מהי כתובה?
כולנו מכירים את הכתובה עליה חותם הבעל במעמד החופה, ואותה מקריאים בקול, בשפה הארמית. נדמה כי לאחר החופה, כולם מעדיפים לשכוח מקיומה של הכתובה, אבל חשוב להבהיר כי מדובר במסמך משפטי לכל דבר ועניין
מוגש מטעם DUN'S 100
א. מה כוללת הכתובה?
כידוע, הכתובה כוללת את חובותיו של הבעל כלפי אשתו במהלך הנישואין ובמקרה של גירושין, ונועדה להגן על האישה מפני גירושין פזיזים.
בנוסף, מתחייב הבעל סכום כסף מסוים, ע"פ החלטתו, אותו ישלם לאשתו במקרה של גירושין- סכום בו יאלץ לשאת גם אם הסכום שרשם אינו מצוי ברשותו, ויש לקחת זאת בחשבון.
ב. מהי תוקפה של הכתובה?
האישה זכאית לדרוש את סכום הכתובה במקרה של סכסוך גירושין, גם אם הבעל התחייב על סכום כסף גבוה שאינו בחזקתו.
אם בית הדין הרבני שוכנע כי מדובר בסכום גבוה ודמיוני, הוא רשאי להורות על תשלום מופחת. אולם, אם בית הדין הרבני סבור כי הבעל יכול לשאת בסכום הכתובה, אף אם הינו גבוה, הוא לא יורה על הפחתתו, והבעל יצטרך לשלם סכום זה כחלק מתנאי הגירושין, על מנת שיוכל להתגרש.
פעמים רבות מוותרת האישה על כתובתה במסגרת חלוקת הרכוש הכללית, אף שבד"כ היא אינה חייבת לעשות כן, כפי שיפורט להלן. אציין, כי ויתור זה חייב להירשם בפרוטוקול טרם עריכת הגט, והדיינים בבית הדין אכן מקפידים לשאול את האישה האם היא עומדת על כתובתה או מוותרת עליה.
ג. מתי יתכן שהאישה תהא זכאית לכתובתה?
1. כשהבעל מבקש להתגרש, אך אין לו עילת גירושין מוכחת, כגון פגם שהאישה הסתירה ממנו, או היותה "מורדת בבעלה".
2. כאשר הבעל גורם לאישה לעזוב את הבית, לדוגמה בשל אלימות. המונח לבעל במצב זה הינו "עובר על דת יהודית".
3. כאשר האישה תובעת גירושין בשל בעיה אצל הגבר, שמקימה עילת גירושין, כגון מום הקיים אצל הבעל מלפני הנישואים שהיא לא ידעה עליו, או עקרות אצל הבעל, המובילה לכך כי לאחר עשר שנות נישואים לא הצליחו להקים משפחה.
ד. מתי עלולה להישלל זכות האישה לכתובתה?
1. אם הבעל הוכיח כי התחתן בשל "מקח טעות". על הבעל להוכיח לביה"ד כי אשתו הסתירה ממנו, לפני שנשאו, בעיות רפואיות או נפשיות מהן היא סובלת, אשר אינן מאפשרות ניהול תקין של חיי נישואין. הבעל יטען כי נעשתה כאן טעות, שכן אם היה יודע על מצבה האמיתי של האישה- לא היה נישא לה.
2. כאשר האישה הוכרזה כ"מורדת בבעלה". הכוונה לאישה שאינה מקיימת את חיוביה כלפי הבעל, ללא סיבה מוצדקת.
3. כאשר האישה עוזבת את הבית ללא סיבה מוצדקת.
כל האמור במאמר זה לא בא במקום ייעוץ משפטי פרטני ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד.
עו"ד אריאל דרור, אריאל דרור משרד עורכי דין