$
Duns פיננסים
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

שטיינמץ עמינח: "רשות המיסים עוקבת אחריכם גם ברשתות החברתיות"

בין אם אתם משכירים דירה ב-AIRBNB, מוכרים צמידים באינסטגרם או מפרסמים לק ג'ל ומניקור בפייסבוק - רשות המיסים מגבירה את המעקב אחרי סוחרים ומוכרים קטנים ברשתות החברתיות

נחמה פריזן 14:2827.08.19

מוגש מטעם DUN'S 100

 

כמעט כולנו משתמשים בהן יום-יום שעה-שעה. אינסטגרם, פייסבוק, טלגרם, סנאפ-צ'אט וטוויטר, למי מאיתנו אין את אחת האפליקציות האלו בסמארטפון? בעוד שחלקנו משתמשים בהן לצורך הנאה ופנאי, ישנם כאלה המנצלים את הפלטפורמות לשיווק, פרסום ומכירה של מוצרים ושירותים.

 

הדבר אינו נעלם מעיניה של רשות המיסים. זו החלה לאחרונה במעקב אחרי הסוחרים והמפרסמים ברשתות החברתיות, כדי ללכוד את אלו המעלימים מס, או שלא דיווחו כלל על הפעילות שלהם. לטענת רו"ח גיא ארליך ממשרד רואי החשבון שטיינמץ עמינח, "רשות המיסים מפעילה אמצעים טכנולוגיים כמו כל רשות, וכמו כל גוף בעולם המערבי החדשני. הרי רשות המיסים לא תישאר מאחור בכל הנוגע לקידמה ופיתוחים דיגיטליים".

  

רו"ח גיא ארליך ממשרד שטיינמץ עמינח רו"ח גיא ארליך ממשרד שטיינמץ עמינח

  

שמלת כלה שלא מופיעה

העסקים הקטנים שמרבים לפרסם ברשתות החברתיות, נהנים מקהל יעד רחב יחסית, תוך תשלום נמוך יחסית בעבור הפרסום עצמו. יתרה מזאת, בשנים האחרונות ישנם דפים עסקיים לכל סוחר או מוכר קטן, שדרכו הוא יכול להוסיף עוקבים או לעקוב אחרי לקוחות, דבר המחזק משמעותית את הקשר שבין הסוחר לבין הלקוח.

 

בשטיינמץ עמינח אומרים כי "מגוון הסוחרים ובעלי העסקים הזעירים הוא רחב מאד. ניתן לראות כי ישנן קוסמטיקאיות שמעניקות טיפולים בבית שלהן באיזה חדר שהוסב לקליניקה ללקים ועיצוב גבות, ישנן מעצבות בגדים שמפרסמות רק בסטורי את המוצרים, שוזרות פרחים וזרים, מוכרי שעונים, צמידים ותכשיטים, מורים פרטיים וגם בעלי מוסכים פרטיים או חנויות לאביזרי רכב המציעים את מרכולתם בעזרת סרטונים, תמונות ופוסטים".

 

"רוב רובם של העוסקים בדבר, אינם משלמים מס עפ"י חוק, או חמור מכך, אינם מדווחים כלל לרשות המס על פעילותם. רק לפני מספר שבועות שמענו שרשות המיסים מעריכה את העלמות המס במיליוני שקלים", אומר רו"ח ארליך.

 

 "רוב רובם של העוסקים בדבר, אינם משלמים מס עפ"י חוק". משרד שטיינמץ עמינח "רוב רובם של העוסקים בדבר, אינם משלמים מס עפ"י חוק". משרד שטיינמץ עמינח

 

"גם אם המוכרים הקטנים הללו מנהלים דפי חשבוניות וספרים, ברוב המקרים הם לא רושמים כל עסקה וכל מוצר שנמכר, מכיוון שהם נמצאים בדעה שהם עוסק זעיר, ורשות המיסים 'מחפשת' רק את העסקים הגדולים והחנויות הפיזיות", הוא מוסיף.

 

לייק מרשות המיסים

רשות המיסים התחילה כאמור להתחקות אחרי פעילות הסוחרים ברשת. לטענת הרשות, המעקב הופך לפשוט יותר, בשל העובדה שגם ככה רוב הסוחרים מפרסמים את המוצרים ואפילו את מחירם בצורה חופשית ופתוחה לכל. "לאותם לקוחות שעוקבים אחרי הפרסומים, הצטרפו בעת האחרונה גם חוקרי רשות המיסים, וההגעה אל אותם מעלימי מס הפכה לקלה ופשוטה יותר", מציינים במשרד שטיינמץ עמינח.

 

"חוקרי הרשות עוקבים גם אחרי לקוחות, ולא רק אחרי סוחרים" - שטיינמץ עמינח "חוקרי הרשות עוקבים גם אחרי לקוחות, ולא רק אחרי סוחרים" - שטיינמץ עמינח

 

"אם בעבר, הסוחרים פחדו 'להתעסק' עם הקופה הרושמת, היום הסוחרים צריכים לחשוש מעט לפני שיגור של כל פוסט בפייסבוק או באינסטגרם - אם העסק שלהם לא רשום והם לא משלמים מיסים כחוק", אומר רו"ח גיא ארליך.

 

מנגד, רו"ח ארליך מציג עוד דרך לעקוב אחרי הסוחרים: "קחי לדוגמה, לקוחה של מאפרת, שמחמיאה ומפרגנת לה בפוסטים לאחר ביצוע עבודה מוצלחת. כולנו מכירים את זה - הלקוח מצטלם עם התוצאה או המוצר ומפרגן לבית העסק או למוכר בדף האישי שלו. מכאן, שהחוקרים של רשות המיסים יכולים לחפש אחר בית העסק המומלץ, ולבדוק אם הוא רשום בספרי החשבונות. כלומר, חוקרי הרשות עוקבים גם אחרי לקוחות, ולא רק אחרי סוחרים".

 

העלמת מס = עבירה פלילית

גם אם הכוונה המקורית היא תמימה - מכירת מוצרים ושירותים דרך הרשתות החברתיות, מה שכיום מובנת מאליה נוכח החשיפה הענקית של הרשתות הללו, על הסוחר והמוכר לדעת שאי דיווח או העלמת מיסים משולה לעבירה פלילית. "העלמת מס היא ללא ספק עבירה פלילית, חוץ מזה שהיא עבירה אזרחית כלכלית", אומרים במשרד רואי החשבון שטיינמץ עמינח.

 

"ישנן דרכים רבות כיצד להפחית את תשלום המיסים" "ישנן דרכים רבות כיצד להפחית את תשלום המיסים" צילום: PEXELS

 

"ההמלצה הגורפת לכל בעל עסק זעיר שפועל מהבית - לקבוע פגישת ייעוץ עם רואה חשבון מוסמך, שמכיר את החוקים ואת החובות. ישנן דרכים רבות כיצד להפחית את תשלום המיסים, ואני מדבר על דרכים חוקיות כמובן. לעיתים, לאחר בחינה שלנו, עסקים לא היו צריכים לשלם מיסים", הוא אומר.

 

רו"ח ארליך מציג כי "למעשה, אחרי ששקללנו את ההכנסות פחות ההוצאות המותרות עפ"י דין, מצאנו שלעיתים, אותם עוסקים קטנים מפסידים ולא מרוויחים כלל. אותו הפסד נוצר מחישוב הוצאות שגם ככה קיימות, בלי קשר לעסק הקטן, כמו הוצאות רכב למשל. על כן, נשאלת השאלה למה בכלל לקחת סיכון פלילי אם אין צורך בתשלום מיסים? לחובת הסוחר עומד רק עניין הדיווח ועמידה בכללי הדיווח".

 

"גם אם צריך לשלם מיסים, וכולנו צריכים לשלם מיסים, עדיף לעשות זאת כדי להימנע מחשיפה פלילית. אפשר לרשום את העסק כ"עוסק פטור" ולהתייעץ עם יועץ מס בנושא, כדי להפחית את גובה המיסים שיש לשלם, ולהימנע מהחלטות שעלולות להוביל להאשמות פליליות", אומרים בפירמה.

 

"כאשר מדובר על עסק קטן בינוני שלא רשום אצל רשות המס, הדבר הופך להיות מצחיק ולא הגיוני, כי כמו שיש מיסים שצריך לשלם, העסק יכול ליהנות מהחזרי מע"מ ומיסים אחרים. לכן ההמלצה שלנו - לא להחליט ולא לפעול בצורה עצמאית, אלא להיעזר ברואי חשבון ויועצי מס לגבי העסק", חותמים במשרד שטיינמץ עמינח.

 

רו"ח גיא ארליך הוא יועץ מס המומחה בסחר מקוון במשרד רואה החשבון שטיינמץ עמינח. אין האמור מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.