הרמטכ"ל כוכבי החל ליישם את התוכנית הרב-שנתית של צה"ל בהיעדר מקורות תקציביים ברורים
התוכנית "תנופה" שתעלה מיליארדי שקלים יוצאת לדרך למרות שאין ממשלה או תקציב מאושר. בצה"ל מסבירים כי תחילת יישום התוכנית ימומן מהסטות פנימיות בתקציב הביטחון. היתר? לא ברור
הרמטכ"ל אביב כוכבי החל ליישם את "תנופה", התוכנית הרב שנתית (תר"ש) שהוא בעצמו גיבש יחד עם צמרת צה"ל. זאת, למרות שעדיין אין ממשלה ולא התקיים אפילו דיון אחד בין הצבא לבין משרד האוצר, סביב מקורות המימון של התוכנית, שצפויים לזנק לכמה מיליארדי שקלים.
- מקום 6: רא"ל אביב כוכבי - הגזרות המתחממות יסייעו במלחמה על התקציב
- לא רק בלגן פוליטי: התסבוכת שמחכה בתקציב הביטחון
- הרמטכ"ל הנכנס אביב כוכבי: "במוקד - הגדלת כושר הפגיעה באויב"
התוכנית היתה צפויה להתחיל רק בתחילת ינואר 2020, אך כבר ברור כי עד אז לא יהיה תקציב מאושר ובצה"ל החלו ב"הנחת המסילות" של אותם צעדים. בצה"ל מסבירים כי בשלב זה אין טעם להתחיל במשאים ומתנים מול האוצר, כאשר לא ידועה זהותם לא של ראש ממשלה, שר הביטחון או שר האוצר הבאים.
ל"כלכליסט" נודע כי תר"ש תנופה לא נידונה עדיין בין משרד הביטחון ומשרד האוצר, וגם לא נידונה ואושרה בקבינט. יתרה מזו, הדרישה הקבועה והתמידית של האוצר היא כי התוכנית, כמו כל תר"ש אחר - צריכה להיות מלווה בהתייעלות וברפורמות תומכות צמיחה.
למרות שתר"ש תנופה תחל בתחילת 2020, התקציב של אותה שנה יחל כתקציב המשכי של 1/12 - כלומר אותו התקציב של השנה הנוכחית. רק לאחר אישור התקציב בממשלה - אם וכאשר זו תקום - ובכנסת ייכנס לתוקפו תקציב חדש.
לפיכך אין תקציב המגבה את תר"ש תנופה. עמדת האוצר הייתה ונותרה כי כל תוספת תקציבית לתקציב הביטחון, תבוא על חשבון תקציב משרדי ממשלה אחרים כגון בריאות, חינוך, רווחה ותשתיות אשר אותה יידרשו לאשר בממשלה הבאה.
הבעיה הידועה היא, כפי שנטען על ידי כלכלני בנק ישראל והאוצר, שכיום עומדת ההוצאה הממשלתית האזרחית בישראל על 33% מהתמ"ג בלבד, לעומת כ-40% מהתמ"ג בשאר מדינות ה-OECD. לפיכך, על מנת לשגר את התר"ש מערכת הביטחון חייבת לנקוט בצעדים למציאת מקורות תקציבים בתוך המערכת.
כמו כן, בצה"ל מסבירים כי הצעדים הראשונים שננקטו, הקשורים למשל בהשקעות נוספות בלוחמה בסייבר, מומנו מתוך הסטות פנימיות שבתוך תקציב הביטחון.
עד כה, צה"ל לא פנה לאוצר לקבלת תקציבים או משאבים לצורך מימון התר"ש. ובכל זאת השאלה הגדולה שנותרה פתוחה הינה אם באמת צה"ל יתחיל ליישם את תר"ש תנופה ללא תוספת תקציבית, מאיפה הוא יביא את הכסף?
על איזה משימות או פרויקטים הוא יהיה מוכן לוותר כדי לממן את הצעדים החדשים שבמסגרת תנופה? מקריאה מהירה של הנקוות המרכזיות של תר"ש תנופה, שאמורה להחליף את תר"ש גדעון של הרמטכ"ל לשעבר גדי אייזנקוט, ניכר כי היא כרוכה בתקצוב משמעותי.
בין השאר, צה"ל דורש "השלמת פערים" משנים קודמות, שכפי נחשף בכלכליסט, מדובר בסכום שעומד על בין 3 ל-6 מיליארד שקל. מדובר בחימושים, חלפים, אמצעי לחימה, וכוח אדם.
כמו כן, בצה"ל שמו כיעד אסטרטגי את שימורו של כוח אדם איכותי לנוכח התחרות העזה הקיימת מול תעשיית ההיי-טק האזרחית - מהלך שגם כרוך בלא מעט משאבים; השקעות בדיגיטל בתוך הצבא, השקעה ביחידות הקצה של צה"ל באוויר בים וביבשה וכן הקמת יחידה רב-מימדית שתוכל להתמודד עם האתגרים הביטחוניים של העתיד.
כל אלו פרויקטים עתירי משאבים שנכון לרגע זה לא ידוע מה מקור מימונם.