$
משפט

נחשף בכלכליסט

דורי בניה מבקשת הקפאת הליכים: חובות של עד 840 מיליון שקל

לטענת החברה שבשליטת עמוס לוזון היקף חובותיה עומד על 200 מיליון שקל ועוד תביעות משפטיות פתוחות נגדה בהיקף 640 מיליון שקל. החברה מבקשת לאשר הסדר נושים

ענת רואה 18:2207.10.19

חברת א. דורי בניה בע"מ שבשליטת עמוס לוזון פנתה לפני זמן קצר בבקשה להקפאת הליכים נגדה, כשמהבקשה עולה כי לחברה חובות של 200 מיליון שקל לנושים מובטחים ולנושים רגילים ועוד 640 מיליון שקל היקף התביעות המשפטיות המתנהלות נגד החברה. לפי טענת החברה, התביעות המשפטיות צפויות להסתיים בעלות שתאמד בעשרות מיליוני שקלים ולא מאות מיליוני שקלים.

 

 

כוונתה של דורי בניה להגיש את הבקשה להקפאת הליכים נחשפה היום בכלכליסט, ופורסם כי לפני כשבועיים הוגשה נגדה בקשת פירוק מטעם קבלנית משנה שלה. ואכן היום אחר הצהריים הגישה דורי בניה, באמצעות עורכי הדין אמיר ברטוב, שמרית מלמן ולירון ספיר תגובה לבקשת הפירוק ובקשה למתן צו הקפאת הליכים. הבקשה מוגשת בהתאם לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שנכנס לתוקף לפני שבועות ספורים ולמעשה מבוקש שבית המשפט יעכב את מסלול הפירוק ויבחר לקדם את מסלול השיקום והקפאת ההליכים.

 

בפתח הבקשה נכתב כי מדובר במקרה חריג, מיוחד ויוצא דופן ולכך יש השפעה מכרעת על ניתובו של ההליך למסלול הסדר נושים ולא למסלול של פירוק. לפי הנטען, עד לפני מספר שנים היתה החברה אחת מקבלני הביצוע הגדולים בישראל שבנתה והקימה עשרות פרויקטים מורכבים וגדולים והעסיקה מאות עובדים ועבדה בהיקפי מאזן של מיליארדי שקלים. עד 2016 החברה היתה ציבורית ומניותיה נסחרו בבורסה בתל אביב בשווי של מאות מיליוני שקלים והיא בנתה מגדלי יוקרה (מגדל צמרת, מגדל YOO, מגדל השופטים, מגדל האופרה, מגדרי ב.ס.ר בצמרת ועוד).

 

עמוס לוזון עמוס לוזון צילום: עמית שעל

 

 

לפי הבקשה, ב-2016 בעת שרכש את השליטה בקבוצה, החברה כבר היתה במצב כלכלי לא טוב, ולוזון החליט שלא לנתק את דורי בניה מבעלת השליטה בה והקבוצה המשיכה להוביל שורת מהלכים נרחבת לשם שיפור מצבה הפיננסי של החברה שהיה בעייתי בלשון המעטה.

 

אלא שלפי הנטען, החברה סבלה מירידה חדה בפעילות ופגיעה קשה במוניטין שלה ונקלעה למלכוד שבא לידי ביטוי למשל בחודש אוגוסט בחילוט טקטי וחסר הצדקה של ערבויות שניתנו להבטחת שני פרויקטים שביצעה החברה.

 

כעת נטען כי ביום שבו הוגשה בקשת הפירוק התקבלה בחברה הודעה מטעם מזמינת פרויקט נוסף על כוונה לפעול לחילוט ערבות בנקאית בסף 31 מיליון שקל וזאת למרות שהצדדים מצויים בעיצומו של הליך גישור. "מדובר במקרה ייחודי בו מתבקש בית המשפט הנכבד לגלות יצירתיות ולתמוך במסלול אלטרנטיבי לפירוק החברה בדרך של בחירה בחלופה המוצעת על ידי בעלת השליטה בחברה, שהוכיחה לאורך השנים עמידה מופתית מאחורי חברה בת שנקלעה לקשיים ולא הפקירה את נושיה לגורלם".

 

על פי המפורט בבקשה, לחברה חובות לנושים מובטחים בהיקף 40 מיליון שקל, חוב לנושים רגילים בהיקף 164 מיליון שקל וכן חובות מותנים בהליכים משפטיים בסך 640 מיליון שקל. בנוסף קיים חוב נמוך של 150 אלף שקל לנושים בדין קדימה.

 

לפיכך מבוקש לתת צו הקפאת הליכים לתקופה של 90 ימים וכן על הליך לאישור הצעת הסדר המוצעת על ידי בעלת השליטה שמשמעותה הפעלה מצומצמת של החברה, באמצעות רום גבס, לצורך השלמת תיקון ליקוי בדק בפרויקטים. לפי הנטען, בחלופה של פירוק החברה תפסיד ערבויות בהיקף 104 מיליון שקל, מה שיגדיל משמעותית את מכסת החובות.

 

בנוסף מבוקש כי עו"ד אמיר ברטוב ימונה כנאמן ולצידו נאמן נוסף שימונה על ידי בית המשפט. לפי הנכתב, משרדו של ברטוב, שמעונוב ושות' מלווה את קבוצת לוזון באופן שוטף מאז רכישתה על ידי עמוס לוזון ובעיקר ביחסיה מול שוק ההון. "מדובר במקרה מיוחד במינו שבו בעלת השליטה 'החזיקה בחיים' את החברה במשך 6 שנים תוך השקעה אדירה המסתכמת לסכום פנטסטי של 800 מיליון שקל והצילה את נושיה ורוכשי הדירות בפרויקטים בביצוע החברה מקריסה רבתי".

 

משרדי החברה משרדי החברה צילום: נמרוד גליקמן

 

 

במסגרת הבקשה טוענת החברה כי בעוד שב-2014 הגיעה לסף חדלות פרעון, היא נקטה בשורת פעולות הבראה אך באופן אבסורדי דווקא פעולות אלה הובילו לגל מחודש ומואץ של הליכים משפטיים כנגד החברה. כך נטען כי ב-2017 חל גידול של 291 מיליון שקל בהיקף ההליכים המשפטיים בהם היתה מעורבת החברה לעומת 2016, ואלה עמדו על סכום של 830 מיליון שקל, כשמדובר במעל 200 הליכים משפטיים שהחברה ניהלה.

 

ניהול הליכים משפטיים בהיקף כזה משמעו הוצאות משפטיות אדירות של מיליוני שקלים בשנה ובכלל זה הוצאות בגין שכר טרחת עורכי דין, מומחים ואגרות. נכון למועד זה נטען כי נגד החברה מנוהלות מעל 100 תביעות בסכוך כולל של 640 מיליון שקל ולהערכת החברה תוצאות הליכים אלה בסיומם יהיו נמוכות בצורה דרמטית ויאמדו בכמה עשרות מיליוני שקלים.

 

החברה ביקשה כי בית המשפט יקבע דיון במעמד הצדדים מיד לאחר סוכות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x