הפרס על בטלה של שנה: העלאת שכר של 3% לח"כים
בינואר עתיד שכר הח"כים להתעדכן כלפי מעלה אחרי פגרה בת כמעט שנה; חמישה ח"כים שפרשו לאחר כהונה קצרה הספיקו לחגוג בחו"ל; ולכלכליסט נודע כי ח"כ דוד ביטן גייס תרומות ב־76.8 אלף שקל למימון הוצאות משפטו
חברי הכנסת נמצאים בפגרה ארוכה, בת כמעט שנה, מסוף דצמבר 2018. בכל זאת, שכרם יעודכן בכ־3%–3.5% בעוד חודשיים וחצי. זאת לאחר שבינואר 2019 עודכן שכרם ב־3.4%.
- הכנסת סירבה לאשר למערכת הביטחון תוספת תקציב של 3.5 מיליארד שקל
- אחרי הבחירות: המפלגות ילוו עוד 179 מיליון שקל מהכנסת
- זה לא רק גנץ נגד נתניהו: מאבק על התפקידים המשפיעים בכנסת
מאז הקדמת הבחירות לכנסת ה־21 בסוף השנה שעברה פעלה הכנסת במהלך מאי בלבד, שבמהלכו היו דיונים בודדים, בהיעדר קואליציה שמכתיבה את הרכבן של ועדות הכנסת. ב־3 באוקטובר 2019 הושבעה הכנסת ה־22 ומיד יצאה לפגרת חגים שתסתיים בסוף החודש. שכרם של נשיא המדינה, ראש הממשלה, שרי הממשלה, סגניהם וחברי הכנסת (כמו גם שכר השופטים) צמוד לשכר הממוצע במשק ומתעדכן פעם בשנה, בינואר. באחרונה פרסם המוסד לביטוח לאומי כי השכר הממוצע במשק עלה ב־12 החודשים האחרונים (יולי 2019 לעומת יולי 2018) ב־3.4%. ההערכות הן שב־2019 כולה יעלה השכר הממוצע במשק ב־3%–3.5%.
מעבר לשנת העבודה הדלילה של חברי הכנסת גם פועלם של ראש הממשלה ושריו היה מוגבל ביותר ב־2019, בשבתם כממשלת מעבר: במהלך רוב השנה עסקו חברי הממשלה והעומד בראשה כמעט אך ורק בעניינים פוליטיים והיו עסוקים בשני קמפיינים של מערכות בחירות עוקבות. ככל שלא תוקם ממשלה בשבועות הקרובים, תפוזר הכנסת בפעם השלישית ובחירות ייערכו רק בפברואר או במרץ 2020, כאשר המשמעות היא שגם מחצית משנת 2020 תהיה זהה בהיעדר פעילות מהותית של נבחרי הציבור בממשלה ובכנסת.
שכרו של חבר כנסת עומד כיום על 44,019 שקל בחודש ברוטו. לאחר התוספת בינואר הקרוב, בהנחה שיעודכן בכ־3% שהם 1,320 שקל, יעמוד השכר החודשי ברוטו על 45,339 שקל. גם שכרם של ראש הממשלה והשרים עבר להתעדכן על פי השכר הממוצע במשק – בהחלטה שאושרה בוועדת הכספים בינואר 2018. שכרו של ראש הממשלה יזכה לעדכון של 1,643 שקל כך שיעמוד על 56,426 שקל. שכרו של שר, יו"ר האופוזיציה (ומבקר המדינה) יעמוד לאחר עדכון של 1,478 שקל על 50,747 שקל.
שכרו החודשי ברוטו של נשיא המדינה יתעדכן ב־1,886 שקל ויעמוד על 64,767 שקל. שכרה של נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות לא מפורסם באופן פומבי. לפי הערכות, שכרה נע בסביבות 80 אלף שקל בחודש ברוטו.
פרשו אבל הספיקו לטוס
הכנסת ה־21 התכנסה באופן פעיל למשך חודש אחד בלבד במאי 2019, אבל זה לא מנע מחברי הכנסת להגיש 25 בקשות לקבלת אישור מוועדת האתיקה לנסיעות לחו"ל שלא על חשבון הכנסת.
חמישה חברי כנסת שנסעו לחו"ל פרשו מהכנסת לאחר כהונה קצרה של כמה חודשים. עוזי דיין (ליכוד) הספיק לנסוע שלוש פעמים: לקורסיקה למשך חמישה ימים בספטמבר 2019, כאורח ידידי ישראל בקורסיקה כשהנסיעה מומנה על ידי "ארגון הדור הבא". בתחילת יוני 2019 נסע דיין ללונדון ליומיים במימון הליכוד העולמי וכאורח של הארגון. במאי 2019 נסע לבריסל שבבלגיה לשלושה ימים כאורח איגוד הקהילות והארגונים באירופה. אוסנת הילה מארק (הליכוד) הספיקה לצאת בסוף יולי לשבוע לטייוואן כאורחת הממשלה. איתה נסעה ח"כ אתי עטיה שמכהנת גם בכנסת ה־22. מאי גולן (הליכוד) ויוראי להב הרצנו פרשו גם הם מהכנסת ה־21, אבל קודם לכן יצאו ביולי לארבעה ימים לפריז במשלחת שבה השתתפו גם הח"כים קרן ברק (הליכוד), צבי האוזר ויואב סגלוביץ (כחול לבן), ומשה ארבל (ש"ס).
באוגוסט 2019 יצאה לארבעה ימים משלחת ח"כים לפראג שכללה את קרן ברק, צבי האוזר ומיכל שיר. בפגרת הבחירות נסע באוגוסט יו"ר יש עתיד יאיר לפיד לחמישה ימים ביפן על חשבון מפלגתו. ח"כ אבי דיכטר (הליכוד) שכיהן כיו"ר ועדת חוץ וביטחון נסע בסוף אוגוסט לשישה ימים לסין כאורח על חשבון עיריית זונגשאן.
מי תרם לדוד ביטן
ח"כ דוד ביטן (ליכוד) גייס באחרונה 16 תרומות בסכום כולל של 76.8 אלף שקל לצורך מימון הוצאות משפטו, כך נודע ל"כלכליסט". לפי הערכות במערכת הפוליטית, עלות הייצוג המשפטי עשויה להגיע אף לכמה מאות אלפי שקלים.
15 תורמים תרמו לו כל אחד 5,000 שקל: רחמים ויעל תקמון, יניב פיינשטיין, יקיר דבול, דניאל ואורנית יזדי, יאיר לוי, פנינה וניסים טל, זהבה גוטמן, ברכה דבול, שי שטייף, אנה ויסברג, אהרון טייטלמן, ראובן קציר, גלית ומשה שובה, רוברט ולידיה יונג, לאה ויוסף גולן. אליעזר סילס תרם לו 1,818 שקל.
ביטן נחשב לאחד הח"כים המקורבים לרה"מ בנימין נתניהו ומרבה להגן עליו בתקשורת. הוא כיהן כיו"ר הקואליציה עד לדצמבר 2017, אז התפטר בגלל חקירת המשטרה נגדו.
ביטן נחקר בפרשת השחיתות בראשון לציון, שבה הוא מתגורר. במרץ 2019 המליצה המשטרה לפרקליטות להעמיד לדין את ביטן ששימש כסגן ראש העיר, ראש העיר לשעבר דוב צור, סגן ראש העיר של תל אביב לשעבר ארנון גלעדי, ומנכ"ל חברת הבנייה דניה סיבוס רונן גינזבורג.
כפי שנחשף ב"כלכליסט" ב־30 ביולי 2018, ועדת האתיקה של הכנסת התירה לביטן לגייס כספים למימון משפטו. בהתייעצות בין היועמ"ש ליועמ"ש הכנסת נקבע כי גובה התרומה המקסימלית שאותה יוכל ביטן לגייס מבית אב הוא 5,000 שקל בלבד. ביטן הסביר אז ל"כלכליסט" ש"אין לי כסף לשלם את ההוצאות, ולכן ביקשתי מוועדת האתיקה שאוכל לגייס תרומות". אתמול לא ניתן היה להשיג את תגובתו.