$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מגה־ואט נחטפים: ביקוש שיא לתחנות זעירות לייצור חשמל

במכרז של רשות החשמל לתוספת ייצור של 150 מגה־ואט על ידי תחנות כוח זעירות הוגשו הצעות בהיקף של 1,000 מגה־ואט. בעקבות הביקוש השתנה מודל ההפעלה של התחנות. המשרד לביטחון פנים אישר לשב"ס להקים שתי תחנות זעירות בבתי כלא

ליאור גוטמן 07:0913.08.19

הרעיון לבזר את שוק החשמל ולהקים תחנות כוח זעירות נולד באמצע העשור הנוכחי, אבל רק לאחרונה החליטה מליאת רשות החשמל להגדיל את המכסה שהוציאה לשוק ב־50%. לפני כ־10 חודשים הוכרז על ייצור מתוכנן של כ־300 מגה־ואט בעזרת תחנות זעירות, אך בשבוע שעבר, בעקבות ביקושים גבוהים להקמת תחנות, הוחלט להגדיל את המכסה להספק מתוכנן של כ־450 מגה־ואט. מדובר בהספק שווה ערך לזה שמפיקה תחנת הכוח רידינג בתל אביב. לתוספת של 150 מגה־ואט הוגשו בתוך ימים אחדים בקשות לייצור בהיקף של 1,000 מגה־ואט.

 

 

יו"ר רשות החשמל אסף אילת והשר לבטחון פנים גלעד ארדן יו"ר רשות החשמל אסף אילת והשר לבטחון פנים גלעד ארדן צילום: עומר מסינגר, אוהד צויגנברג

 

גורמים ברשות החשמל דיווחו ל"כלכליסט" כי הופתעו מהביקוש הגבוה. בעקבותיו החליטה הרשות לשנות את מודל ההפעלה של התחנות הזעירות. אחד השינויים אמור לעודד את המפעילים להעניק הטבה לצרכנים. אלה שיציעו את הנחת התעריף הגבוהה ביותר יקודמו בתור לקבלת היתר הפעלה. זאת בעוד בהסדרה הקודמת הוצע ליזמים תשלום עבור זמינות ביחס להספק התחנה (מ־1 מגה־ואט עד 16 מגה־ואט) בין שהיא עובדת ובין שלא.

 

שינוי נוסף הוא לאפשר לכל בעל תחנת כוח זעירה להגדיל את המכירה של עודפי הייצור לרשת החשמל, זאת במידה ואינו צורך את החשמל שהוא מייצר באותו רגע נתון. שינוי מתוכנן נוסף הוא לחייב את המציעים להקים תחנות בדמי רצינות, מתוך חשש שלא כל מי שנרשם יקים בסופו של דבר תחנת כוח. ברשות החשמל החליטו לחייב את היזמים ב־50 אלף שקל לכל מגה־ואט. וכך, אם מפעל, בית חולים או קניון ירצו להקים תחנה של כ־7 מגה־ואט, יהיה עליהם להפקיד ערבות של כ־350 אלף שקל. הערבות תחולט במידה וההספק שהיזם התחייב לייצר לא תצא לפועל והרשת הארצית תיאלץ להשלים את המכסה החסרה.

 

כמו כן, הפעלת תחנת הכוח תחייב חיבור לרשת חלוקת הגז. מאחר שאזורי התעשייה הגדולים מחוברים או יחוברו לרשת זו, הסבירות כי המפעלים ואזורי הבילוי הגדולים הם המועמדים הראשונים להתקדם בתהליך. מחישובי רשות החשמל עולה שמפעל או קניון שיחליטו להקים תחנת כוח זעירה יוכלו לחסוך עד עשרות אחוזים בעלויות האנרגיה שלהם.

 

אחד הגורמים שהחיסכון לא נעלם מעיניו הוא המשרד לביטחון פנים אשר אישר לשירות בתי הסוהר להקים תחנות כוח זעירות בבתי הסוהר. כך נודע ל"כלכליסט". בשלב הראשון מדובר בשתי תחנות שיוקמו במתחמי שב"ס באשל ובאיילון, שיופעלו בגז טבעי ויפיקו כ־3 מגה־ואט כל אחת. היקף ההשקעה בפרויקט הוא כ־30 מיליון שקל, סכום שאינו כולל את רכש הגז להפעלה שייקבע רק בשנה הבאה מול חברות השיווק השונות.

 

סגן גונדר מנשה רמרזקר ראש ענף תכנון והתייעלות, אמר ל"כלכליסט" כי מטרת הפרויקט היא לצמצם את עלויות הארגון. לדברי שב"ס מתחם איילון מונה 5 בתי סוהר, והתקנת תחנת הכוח אמורה להניב בו חיסכון שנתי של כ־2.2 מיליון שקל עבור ייצור החשמל לעומת רכישה מחברת החשמל. עבור מתחם אשל שמונה 4 בתי סוהר, ההערכות הן שהקמת תחנת הכוח הזעירה תניב חיסכון שנתי של כ־3.4 מיליון שקל. בשב"ס אומרים שהצלחת הפרויקט תסייע ליישום פרויקטים דומים במתחמים אחרים.

 

ההיגיון בקידום הנושא שגובש בשיתוף משרד האנרגיה היה שביזור משק החשמל גם מאפשר להפיק חשמל עצמאית מבלי להעמיס על הרשת, וגם מאפשר לחלק את הייצור למאות אתרים ברחבי הארץ ולהבטיח את שרידות ייצור החשמל במקרה של אסון טבע או מלחמה. מחיר הקמת תחנת כוח זעירה הוא כמה מיליוני שקלים, זאת לעומת השקעה של כמה מיליארדי שקלים בתחנת כוח גדולה, שאף דורשת היתרים ואישורים להקמה שקבלתם אורכת שנים ארוכות. זמן הקמה של תחנה זעירה כ־24 חודשים.

 

השר לביטחון פנים גלעד ארדן אמר שלאור הקיצוץ בתקציב המשרד הוא הנחה את הארגונים הכפופים לחסוך בדגש על פתרונות ירוקים. מ״מ נציב בתי הסוהר, גונדר אשר וקנין אמר שבשב״ס מחפשים כל העת פתרונות יצירתיים להתייעלות ולשמירה על איכות הסביבה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x