אחרי כפר סבא: קלקיליה מתנגדת להקמת תחנת כוח של סימנס והפניקס
לכלכליסט נודע כי הפלסטינים יגישו התנגדות רשמית לתחנת הכוח שחברת ריינדיר מתעתדת להקים באזור כפר סבא. הסיבה: חשש מבעיות בריאותיות, ובנוסף: התוכנית לא הוגשה להם לדיון, כפי שמחייבים הסכמי אוסלו
תחנת הכוח של סימנס וחברת הביטוח הפניקס, שאמורה לקום באזור כפר סבא, זוכה להתנגדות חדשה, הפעם מהצד השני של הקו הירוק: ל"כלכליסט" נודע שעיריית קליקליה צפויה להגיש התנגדות רשמית להקמת תחנת הכוח, ממניעים סביבתיים והידרולוגיים. עלות בניית התחנה, של חברת ריינדיר, נאמדת ב־2.5 עד 3 מיליארד שקל, והתחנה אמורה להפיק עד 1300 מגה וואט (כ־10% מכושר הייצוא המקסימלי של חברת החשמל) ולהיות התחנה ההידראולית הגדולה בישראל.
- התנגדות להקמת תחנת הכוח הפרטית הגדולה ביותר בארץ
- מקורות בולמת את הקמת תחנת הכוח של מבטח שמיר
- משרד האנרגיה רוצה להשבית את תחנות הכוח הפחמיות כבר ב־2024
ריינדיר מתכוונת לבנות את התחנה על שטח בין הכבישים הראשיים 6, 444 ו־55. ריינדיר היא חברה בבעלות קבוצת משקיעים בהובלת הפניקס, שמחזיקה כ־40%; היתר מוחזק בידי מייסדי החברה, איתי רוכמן ומשה קריגר, וכן בידי חברת סימנס העולמית (Siemens AG).
בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" שעיריית כפר סבא פנתה למשרד הבריאות בבקשה לעכב ולפסול את הקמת התחנה, מחשש לפגיעה במרקם החיים באזור. עתה, בפניה נוספת שהגיעה לידי "כלכליסט", מבקשת עיריית קלקיליה להביע מה שהם מכנים "חששנו העמוק והתנגדותנו המוחלטת לתוכנית להקמת תחנה לייצור חשמל בקרבת קלקיליה, במרחק של 20 מטר משולי העיר".
עיריית קלקיליה מודאגת מהשלכות סביבתיות, אפשרות לזיהום אוויר, סכנות הידרולוגיות ובריאות הציבור, והם מבקשים לקבל אפשרות לדון בהשלכות על הצד הפלסטיני, לרבות שהות מספקת לציבור הפלסטיני להציג את עמדתו. לדבריהם, התוכנית לא הוצגה להם כלל - אלא שלפי עקרונות הסכמי אוסלו, בכל פרויקט בעל השלכות סביבתיות משותפות יש לדון ולהתייעץ עם הצד האחר.
ההתנגדות הפלסטינית להקמת תחנת הכוח ממניעים סביבתיים מובנת, ובאותה נשימה היא שומטת את הקרקע תחת טענה שהוצגה בעבר, כאילו קיים חשש לפגיעה חבלנית בתחנת הכוח ובתשתית ייצור החשמל על ידי תושבים שחיים מעבר לקו הירוק: אם הפלסטינים מודאגים מסיבות סביבתיות ובריאותיות, הדבר מנתק את ההקשר הביטחוני.
במידה שהוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל) תידרש לנושא, היא עשויה להזמין נציגים כאלו ואחרים להשמיע את עמדתם, או להציג מסמכים שיעידו על חשש לפגיעה באזרחים שם.
מות"ל נמסר: "לא נוכל להתייחס בשלב זה. כמו כל התנגדות שתוגש במסגרת הליך הערות והשגות, גם התנגדות זו תדון ותתקבל החלטה במסגרת הוועדה".