חברת מקורות מקימה מחדש את זרוע היזמות בחו"ל
לכלכליסט נודע שחברת המים תמכור נכסים בקפריסין ותתמקד בייעוץ. היא תבקש מרשות החברות גם אישור להקים קרן השקעות לפעילויות בחו"ל
חברת המים הלאומית מקורות צפויה להכריז בימים הקרובים על הקמת זרוע חדשה לפעילויות בחו"ל.
- תוכנית הפרישה לעובדים הכניסה את מקורות להפסד
- מקורות בולמת את הקמת תחנת הכוח של מבטח שמיר
- השינוי המבני יצא לפועל: ההסתדרות חתמה על ההסכם הקיבוצי החדש במקורות
מדובר ביישום חלק מהרפורמה הארגונית בחברה שאושרה בממשלה בתחילת השנה, שבמסגרתה הוחלט לסגור או להפריט את החברה־הבת מקורות ייזום, ולהקים תחתיה זרוע אינטגרלית בתוך החברה (ולא כחברה־בת) שתוכל להתמקד במתן שירותי ייעוץ או תכנון למדינות שונות או ערים שמבקשות לשדרג את מערכת הולכת וטיפול המים אצלן.
עוד הוחלט שפעילויות ההשקעות והמימון שהחברה עסקה בהן בעבר יימחקו, לרבות מכירת נכסים בחו"ל.
עד כה מקורות החזיקה תחתיה את החברה־הבת מקורות ייזום, שפעלה בעשור האחרון גם בישראל בהקמת מתקן ההתפלה הכושל באשדוד, שגרר מחיקות רכוש של עד 800 מיליון שקל ומועמד למכירה, כמו גם במדינות שונות, לרבות הקמת מתקני התפלה בקפריסין בערים ניקוסיה ולימסול.
בדו"ח לרבעון השני של 2019 דיווחה החברה בנוגע למתקן בלימסול ש"באפריל האחרון קיבל המיזם הנחיה מרשות המים בקפריסין להפעיל את המתקן בתפוקה של 50%", מה גם ש"קיימים ספקות משמעותיים להמשך פעילות המיזם כעסק חי, הואיל ולמיזם נצבר הפסד בתקופה של שישה חודשים שהסתיימה ביום 30 ביוני 2019 בהיקף של כ־26 אלף יורו".
עוד דווח שלמיזם "גירעון בהון של כ־12 מיליון יורו וכן גירעון בהון החוזר בהיקף של כ־30 מיליון יורו", כאשר מקורות ייזום, שמחזיקה במתקן ב־50% (השאר קפריסאי), אישרה בהנהלה שהחוב "לא יועמד לפירעון כל זמן שאין למיזם זה אמצעים כספיים מספיקים שיאפשרו את המשך פעילותו כעסק חי". זאת עם שורה תחתונה שהמעורבות במיזם תוביל לנזק כלכלי כולל של כ־217 מיליון שקל.
מנגד, במקורות כן מזהים יכולת להתמודד על מכרזי ייעוץ זרים בתחום המים תוך ניצול הידע המקצועי של החברה בתחומים שלא ידרשו מהם השקעה כספית, כגון טכנולוגיות, ידע וסייבר. בחברה מעריכים היקף הכנסות פוטנציאלי של כמה מיליוני דולרים בשנה, זאת אם החברה תוכל להשתלב במספר רב של מיזמים הן ברמת המדינות והן ברמת הערים הגדולות.
אחד המיזמים שהחברה כבר נכנסה אליו הוא ייעוץ למערכת הולכת המים בחלקים שונים בהודו. אם הפעילות תעלה יפה, מקורות תבקש מרשות החברות הממשלתיות אישור להקים קרן השקעות לפעילויות בחו"ל, זאת בטווח של 3–4 שנים, ובכפוף לאישור ממשלתי. מי שאמור להיות אחראי על הפעילות החדשה הוא סמנכ"ל הטכנולוגיות מוטי שירי.
מקורות סיימה את הרבעון השני של 2019 בהפסד של כ־240 מיליון שקל, זאת לעומת רווח נקי של כ־45 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.
לפי פרסומי החברה, מקורות אחראית לכ־69% מכלל שוק המים המקומי, כאשר היקף הכנסות החברה ממכירת מים ושירותים נוספים הסתכם בכ־1.26 מיליארד שקל, עלייה של כ־11% לעומת הרבעון המקביל.
ברבעון השני של השנה היא החלה ליישם את תוכניות הפרישה של כ־140 עובדים במסגרת הרפורמה, מה שהוביל אותה לרשום הוצאות חד־פעמיות של כ־242 מיליון שקל, ומכאן לרישום הפסד תפעולי של כ־152 מיליון שקל, זאת לעומת רווח תפעולי של כ־58 מיליון שקל ברבעון המקביל.