בלעדי לכלכליסט
רשות החשמל דורשת: שפרו תנאים מול תשובה
הרשות שולחת את חברת החשמל למקצה שיפורים בהסכם שלפיו מחיר הגז יוקפא עד 2021, בתמורה לפינוי נפח בצינור ההולכה מתמר. ברשות מבקשים שהקפאת התעריף תשרת גם הנחה עתידית
רשות החשמל, הגוף שמפקח על תחנות הכוח שפועלות בישראל, נוטה שלא לאשר את פתיחת חוזה הגז בין חברת החשמל לשותפות תמר, כך נודע ל"כלכליסט".
ההחלטה הרשמית אמורה להתקבל בשבועות הקרובים במסגרת מליאת רשות החשמל, אבל כבר בימים האחרונים עברו בין הצדדים מסרים, לפיהם מנגנון פתיחת החוזה שנקבע בין חברת חשמל לשותפות תמר לא טוב מספיק ומחייב מקצה שיפורים משמעותי אם שני הצדדים רוצים לקדם את אישורו.
חוזה הגז של חברת החשמל, שאושר במליאת רשות החשמל הישנה ב־2012, התגלה בדיעבד כאחד החוזים הגרועים במשק. החוזה כלל מחיר בסיס גבוה והצמדות שאינן מקובלות בשוק, לרבות הצמדה למדד המחירים לצרכן האמריקאי ותוספת אחוז אוטומטית לאורך שמונה השנים הראשונות של החוזה.
- תחנת הכוח של שיכון ובינוי לא עומדת ביעדי הפקת החשמל
- ניצחון ללווייתן: ביהמ"ש דחה את התביעה שהגישה תמר נגד חוזה הגז שנחתם בין השותפות וחברת החשמל
- מאיר שמיר שם את היד של הסינים על השאלטר של ישראל
במסגרת מתווה הגז הממשלתי קיבל החוזה חסינות משינויים. אולם דו”ח של מבקר המדינה שפורסם לפני כשנתיים מצא שהתמחור של חוזה הגז מגלגל לכאורה על הציבור עלויות עודפות של יותר מ־8 מיליארד שקל לאורך כל שנות החוזה.
כפי שנחשף ב”כלכליסט”, בפברואר 2019 הגיעו חברת החשמל ובעלי מאגר תמר להסכמות על פתיחה מסוימת של החוזה ושינוי תנאיו חרף החסינות שקיבל במתווה הגז. הצדדים הסכימו על עסקת חליפין שבמסגרתה החוזה יוקפא לכ־3 שנים עד אמצע 2021, אז ייפתח מחדש.
משמעות הקפאת החוזה היא שהמחיר לא יאמץ את ההצמדות שנקבעו לו במקור והוא יישאר ברמה שנקבעה ל־2018. עוד הוחלט שבמועד עדכון המחיר שנקבע מראש לאמצע 2021 חברת החשמל תוכל להתמקח על הוזלה של עד 25% במחיר הגז, כאילו לא היתה הקפאה.
בתמורה לכך, חברת החשמל הבטיחה לשותפות תמר לפנות מקום בצנרת הולכת הגז שהוחזקה על ידה בשיעור של 70% מהקיבולת. לפי הערכות, חברת החשמל תרד לאחזקת צנרת של עד 55%. את החלק שיתפנה שותפות תמר תוכל לנצל כדי למכור עוד גז.
עדיפות למשק הישראלי
מבחינת רשות החשמל בהסכם ישנן שתי בעיות עיקריות. ראשית, בעוד שנתיים ב־2021, ייפתח חוזה הגז בין תמר לחברת החשמל, כשעל הפרק עומדת הנחה של תעריף הגז הגבוה. גובה ההנחה יהיה עד 25%, כשכל החברות בשותפות הגז כבר התייחסו בדו”חות הכספיים שלהם בעבר למתן הנחה זו: דלק מעריכה שגובה ההנחה יהיה עד %12.5, ישראמקו משערת שההנחה תהיה של 17% ואילו דורגז מעריכה שתתקבל הנחת המקסימום - 25%.
אבל לפי הסכם ההקפאה הנוכחי בין חברת החשמל לשותפות הגז, ההנחה ב־2021 תיגזר מהמחיר המקורי ליחידת אנרגיה ולא מהמחיר המוקפא. הרשות סבורה שניתן לשדרג את ההסכם כך שבמועד פתיחת החוזה ב־2021 ההנחה תחושב מתעריף נמוך יותר.
במילים פשוטות: רשות החשמל שולחת את חברת החשמל לערוך מקצה שיפורים בהסכם ההקפאה הזמני, מתוך הנחה שרצונן של שותפות הגז לפנות מקום בצנרת ללקוחות נוספים יכול להניב תעריף טוב יותר לחברת החשמל ובסופו של תהליך – גם לצרכן.
מעבר לכך, מבקשת רשות החשמל לוודא כי נפח הגז שיתפנה בצינור ההולכה הבודד מתמר ינותב לצורכי המשק הישראלי. כיום אמנם מצוי השוק המקומי ברוויה, אבל בשנים הקרובות ובטווח הנראה לעין יתעורר צורך בגז (לתחנות כוח חדשות או למפעלים גדולים שיכולים להמיר את השימוש מדלקים מזהמים לגז טבעי שהוא זול ונקי יותר לשימוש), והרשות מבקשת לוודא שיהיה לצורך זה מענה גם מתמר.
זאת להבדיל, למשל, מתרחיש שבו שותפות הגז מחליטות לייצא את כלל הכמות שהשתחררה. חברת החשמל אינה יכולה להתערב בזהות הלקוחות של מאגר תמר, אבל ברשות החשמל מאמינים שהיא יכולה להעביר מסר כזה לשותפות הגז במשא ומתן החדש שנשלחה לקיים.
עם זאת, בסופו של תהליך שותפות הגז אינן מורשות לייצא באופן אוטומטי – גם אם לא חרגו ממכסת הייבוא שנקבעה מראש – וכל הסכם יצוא פרטני עובר שורת אישורים, כולל של שר האנרגיה יובל שטייניץ, שרשות החשמל כפופה לו, כך שבכוח הרשות למנוע יצוא למצרים ככל שתרצה לעשות כן לטובת המשק המקומי.
מחיר הגז שובר שיאים
ביום שלישי הקרוב אמורה רשות החשמל לפרסם את נתוני עלויות הדלקים במסגרת הכנס השנתי שלה. ממידע שהגיע לידי “כלכליסט” עולה שמחיר הגז של חברת החשמל ‑ ממנו נגזר גם תעריף החשמל של הציבור ‑ הגיע השנה לשיא חדש של כ־6.3 דולר ליחידת חום.
הסיבה לשיא היא שרשות החשמל טרם אישרה את הסכם פתיחת החוזה. ברשות ניתחו בשבועות האחרונים את תמחור הגז של חברת החשמל לאורך השנים. למרבה הצער, התברר שאם בתחילת הדרך של מאגר תמר שהחל לעבוד ב־2013 מחיר הגז של תחנות הכוח הפרטיות היה גבוה יותר ממחיר הגז של חברת החשמל, באמצע 2015 נרשם היפוך (ראו תרשים).
מחברת החשמל סירבו להתייחס לידיעה.