$
בארץ

שוק העבודה בישראל יציב, אבל הנחשלות דופקת על הדלת

שיעור התעסוקה הכללי גבוה אך הפיריון נמוך, והבעיה האמיתית היא בכלל בעתיד: 44% מהילדים בישראל הם חרדים או ערבים - מגזרים עם שיעורי תעסוקה ושכר נמוכים המאיימים על המשק

שחר אילן 07:4831.07.19

משרד העבודה והרווחה מפרסם היום דו"ח ראשון מטעמו הסוקר את מצב התעסוקה בישראל, ומשקף מציאות של הווה סביר עם תהליכים בעיתיים וסכנה להידרדרות. שיעור הישראלים בני 25-64 שבעלי תואר אקדמי עומד על 37%, במקום ה־4 בין המדינות המפותחות. אבל על הנתון החיובי הזה מאפילה העובדה שבסקר מיומנויות המבוגרים של ה־OECD התוצאות של ישראל נמוכות מהממוצע בכל המיומנויות שנבדקו: מתמטיקה, קריאה וכישורי מחשב. אפילו החזקים בישראל מגיעים בקושי לממוצע.

 

דוגמה נוספת למורכבות הזו היא העובדה ששיעור התעסוקה בישראל עומד על 78%, 4% יותר מממוצע ה־OECD. אבל בתמ"ג לנפש ישראל במקום ה־22 הבלתי מכובד.

 

 

בשנת 2015 היוו המגזרים החרדי והערבי, שבהם שיעורי התעסוקה והשכר נמוכים במיוחד, 26% מאזרחי ישראל בגילאי העבודה. אבל בגילאי 0-14, העובדים העתידיים, חלקם עמד על 44%. בשנים הקרובות המשק יעמוד בפני שני אתגרים גדולים: לשמר את שיעור התעסוקה הכללי הגבוה וגם למנוע הידרדרות בפיריון העבודה. בינתיים בכל הנוגע לגברים החרדים, שההצטרפות שלהם לשוק העבודה נבלמה, הממשלה נכשלת.

 

הדו"ח גם חושף את יעדי התעסוקה ל־2030 של נשים ערביות וגברים חרדים. בשני המקרים המטרה היא 15% יותר מהמצב הנוכחי אך היא נמוכה בהרבה מהשיעור הכללי. מי שירצה לשמור על מעמדו של המשק הישראלי יצטרך לדאוג גם להעלות משמעותית את פיריון העבודה של הקבוצות החלשות ולשם כך לשדרג את כישורי העבודה שלהן. אחרת הנחשלות בפתח.

 

 

הקלות בתעשייה

 

בתעשייה הישראלית קיים מחסור חמור בעובדים, מה שגורר איתו ירידה בייצור. כיום ניתן להעסיק עובדים זרים רק אם משלמים להם פי 2 מהשכר הממוצע במשק, מה שמקשה על התעשיינים. הדו"ח חושף כי המשרד גיבש תוכנית הכוללת מכסה של 2000 עובדים זרים שיקבלו שכר נמוך יותר. מהחלוקה שגובשה והגיעה לידי "כלכליסט" עולה כי המשרד יאפשר העסקה של 600 מהנדסים, אבל רק 200 עובדים בשכר נמוך.

 

ילדי מפתח

 

ב־2015, 26% מהאוכלוסייה בגילאי עבודה היו מהמגזרים החרדי והערבי שבהם שיעורי תעסוקה ושכר נמוכים. אבל בגילאי 0־14 שיעורם מזנק ל־44%. התוצאה: אם מחשבים את המצטרפים בניכוי הפורשים, 60%-70% מהתוספת לכוח העבודה ב־2030 תגיע משתי הקבוצות האלו ויחול שינוי דרמטי בשיעור התעסוקה והפיריון בישראל.

 

לא מכוונים גבוה

 

הדו"ח חושף לראשונה את יעדי התעסוקה ל־2030. אצל גברים חרדים ונשים ערביות, אוכלוסיות עם אחוז תעסוקה נמוך הנחשבות לאתגר ממשלתי, נקבע יעד של 15% יותר מהמצב הקיים. ועדיין היעדים שלהן רחוקים משיעור התעסוקה הכללי במשק העומד על 78%.

 

נשארים מאחור

 

זרוע התעסוקה במשרד ניסתה לחזות אילו מקצועות צפויים להתרחב ואילו נמצאים בתהליך של דעיכה. זאת על פי עלייה במספר העובדים והצעירים בתחום. מתברר שאחוז הצעירים עלה בשנים האחרונות בתחום עיצוב הפנים, הריפוי בעיסוק והצילום. חלק מהמקצועות שבהם מרבית העובדים מבוגרים מתאפיינים ככאלה שעברו או צפויים לעבור מהפכה טכנולוגית.

 

עצמאות לא בטוחה

 

שני ממצאים עיקריים יש לבדיקה שערך המשרד בנושא פרילנסרים. האחד הוא שבניגוד למגמה העולמית, בישראל העלייה באחוז העצמאיים מתונה יחסית, מ־6.4% ב־1995 ל־8.1% ב־2016. הנתון השני מפתיע הרבה יותר: אחוז הנשים הפרילנסריות כמעט הכפיל עצמו בעוד שבשיעור הגברים כמעט לא חל שינוי. השאלה היא האם נשים יוצאות יותר לשוק ללא ביטחון תעסוקתי כתוצאה מבחירה או מאילוץ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x