$
דעות

עולם העסקים מחליף דיסקט

יש מקום לאופטימיות: יותר ויותר חברות בארץ ובעולם מאמצים יעוד חדש לעסק - לתת ערך ללקוחות, להעצים את העובדים, לשמור על הסביבה, לדאוג לקהילה שבה הוא פועל ולהתנהל ביושר

יעל אלמוג זכאי 10:1322.08.19

השבוע פרסם ארגון "חברות השולחן העגול" (Roundtable Companies) בארה"ב, המאגד בתוכו את המנכ"לים של החברות הגדולות: אנחנו מגדירים מחדש את הייעוד של העסק. מעתה והלאה הם רואים במטרת התאגיד לשרת את כלל מחזיקי העניין שלו.

 

ההצהרה מבטאת מהפכה של ממש בתפישת העולם של הקפיטליזם האמריקאי משום ששנים רבות הארגון משפיע על מדיניות עסקית ומשקף את הלך הרוח והנורמות העסקיות בקרב עסקים בארה"ב. הצהרה קודמת של הארגון התפרסמה לפני יותר שני עשורים וביטאה את עמדתו של הכלכלן מילטון פרידמן שעסק קיים כדי להשיא תשואה כספית לבעלי המניות שלו. ההצהרה החדשה היא מעבר לסוג של קפיטליזם חדש. החתומים על ההצהרה, בכירי המשק האמריקאי אף הודיעו שהם כבר מנהלים את החברות שלהן על פי עקרונות אלו.

 

זו הצהרה היסטורית. היא מופיעה כשנה וחצי לאחרי מכתבו של מנכ"ל בלאקרוק, לארי פינק, שהדהים אז את עולם העסקים הגלובלי, שקבע שעל חברות (companies) להגדיר לעצמן ייעוד המועיל לחברה (Society), אם ברצונם שבלאקרוק תמשיך להשקיע בהן. כלומר עולם העסקים מחליף דיסקט, והשינוי יהיה בלתי הפיך.

 

"לתת ערך ללקוחות, להעצים את העובדים ולשמור על הסביבה"

 

ההחלטה, עליה חתומים בין השאר, מנכ"לי ג'יי.פי.מורגן, אמזון, אפל, IBM, GM, ג'ונסון וג'ונסון, ובלאקרוק, קובעת כי מעתה הייעוד של העסק הוא לשרת את כלל מחזיקי העניין: לתת ערך ללקוחות, להעצים את העובדים, לשמור על הסביבה, לדאוג לקהילה שבה הוא פועל, ולהתנהל ביושר. מתוך כך, גם בעלי המניות של העסק ירוויחו לאורך זמן.

 

 

 צילום: שאטרסטוק

 

מטרתו של ארגון Conscious Capitalism היא לקדם ולהפיץ את הגישה העסקית של ניהול עסק למען כלל מחזיקי העניין במקביל ליעד עסקי. לטענת הארגון, חברות המתנהלות על פי גישה זו (כגון סטארבקס, קונטיינר סטור, הול פודס וקוסקו), מצליחות משום שהן בונות ערך כלכלי ופיננסי לאורך זמן וכובשות את לב הציבור. חברות הקשובות מתפתחת תרבות ארגונית שלמה סביב הייעוד הזה, המובילה לשותפות דרך עמוקה על מחזיקי העניין, לסגנון מנהיגות בעל ראייה רחבה של טובת הכלל, וכיו"ב.

 

נציגות הארגון בארץ 

 

המחאה החברתית והתהליכים שהתרחשו לאחר מכן, הובילו אותי להקים ב-2015 בישראל יחד עם אנשי עסקים מובילים כצבי סטפק, אייל מליס, איציק צאיג, עמאד תלחמי ואחרים נציגות מקומית של ארגון קפיטליזם קשוב (Conscious Capitalism) העולמי. תפישתנו  די זהה לתפישת העולם שהוצגה ע"י שולחן עגול ארה"ב. ההצטרפות אלינו היא על בסיס פרסונלי של איש העסקים עצמו, ולא של החברה. החותם מתחייב לקדם עקרונות אלו במסגרת העסקים בהם הוא פועל. על האמנה חתמו עד כה עשרות רבות של אנשי עסקים בכירים.

 

עד כה הפעילות שלנו הגיעה למאות חברות. אבל לפעמים אנו נתקלים בתהייה ובציניות עד כמה הפעילות שלנו אותנטית. מי שנפגש עימנו מבין כי מדובר בפעילות כנה של קבוצת ישראלים אכפתיים, בעלי מצפון חברתי, שרוצים שיהיה כאן יותר טוב, ושואפים לתרום את חלקם במסגרת העשייה הציבורית הזו והעשייה העסקית שלהם. וכפי שקרה בארה"ב, גם כאן אנו משפיעים ומזרזים את שינוי הלך הרוח והנורמות, וגאים בכל התקדמות קטנה. כל השינויים הקטנים יחד הופכים אט אט לשינוי גדול המיטיב עם כולם.

 

הכותבת היא יו"ר קפיטליזם קשוב ישראל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x