בישראל. בעבר תרם לבנימין נתניהו, מכר ותיק שלו, וגם למשה יעלון כשהיה בליכוד. עיתון אנגלי הגדיר אותו כ"אחד העשירים הסודיים של לונדון"
מבין המולטי־מיליונרים היהודים שסובבים את ראש הממשלה בנימין נתניהו בעשורים האחרונים, זאק (זכריה) גרטלר, שערך ביום ראשון בערב בביתו ברחוב ביאליק בת"א מסיבת יום הולדת 70 לנתניהו, הוא אחד הפחות מוכרים.
- צפו בתמונות: נתניהו חגג יום הולדת 70 בבית המיליונר זאק גרטלר
- המאמץ לביטול השוחד: מרגולציה ועד למודעות
- עד המדינה בתיק 4000: "נתניהו ביקש למתן את הורדת המחירים"
ואולם כבר ב־2007, כשנתניהו עוד היה יו"ר האופוזיציה, והוא ואנשי לשכתו הכינו רשימה של תורמים פוטנציאליים שנחשפה ב"ידיעות אחרונות" ב־2010, גרטלר תפס בה מקום של כבוד. נתניהו חילק ברשימה את הנדבנים לארבע קבוצות ושמו של גרטלר הופיע בזו הראשונה, של בעלי הסיכוי הגבוה ביותר לתרום ולכן יש עדיפות גבוהה לפנייה אליהם - לצד שלדון אדלסון, רון לאודר, ארנון מילצ'ן, בני אלג'ם ועוד.
גרטלר, בעלים של עסקי נדל"ן ענפים באירופה, הוא מחוג מכריו הקרובים של נתניהו בלונדון ונתניהו התארח בביתו לא אחת במהלך השנים. למשל בעת ביקורו בעיר ב־2006 בזמן מלחמת לבנון השנייה כשהוזמן למסע הסברה במימון ארגונים יהודיים (שעמד בלב תחקיר של העיתונאי רביב דרוקר ב־2008). במקרה אחר ב־2013, לאחר הלווייתה של מרגרט ת'אצר בלונדון סעדו נתניהו ורעייתו בביתו של איש העסקים פויו זבלדוביץ', לצד גרטלר, איש העסקים הבריטי ג'ושוע ראו ומשקיע הנדל"ן הישראלי ויו"ר קק"ל אנגליה שמואל חייק.
"מהיכרותי עימו, גרטלר מחזיק בדעות ימניות וגם תרם למועמדים בפריימריז בליכוד", אומר ל"כלכליסט" אדם שמכיר את איש העסקים מלונדון. על פי הדיווחים למבקר המדינה, גרטלר תרם בעבר כספים הן לנתניהו והן לח"כ משה בוגי יעלון בעת התמודדותם בבחירות המקדימות בליכוד. ב־2014 הוא תרם 43 אלף שקל לנתניהו ו־11 אלף שקל ליעלון, וב־2012 תרם 42 אלף שקל לנתניהו ו־22 אלף שקל ליעלון.
גרטלר (63) נולד בפרנקפורט, בנם של מוריץ ומרים גרטלר. האב, ניצול שואה, היה למשקיע נדל"ן מצליח, שרכש והפעיל נכסים מניבים באזור פרנקפורט ובמזרח גרמניה, ובנו זאק הצטרף אליו לניהול החברה המשפחתית.המשפחה הוזכרה בעבר כאחת העשירות בגרמניה בתחום הנדל"ן. בתחילת שנות ה־90' היא עברה ללונדון, וכיום יש לה נכסים בגרמניה, בסיטי של לונדון, בפריז ובישראל. ב־2008 הוערך הונה על ידי "הסאנדיי טיימס" ב־250 מיליון ליש"ט, ושנה לאחר מכן, עם המשבר העולמי, צנח על פי הערכות ל־150 מיליון ליש"ט, אולם אפשר להניח שהוא האמיר שוב עם עליית מחירי הנדל"ן מאז. גרטלר תואר בעבר בעיתונות באנגליה כביישן שסולד מחשיפה ציבורית והוגדר על ידי "האיוונינג סטנדרד" כ"אחד העשירים הסודיים של לונדון".
"זאק הוא סופר־מיליונר, יש לו בלונדון בית גדול ויפה באזור סנט ג'ונס ווד היוקרתי, מרחק כמה עשרות מטרים בלבד מבית השגריר הישראלי", מספר ל"כלכליסט" גורם ישראלי שחי בעבר בלונדון ופגש בגרטלר. "הוא ירש את עסקי הנדל"ן של משפחתו והמשיך לפתח אותם. הוא מעורב בפעילות פילנתרופית יהודית בכל מיני נושאים, ולמשל קשור מאוד לאגודה למען החייל. הוא מגיע לבקר בישראל בתדירות גבוהה, ומחזיק כאן בין היתר את מלון קרלטון ת"א, שכאשר מגיעות לארץ משלחות יהודיות הוא נותן להן לישון בו". בנוסף לקרלטון, שותפה משפחת גרטלר גם במלון מטרופוליטן ברחוב טרומפלדור בתל אביב.
סבוי הפך למלון בוטיק
בשנת 2006 פתח גרטלר בארץ חברה בשם "מלונות המעגל הכחול" להשקעה בענף. הוא רשום כבעלי החברה בשותפות עם אחותו התאומה אידסה גרטלר טרינק. בין היתר רכשה המשפחה את מלון סבוי ברחוב גאולה בתל אביב, שבו אירע פיגוע הטרור ב־1975, שיפצה אותו ופתחה אותו מחדש כמלון בוטיק. ב־2008 רכש גרטלר גם את מלון הבוטיק הקטן מרקיור ברחוב בן יהודה ב־16 מיליון דולר ממי שהיה אז יו"ר איגוד הקבלנים והבונים של תל אביב אבנר לוי, ובהמשך שינה את שמו ל־BY14 TLV והכניס אותו תחת ניהול רשת סבוי.
לוי אומר ל"כלכליסט" כי כלל לא פגש את גרטלר בעת ניהול המו"מ, והעסקה כולה בוצעה אל מול נציגו בארץ עו"ד אריה תוסייה כהן. גרטלר גם תורם ליד ושם, וב־2005 נחנכה על שם אביו כיתה בבית הספר המרכזי להוראת השואה של הארגון. הוא תורם גם לבית הספר למוזיקה בפקולטה לאמנות באוניברסיטת ת"א, שבה הוקמה "רביעיית המיתרים על שם גרטלר", שייסד האב מוריץ לזכר אחיו שנספה בשואה. גרטלר ורעייתו קנדידה הם גם פילנתרופים בתחום האמנות. קנדידה ייסדה את קרן אאוטסט" התומכת באמנות ישראלית ושותפה בחברת "ויטאמין אורבני" התומכת במיזמים אמנותיים.
"גדול אבל לא מנקר עיניים"
הבית בו ערך גרטלר את המסיבה לנתניהו ברחוב ביאליק 9 בתל אביב נבנה ב־1928 כבניין דירות בסגנון אקלקטי בעל שתי קומות. הוא הוגדר כמבנה לשימור מחמיר וכאשר נרכש על ידי גרטלר ב־2007 (בעבר פורסם ששולמו עבורו 2.5 מיליון דולר) הוא שופץ והותאם בסיוע האדריכל גידי בר אוריין. שטחו הוא כ־1,100 מטר ומתחתיו נחפרו חניון וקומת מרתף המיועדת לתצוגות אמנות. אנשים שהיו במסיבה סיפרו ל"כלכליסט" כי "הבית מרשים ביופיו, מיוחד וגדול, אך לא מנקר עיניים".
רוב האורחים שהגיעו למסיבה לא שמעו על גרטלר לפני כן. "פגשתי אותו לראשונה באירוע", מספר בני ציפר המקורב למשפחה, "אמרתי לו תודה רבה על האירוח ושזה יפה מצידו". גם הרב ישראל מאיר לאו, לשעבר הרב הראשי לישראל, אמר ל"כלכליסט" כי "התקשרו מלשכת ראש הממשלה והזמינו אותי למסיבה עם ידידים ומשפחה, לא פוליטית, ורק נתנו לי כתובת". הרב לאו, שהיה ראשון הנואמים סיפר איך הכיר את נתניהו ב־1988 במצעד החיים באושוויץ שאליו הגיע אז נתניהו כשגריר ישראל באו"ם ושבו גם לאו, ניצול שואה, השתתף. כמה שנים אחרי הרב לאו חיתן את שרה ובנימין נתניהו.
במסיבה השתתפו גם שגריר ארה"ב בישראל דיוויד פרידמן, שגריר ישראל בארה"ב רון דרמר, יו"ר הסוכנות לשעבר נתן שרנסקי. עוד הגיעו עורכי הדין של נתניהו בתיקי האלפים, יוסי אשכנזי ועמית חדד, עורך הדין המשפחתי יוסי כהן וגם עורך דינו לשעבר וכיום סנגורו של שאול אלוביץ ז'ק חן. בין האורחים היו גם איש העסקים שלומי פוגל מבעלי מספנות ישראל, מפיק הקולנוע משה אדרי, הפרסומאי גיל סמסונוב, יועצו המדיני לשעבר של נתניהו דורי גולד וגם לא מעט ידוענים המיודדים עם משפחת נתניהו: השף שגב משה ואשתו סנדרה רינגלר, דידי הררי, ניקול ראידמן, אורי גלר, ננסי ברנדס ועוד. נתניהו התעכב מעט בשל פגישת המו"מ עם ח"כ בני גנץ, והשיירה הגיעה רק סמוך לשעה 20:50.
בתוכנית האמנותית השתתפו דודו פישר שגם הנחה, קובי אושרת, יהורם גאון ודוד קריבושה. שרה, יאיר ואבנר נתניהו בירכו בנפרד. "אבנר אמר כמה שביבי הוא אבא טוב, יאיר דיבר על דמותו הציבורית ושרה הזכירה את הרדיפה שרודפים את נתניהו ושהוא עומד בה בגבורה", סיפר ציפר. גם נתניהו דיבר והודה לחברים על התמיכה בו.