פערים עצומים בין שתי הכלכלות: 83% מהיצוא הפלסטיני מגיע לישראל
הפער בין המשק הישראלי לבין המשק הפלסטיני עצום: לפי נתונים עדכניים של בנק ישראל, התוצר של המשק הפלסטיני מהווה כ־4% בלבד מהתוצר של המשק הישראלי.
הפער בין המשק הישראלי לבין המשק הפלסטיני עצום. לפי נתונים עדכניים של בנק ישראל, התוצר של המשק הפלסטיני מהווה כ־4% בלבד מהתוצר של המשק הישראלי. למרות זאת, במהלך השנים התפתחו יחסי מסחר וכלכלה לא מבוטלים בין הצדדים.
- כלכלת הגדה צועדת על חבל דק
- האופציות של אבו מאזן: חרם, הלוואות או עימות עם הציבור
- ישראל קיזזה 3.5 מיליון שקל מכספי המסים המיועדים לרשות הפלסטינית
מה שסייע להתפתחות זו הוא הקרבה הגיאוגרפית בין שני המשקים, דבר שמפחית משמעותית את עלויות ההובלה בנוסף למעטפת המכס והתקינה האחידה שמקלות במעבר סחורות מישראל לשוק הפלסטיני ובמקביל יוצרות קשיים על הצד הפלסטיני ליבוא מוצרים מהמדינות השכנות ובראשן ירדן, מצרים ועיראק. המטבע הסחיר בשטחי הרשות הפלסטינית הוא השקל, והמשק הפלסטיני מושפע מהמדיניות המוניטרית הישראלית.
הקשר ההדוק בין הכלכלה הישראלית לזו הפלסטינית בא לידי ביטוי בנתוני הסחר. כ־60% מהיבוא הפלסטיני הכולל הם מישראל (לפי הערכות, כ־16 מיליארד שקל בממוצע בשנה בשנים האחרונות). בכך התייצב השוק הפלסטיני כשוק היצוא הבודד מספר שתיים של ישראל (לאחר השוק האמריקאי), אם כי הסחר הדו־צדדי בין ישראל לבין הרשות הפלסטינית הוא שולי ביחס לשווי הכולל של סחר החוץ הישראלי. כ־83% מהיצוא הפלסטיני הם לשוק הישראלי, וההערכה היא כי היקף המכירות בישראל של מוצרים פלסטיניים עומד על כ־3 מיליארד שקל בשנה.
בנוסף הכנסות השוק הפלסטיני מעבודה בישראל נעות בשנים האחרונות סביב 4.5 מיליארד שקל בשנה מעבודת כ־130 אלף עובדים פלסטינים בישראל, קרוב ל־100 אלף באישור. היצוא הישראלי לשטחי הרשות שונה מהיצוא הישראלי האופייני לשווקים באירופה ובארה"ב ומתמקד בעיקר בסחורות ומוצרים מתוצרת התעשייה המסורתית וכן מים, אנרגיה וחשמל.
יצוא מוצרי הייטק ישראליים לרשות הפלסטינית הוא זניח. המשמעות היא שבתסריט הקיצוני שהפלסטינים יממשו את תוכנית ההיפרדות הכלכלית, עלולים ענפים מסורתיים בתעשייה הישראלית להיפגע.