בנק הפועלים: קוטלר יגבש הסכם חדש מול יו"ר ועד שנבחר להילחם בהנהלה
עם מנכ"ל חדש שהוצנח מבחוץ שלא שותף בסוד מערכת היחסים החמה במהלך השנים בין ההנהלה לוועד, ויו"ר ועד עובדים חדש שמסתמן כיותר מיליטנטי מקודמיו, המו"מ על חתימת הסכם קיבוצי עד 2021 בבנק הפועלים עלול להתברר כחבית חומר נפץ
"מזל טוב למנכ"ל החדש דב קוטלר, נזכיר כי בבנק הפועלים עובדים מרוצים מובילים לתוצאות חיוביות". כך כתבו גורמים בוועד העובדים בקבוצת הטלגרם שלהם אחרי הבחירה בקוטלר בשבוע שעבר.
האם אחרי שנים של שקט ביחסי העבודה בבנק הפועלים בין ההנהלה לעובדים, תחול בקרוב תפנית והם יעלו על מסלול התנגשות? שני גורמים עשויים להצביע על כך: מינוי מנכ"ל חדש לבנק הפועלים שהוצנח מבחוץ – שלא שותף בסוד מערכת היחסים החמה בין ההנהלה לעובדים – ומינוי יו"ר ועד העובדים החדש שמסתמן כיותר מיליטנטי מקודמיו.
קוטלר מקבל לידיו תפוח אדמה לוהט בדמות ההסכם הקיבוצי החדש שעליו לחתום עם ועד העובדים לשנים 2019–2021. זאת לאחר שהמנכ"ל הפורש אריק פינטו דחה השבוע ישיבה שהיתה אמורה להתניע את המשא ומתן, ושיגר בכך מסר שהוא מעוניין להשאיר את הנושא לטיפול מחליפו.
"אנחנו החיילים הקרביים"
במשך שנים נהגו עובדי הבנקים השונים ללעוג לחולשת ועד עובדי הפועלים, באמירות שההנהלה מקיימת את המשא ומתן על ההסכם הקיבוצי עם עצמה או עם נציגים שאותם דאגה לקדם והם בתמורה שמרו על פרופיל נמוך. זאת בניגוד לוועדים חזקים יותר כמו אלה של דיסקונט, לאומי והבינלאומי.
אלא שבחודשים האחרונים החלו להישמע קולות חדשים בין חברי ועד העובדים בהפועלים על רקע מה שחלק מהעובדים תופסים כהרעה בתנאי העסקתם לעומת עובדי בנקים אחרים בשנים האחרונות. בתוך הוועד החלה להתגבש אופוזיציה ליו"ר יוסי גל, וזה פרש לאחרונה ובמקומו נבחר לפני כשבועיים רוני גרפונקל, שהיה חבר באותה אופוזיציה, וגבר על חמד שבסו בבחירות הארציות לוועד.
ב־14 ביולי נשא יו"ר הוועד החדש גרפונקל דברים מול הנהלת הבנק והעומד בראשו פינטו, ורמז על שינוי הטונים. "אנחנו החיילים הקרביים שנמצאים בקו האש ומצפים שיעריכו ויתגמלו אותנו, אנחנו הפנים של הבנק יותר מכל פרסומת או פרזנטור וחשוב שכשנחייך החיוך יהיה אותנטי", אמר גרפונקל לקול תמיכת העובדים. גרפונקל הוסיף כי "אנחנו עומדים בפתחו של המו"מ על הסכם השכר, זוהי תקופה של שינויים רבים בבנקאות בכלל ובבנק הפועלים בפרט ומצפים לראות גם שינוי בגישה אלינו העובדים. נכון שסעיף השכר הוא ההוצאה הכבדה בדו"חות הבנק אבל אנחנו מקור ההכנסה. המוטיבציה שלנו הכרחית להצלחת הבנק. מצפים שהנהלת הבנק תעשה יותר כדי שהעובדים יהיו מרוצים כי הם מייצרים תפוקה גדולה יותר".
בכירים בוועד העובדים טענו לפני פרישתו של גל ובחירתו של גרפונקל כי "הסכם השכר האחרון של העובדים היה גרוע והביא אותנו להיות במקום נמוך לעומת המערכת הבנקאית, כאשר הובלנו בתנאי השכר לפני 2013, ומאז השכר שלנו נשחק ביחס לאחרים". לטענת בכירים בוועד הבנק, דו"ח שחיבר יועץ השכר החיצוני יוסי קוצ'יק הצביע על שחיקה של 6% בשכר הממוצע של העובדים ביחס לעובדי הבנקים המתחרים מאז 2013.
בעקבות המלצות קוצ'יק החליטו גורמים בתוך הוועד להפעיל לחצים על ההנהלה לקראת המגעים על ההסכם החדש עם רשימת דרישות: לקבל תוספות שכר חודשיות של 2,500 שקל לכל עובד; מענק חד פעמי של 2.5 משכורות לעובד; הכפלת דמי ההבראה לכ־900 שקל; הגדלת הפרשות פנסיוניות ועוד, ובסך הכל תוספות של 1.2 מיליארד שקל בשנה.
גורמים בתוך הוועד אף העלו טענות כי הנהלת הבנק בראשות פינטו מתערבת באופן לא תקין באופן המינויים בתוך הוועד תוך יצירת הגבלת קדנציות לחברי ועד. במסגרת ההתכתבויות הסגורות של אנשי הוועד אף עלו טענות כי חלק מחברי הוועד מקורבים להנהלה ודואגים לאינטרסים שלה.
לאורך השנים נשמעו טענות כי ראשי הוועד זוכים לתפקידים מפנקים לאחר פרישתם. יתכן שזה לא מפתיע כשמנכ"ל הבנק האחרון היה בעצמו יו"ר הוועד. פינטו כיהן כיו"ר הוועד בין 1998–2002 ובתקופת כהונתו נהנה הבנק מאווירה שקטה בכל הנוגע ליחסי העבודה. פינטו קודם לתפקיד בכיר בבנק – מנהל משאבי אנוש. מי שהחליף אותו בתפקיד היה שרלי אמזלג, שכיהן כיו"ר הוועד עד ינואר 2013, והוחלף על ידי יוסי גל. גם אמזלג זכה לג'וב מפנק: מנהל אגף הלוגיסטיקה של הבנק, מינוי שיש שראו בו פיצוי לשנים רבות של יחסים הרמוניים עם ההנהלה.
הלחץ של העלמות המס
קוטלר הוא מינוי מן החוץ לאחר כמעט 20 שנים שבהם מנכ"ל פורש העביר את השרביט ליורש שטיפח. בעידן שבו הלחץ ההולך וגובר על המשך התייעלות וסגירת סניפים משפיע על מערך השיקולים של הנהלות הבנקים, ספק גדול אם קוטלר יילך לקראת העובדים. זאת במיוחד כשהפועלים טרם שם מאחוריו את פרשת העלמות המס וצפוי להתמודד עם קנס של מאות מיליוני דולרים שיפגעו בתוצאות של הבנק בטווח הקצר.
מנכ"לית לאומי הפורשת רקפת רוסק עמינח הותירה בפני מחליפה הסכם סגור מול ועד העובדים בראשות מירי רובינו, כזה שאולי שנוי במחלוקת מבחינת הישגי הוועד, אך גם תקדימי באופיו כשלראשונה איפשר הוועד להנהלת הבנק לגייס 400 עובדים טכנולוגיים ללא קביעות וללא תוספות שכר אוטומטיות. לעומתה, פינטו משאיר למחליף שלו את ניהול ההליך דווקא כשהעובדים לוחמניים מאי פעם.