פיץ' אישררה את דירוג האשראי של ישראל: "הצמיחה צפויה להמשיך להיות חזקה"
הדירוג נותר ברמה של A+ עם תחזית יציבה; סוכנות הדירוג מעריכה שהגירעון יגדל ויעמוד על 3.6% - בהתאם לתחזית האוצר,
חברת דירוג האשראי פיץ' אישררה היום (ה') את דירוג האשראי של ישראל ברמה של A+ עם תחזית יציבה, כלומר אין צפי בעתיד הקרוב להעלאה או להורדה של הדירוג.
יש לציין כי בתחילת החודש, אישררה חברת דירוג האשראי הבינלאומית S&P את דירוג האשראי של ישראל והותירה אותו על כנו, ברמה של AA- עם תחזית יציבה (אין צפי לשינוי בשנתיים הקרובות).
זאת לאחר שבאוגוסט 2018, העלתה את הדירוג של ישראל לרמתו הנוכחית - הגבוהה אי פעם - כאשר בפברואר האחרון היא אישררה אותו, ובמאי קבעה כי הוא לא צפוי להיפגע בשל ההליכה לבחירות.
- שכנה בצרות: פיץ' מורידה את דירוג האשראי של לבנון
- דירוג האשראי: המחיר הכבד שעלולה הפגיעה בשלטון החוק לגבות מהכלכלה
- S&P הותירה ללא שינוי את דירוג האשראי של ישראל: "אין חשש ממשבר פיסקאלי"
הפעם האחרונה שפיץ' העלתה את דירוג האשראי של ישראל על החוב במטבע חוץ לרמה של A+ עם תחזית יציבה, הייתה ב-2016. מאז ישראל מדורגת באותו דירוג אשראי בשלוש חברות דירוג האשראי הבינלאומיות הגדולות - S&P, מודי'ס ופיץ'.
בפן החיובי, ציינה כעת חברת הדירוג כי הצמיחה של ישראל קרובה לפוטנציאל. ממוצע הצמיחה בחמש השנים האחרונות בתוצר הריאלי הינו חזק יותר מזה של מדינות הייחוס והתנודתיות בצמיחה נמוכה יותר. החברה צופה שהצמיחה תישאר חזקה ב-2020-2021, קרוב ל-3% בשנה, בין היתר תודות למאגר הגז לווייתן. עוד ציינו כי ישראל נהנית מגמישות מימונית גבוהה. חלקו של החוב החיצוני נמוך, ולמדינה שוק מקומי עמוק ונזיל וגישה טובה לשווקי ההון הבינלאומיים.
מנגד ציינה כי המצב הפיסקאלי של ישראל ממשיך להוות נקודת חולשה ביחס למדינות המדורגות 'A'. החברה ציינה כי בשנה שעברה הגירעון הגיע לרמה של 2.9% מהתוצר (כפי שתכננו מראש באוצר בעת תכנון התקציב, למרות שהיעד המקורי היה נמוך יותר). זאת לאחר שב-2017 עמד על 1.9% לאור הכנסות חד פעמיות מעסקאות כמו מכירת מובילאיי. החברה מעריכה כי הגירעון השנה ימשיך לגדול ויעמוד על 3.6% מהתוצר (בהתאם להערכות של משרד האוצר) מה שיביא לכך שגם השנה היחס בין החוב לתוצר ימשיך לעלות בשנתיים הקרובות. למרות הירידה שנרשמה בעשור האחרון ביחס בין החוב לתוצר, עדיין בהשוואה למדינות המדורגות A מדובר בשיעור גבוה בהשוואה לנתון החציוני שעמד על 49%.
בהודעת החברה צויין כי האנליסטים שלה צופים כי הסיכונים הפוליטיים והביטחוניים ימשיכו להגביל דירוג האשראי של ישראל ימשיך, למרות שבטווח הארוך זעזועים זמניים כאלו לא פגעו בחוסנו של המשק. עימות צבאי יוכל להביא להגדלת ההוצאות הביטחוניות או להזיק לפעילות הכלכלית של המשק.
החברה מציינת כי הפחתה של היחס בין החוב הממשלתי לתוצר או הקלה מתמשכת בסיכונים הפוליטיים והביטחוניים (שלא נראת כרגע לעין) יוכלו לשפר את הדירוג של ישראל. ומנגד, המשך הגדלת החוב על ידי הממשלה, או הרעה במצב הביטחוני יוכלו להוריד את הדירוג.
שר האוצר, משה כחלון מסר כי: "דירוג חברות האשראי הבינלאומיות, מוכיח שוב את אמון העולם בחוזקה של כלכלת ישראל. המשך מדיניות הצמיחה, ההשקעה בתשתיות והאחריות הפיסקלית שמובילה משרד האוצר תמשיך לשמר ולפתח את מעמדה של כלכלת ישראל בעולם".
החשב הכללי, רוני חזקיהו מסר כי: "אשרור הדירוג משקף את חוזק ויציבות הכלכלה הישראלית ומדגיש את החשיבות בהמשך מדיניות מעודדת צמיחה תוך השקעות בתשתיות ושמירה על מסגרות פיסקליות"