$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

המל"ג ומבקר הפנים בודקים את התנהלות המכללה למינהל

טענות לאי־סדרים במכללה למינהל שנחשפו בכלכליסט, הסלימו את המאבק בין הסגל האקדמי להנהלה ⋅ המחלוקת הובילה להתפטרותו של דב מורן מחבר הנאמנים ⋅ פרופ' ידידיה שטרן בחוות דעת מנגד: "אין חשש לניגוד עניינים מצד המנכ"ל"

עמיר קורץ 06:4423.07.19

נמשכת הסערה במכללה למינהל שהתעוררה בעקבות תחקיר "כלכליסט" לפני כחודש, שחשף אפשרות לניגודי עניינים של המנכ"ל ובראשם היותו בעל חברות שאחת מהן עושה עסקים עם המכללה ופועלת משטחה.

 

12 חברי סגל בכירים במסלול האקדמי של המכללה - מחצית מחברי הסגל המכהנים בחבר הנאמנים של המוסד - יוצאים למתקפה חריפה על הנהלת המכללה. במכתב לכל חברי חבר הנאמנים לקראת האסיפה השנתית שתיערך ב־29 ביולי, הם דורשים להפסיק מיידית את עבודתו של מנכ"ל המכללה רפי גמיש בעקבות ריבוי הכובעים שלו.

 

 

 

עוד דורשים 12 חברי הסגל - בהם דקאנים וראשי מחלקות - את הפסקת כהונת חברי הדירקטוריון בשל מה שנטען כ"כישלון חמור בפיקוח על ההנהלה", כמו גם מינוי ועדת מינויים חדשה שתאתר דירקטורים מן הציבור נטולי זיקה למכללה או לעובדיה, מינוי של משרד רואה חשבון כמבקר חיצוני "לבדיקת התנהלות האורגנים של המכללה ושל כל הטענות שהועלו בעיתונות", ומינוי יו"ר חדש לחבר הנאמנים במקומו של הרצל עוזר.

 

יו"ר חבר הנאמנים הרצל עוזר. אסיפה שנתית יו"ר חבר הנאמנים הרצל עוזר. אסיפה שנתית צילום: אוראל כהן

 

במכתב שהגיע ל"כלכליסט" כותבים חברי הסגל כי הם יוצאים למאבק "על מנת שביתנו לא ייחרב. על מנת שהמכללה תנוהל כהלכה וללא משוא פנים". בנוסף, פנו מרצים במכללה למועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) בדרישה שתחקור את הנושא. המל"ג פנתה לגורמים במכללה לקבלת עמדתם לגבי הסוגיה. "הגורמים המקצועיים במל"ג מבצעים בדיקה בנושא על כל היבטיו", נמסר מהמועצה.

 

במקביל למכתב חברי הסגל, השייכים לדברי ההנהלה "לקבוצה מצומצמת של מרצים הזוכים לזכויות יתר לא מידתיות", שלחו תשעה אנשי סגל אחרים, החברים בחבר הנאמנים, מכתב להרצל עוזר ובו צידדו בצעדיו. "קיים קרע עמוק בין חברי הסגל האקדמי במוסד", כתבו, "קרע העומד בלבו של הסכסוך הנוכחי, והוא אשר עלול להחריב את הבית על יושביו". עוד כתבו כי הם מסתייגים לחלוטין מן האמור במכתב הראשון שנשלח, מסגנונו "ומהניסיון הנואל להלך אימים על חברי חבר הנאמנים".

 

נשיא המכללה למינהל אורן קפלן. הליך פסול נשיא המכללה למינהל אורן קפלן. הליך פסול

 

חוות דעת של ידידיה שטרן

 

בסוף יוני פורסם ב"כלכליסט" כי מנכ"ל המכללה למינהל רפי גמיש הוא הבעלים של כמה חברות עסקיות, ובראשון חברת שכ"ל, שעוסקת במתן הלוואות לסטודנטים ופועלת משטח המכללה ומעניקה (עוד בטרם מינויו לתפקיד כלשהו במכללה) שירותים לסטודנטים שלה תמורת תשלום שנתי של 700 אלף שקל. במכללה היו מודעים מתחילת הדרך לניגוד העניינים הפוטנציאלי, אולם מצאו פתרון משפטי שזכה לגושפנקה של היועצים המשפטיים של המכללה, שלפיו גמיש יעביר את מניותיו בחברה בנאמנות לאדם אחר. אלא שבפועל הוא המשיך להיות הפנים של חברת שכ"ל ולקדם את עסקיה.

 

מנכ"ל המכללה למינהל רפי גמיש. במרכז הבדיקה מנכ"ל המכללה למינהל רפי גמיש. במרכז הבדיקה צילום: עידן גרוס, google map

 

התחקיר הראה עוד כי החברה של גמיש עשתה שימוש במידע שנאסף בין היתר מהסטודנטים במכללה כדי למנף את עסקיה, ושווייה צמח ל־7 מיליון שקל. יו"ר המכללה למינהל לשעבר רון גוטלר, שבתקופתו מונה גמיש לסמנכ"ל פיתוח עסקי במכללה ולאחר מכן למנכ"ל — רכש מגמיש 10% משכ"ל, והפך לשותפו לעסקים. בנוסף הסתבר כי בשש השנים הראשונות שבהן גמיש היה שכיר במכללה ובמקביל עשה איתה עסקים — הוא לא נדרש על ידי המכללה לערוך גילוי מלא על עסקיו ולא ערך הסדר ניגוד עניינים מסודר, מהלך שקרה רק לאחרונה במרץ 2019.

 

פרסום התחקיר עורר הדים רבים במכללה. יו"ר חבר הנאמנים הרצל עוזר הביע בשיחות סגורות תמיכה במנכ"ל גמיש, שהצליח בתקופת כהונתו לשפר את מצבה הפיננסי של המכללה שהיתה על סף חדלות פירעון. גמיש עצמו הודיע מיד לדירקטוריון כי הוא מעמיד את עצמו לרשות כל בדיקה שתיערך בעניינו, בה יראה כי קיבל את כל האישורים הנדרשים.

 

יו"ר הדירקטוריון אבי בלשניקוב שמונה בשנה שעברה לכהונה, העביר את הנושא לבדיקת ועדת הביקורת של הדירקטוריון, שמצדה ביקשה ממבקר הפנים של המכללה לבחון את הטענות לצד סוגיות נוספות שהוא בודק בימים אלה. אלא שבמכתב חברי הסגל הם טוענים כי "קיימת שאלה האם מבקר הפנים מוסמך או רשאי לבחון את העניינים הללו שעה שהוא זה שאמור היה לבצע ביקורת פנים ולמנוע עסקאות כאלה בזמן אמת כמו גם התנהגות בלתי ראויה כזו".

 

פרופסור למשפטים ידידיה שטרן. ניתוח מהותי פרופסור למשפטים ידידיה שטרן. ניתוח מהותי צילום: אלכס קולומויסקי

 

עוד נודע ל"כלכליסט" כי דירקטוריון המכללה ביקש מפרופ' ידידיה שטרן, חוות דעת על אודות הטענות לגבי שני הכובעים של גמיש. פרופ' שטרן כתב כי "ניתוח העובדות איננו מגלה מקום לחשש מפני קיומו של ניגוד עניינים בתפקודו של גמיש כמנכ"ל המסלול האקדמי, כך עולה מניתוח מהותי של האינטרסים המעורבים והן מניתוח ההסדרים החוקיים והחוזיים הרלבנטיים. בנסיבות הנידונות כאן, מר גמיש עמד בחובת הגילוי הנאות".

 

דב מורן החליט לפרוש

 

באסיפה הקרובה אמור חבר הנאמנים - 125 איש הכוללים 75 נציגי ציבור, 25 חברי סגל ו־25 נציגי הסתדרות - להצביע על אפשרות הדחתו של נשיא המכללה למינהל פרופ' אורן קפלן. זאת לאחר שדירקטוריון המכללה החליט להמליץ להדיחו בגלל כמה טענות ובראשן כי הוא מיישר קו עם חברי סגל במאבק שמנהלת מולם הנהלת המכללה לקיצוץ בתנאי פרישתם ומשבר האמון שנוצר בינו לבין הנהלת המכללה.

 

אלא שקפלן מתכוון להשיב מלחמה. בסוף השבוע הוא שלח באמצעות עורכי דינו מכתב לחברי חבר הנאמנים וטען בין היתר כי "מדובר בניסיון להוציא לפועל החלטה בעלת השלכות חמורות ביותר, בהליך פסול מן היסוד, תוך פגיעה מהותית בזכויות היסוד להליך הוגן". קפלן דרש לדחות את מועד האסיפה או את הדיון בהדחתו.

 

חבר הנאמנים יכול להחליט להדיח את הנשיא ברוב של 60%, ולטענת גורמים במכללה, עוזר עסק בתקופה האחרונה בגיבוש רוב להדחה, בין היתר על ידי מעורבתו בקביעת זהות 23 חברי חבר הנאמנים החדשים מקרב נציגי הציבור, שימונו בתחילת האסיפה הקרובה.

 

בין החברים החדשים שצפויים להתמנות גם דמויות ציבוריות מכובדות, אולם אחד לפחות לא יהיה שם: היזם דב מורן שהמלחמות הפנימיות בתוך המכללה לא היו לרוחו. הוא כתב לחבר הנאמנים כי "נראה לי שנכון שאסיים את תפקידי. אין ברצוני להיכנס למאבקי כוח".

 

יו"ר חבר הנאמנים הרצל עוזר מסר בתגובה כי "ישיבת חבר הנאמנים השנתית תעסוק בין היתר בהמלצת הדירקטוריון להעברת הנשיא מתפקידו. ההמלצה גובשה לאחר תהליך שימוע שביצע הדירקטוריון ונוגעת למכלול תפקודו של הנשיא. אני דוחה כל טענה שהשימוע שאליו זומן הנשיא קשור לטענותיו בדבר אי־סדרים. הטענות נולדו כולן רק לאחר זימונו לשימוע. מעבר לכך, אין לי עניין לנהל את חבר הנאמנים מעל גבי התקשורת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x