בלעדי לכלכליסט
מטופלי הקנאביס לרוקחים: החזירו סחורה לחברות או מכרו ב-370 שקל בלבד
לאחר שכבר פנו לחברות הקנאביס, המטופלים טוענים כי בתי המרקחת לא נענים לצו הביניים של בג"ץ להמשיך את האסדרה הישנה עד לסוף הרבעון הראשון של 2020, ומאיימים בצעדים משפטיים. דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים: "הרוקח הוא בסך הכל השליח. הבעיה נמצאת במגדלות הקנאביס"
לאחר שכבר פנו השבוע לחברות מגדלות הקנאביס הרפואי, דורשים עתה המטופלים מהרוקחים להחזיר למגדלות הקנאביס הרפואי את מלוא הסחורה הנמצאת בידם במסגרת האסדרה הישנה (טרום רפורמת הקנאביס של משרד הבריאות). כך על פי מכתב ששלחה הבוקר (ו') עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי להסתדרות וארגון הרוקחים בישראל.
- קאנופי הקנדית תספק קנאביס רפואי לבריטים תוך יום
- טוגדר תתחיל לגדל קנאביס באופן מסחרי לשוק המקומי
- מטופלים לחברות הקנאביס: "המשיכו למכור באסדרה הישנה או שנפנה לביהמ"ש"
במכתב כתבה העמותה, בין היתר, כי הארגונים נדרשים "לפעול ליישום החלטת בית המשפט (צו הביניים של בג"ץ המאריך את האסדרה הישנה עד לסוף הרבעון הראשון של 2020) באמצעות מתן הוראה לבתי המרקחת להשבת המוצרים בחזרה לספקים. או לחלופין, לספק את מוצרי האסדרה הישנה בעצמם", וזאת לפי תנאי אותה אסדרה. הכוונה היא למכירתם של המוצרים ב-370 שקל בלבד לכל כמות שנרשמה להם על ידי הרופאים, זאת לעומת מחיר של 20-18 שקל לגרם לפי האסדרה החדשה.
במסגרת האסדרה החדשה, מכירת המוצרים עברה לידי בית המרקחת, בניגוד להסדר הישן אז נמכר הקנאביס הרפואי דרך המגדלות עצמן. משרד הבריאות חייב את המגדלות להעביר לבתי המרקחת גם תוצרת שהינה תחת האסדרה הישנה (שאינה עומדת בתקינה הנדרשת למכירה שם) כדי להרגיל המטופלים לרכישה באופן זה ולקבוע בפועל את תחילתה של האסדרה החדשה. מטופלי הקנאביס הרפואי הגישו לפני כמה חודשים עתירה לבג"ץ נגד הרפורמה. המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, השופט חנן מלצר, קבע הארכה למצב טרום הרפורמה עד סוף מרץ 2020. המטופלים טוענים, כי למרות שבג"ץ קבע הארכה, הם לא רוכשים יותר את המוצרים במסגרת האסדרה הישנה, ונאלצים כבר עתה לספוג תשלום גבוה יותר.
עוד הוסיפה העמותה במכתב, כי האחריות הינה "של כלל הפועלים בתחום לשמירה על אספקה רציפה של מוצרי קנאביס למטופלים וזאת על מנת שחלילה לא תיפגע בריאותם ורצף הטיפול בהם. על הרוקחים לכבד לקיים את הצו השיפוטי של בג"ץ, הגובר על כל הוראה מינהלית העומדת בסתירה לו".
דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים בישראל, אמר ל'כלכליסט', כי "הרוקחים הם בסך הכל השליחים, ולא צריך לירות בשליח. הבעיה נמצאת אצל מגדלות הקנאביס, שיוצרות מחסור מכוון של מוצרים מחד ומוכרות במחירים מופקעים מאידך. בית המרקחת הרי מוכר על פי המחירים שמגדלות הקנאביס הרפואי מוכרים לו".
דנה בר און, יו"ר עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי אמרה ל'כלכליסט', כי "הרוקחים האשימו את המגדלות כשלא העבירו לידיהם את מלאי האספקה הישנה וטענו שהן אחראיות למחסור. וגם עכשיו, כשיש יותר מלאים בבתי המרקחת, הרוקחים מוצאים את המגדלות אשמות. אך המגדלות אינן היחידות שאשמות בכך שהתרופה אינה מגיעה אל המטופלים וגם לא היחידות בגינן תג המחיר הפך למפלצתי, והחולים החיים על קצבת נכות לא יכולים לעמוד בו. מדובר במוצרים שהם תחת האסדרה הישנה שהינם נטולי תקינה ועדיין נמכרים בבתי המרקחת. האבסורד שבר כל היגיון בריא. העובדה היא שעשרות אלפי חולים קשים נותרו ללא טיפול משך תקופת החגים, אך ורק בשל העובדה שהמגדלות העבירו טיפול זה לידי בתי המרקחת".
אנשי חברות הקנאביס הרפואי, שעימם שוחח כלכליסט, אמרו כי "החברות פועלות כנדרש מהן על ידי הרוגלטור ובהתאם לחוק. במקרה זה אנו בין הפטיש לסדן, כאשר הרגולטור 'תפס' את מלוא הסחורה שלנו וכיוון אותה לבתי המרקחת מחד – כולל זו שבמסגרת האסדרה הישנה, והמטופלים עדיין רוצים לקבל אותה במסגרת ההפצה שהיא מחוץ לבית המרקחת מאידך. בג"ץ הפנה הדברים למשרד הבריאות, שאמור כרגולטור לספק את הפיתרון הנדרש".