דעה
יש לכם משהו להצהיר? להרים מסך מעל ניגודי העניינים
זכותו של הציבור לדעת על האינטרסים הכלכליים של ראשי המפלגות ואם יש נושאים שבהם לא יוכלו לטפל - בין היתר כדי להבין אם הבטחות כמו זו שנתן כחלון בזמנו בנושא מתווה הגז ניתנות ללא כיסוי
חשיפת הקשרים העסקיים בין יו"ר ישראל דמוקרטית אהוד ברק למיליארדר האמריקאי ג'פרי אפשטיין, שחשוד בעבירות מין, מציפה שוב את חשיבות חשיפת ניגודי העניינים בין פוליטיקאים לאנשי עסקים. ברק, שהודיע אתמול כי הוא שוקל לנתק את קשריו העסקיים עם אפשטיין, עושה זאת כדי שלא ידבק בו הכתם הפלילי והמוסרי. אלא שניגודי העניינים הבולטים מהשנים האחרונות היו מהותיים הרבה יותר, משום שעסקו בחיבורים משמעותיים בין הון לשלטון, בין אינטרסים עסקיים לחברויות וקרבה משפחתית של פוליטיקאים ובעלי הון.
- התביעה: ג'פרי אפשטיין שיחד שני אנשים כדי שלא יעידו נגדו
- כחלון: "איכזבתי כמה אנשים בנושא מתווה הגז, צר לי על כך"
- בדיקה משולשת: ציר מיליקובסקי-נתניהו מתחיל לצוף
ראש הממשלה בנימין נתניהו, למשל, סירב לפני כמה חודשים לחשוף את הונו בפני ועדת ההיתרים, שביקשה לשרטט את האינטרסים העסקיים שהיו קיימים בינו לבין בן דודו נתן מיליקובסקי, שתרם לו 300 אלף דולר למימון הוצאות משפטו. במקרה אחר, כשנתניהו מינה את עצמו ב־2015 לתפקיד שר התקשורת, הוא לא דיווח על חברותו עם שאול אלוביץ' - אז בעל השליטה בבזק.
על אחת הדוגמאות החמורות ביותר מהשנים האחרונות חתום יו"ר כולנו משה כחלון. במהלך מערכת הבחירות לכנסת ה־20, הבטיח כחלון - חברו הטוב של הטייקון קובי מימון זה 20 שנה - לטפל במתווה הגז. לאחר שנכנס לתפקיד, הודיע כי לא יעסוק במתווה בשל אותה חברות.
עצם החברות בין אנשי עסקים לפוליטיקאים אינה פסולה, כל עוד כל הקלפים על השולחן. בדיוק משום כך, כל אדם שנבחר כחבר כנסת או ממונה לתפקיד שר צריך להעביר את נכסיו העסקיים לאדם אחר או לנאמנות בתוך חצי שנה. חברי הכנסת והשרים גם מחויבים עם להגיש הצהרת הון. העניין הוא שההצהרות הללו חסויות. גם אם מוזכרים בהן שמות חברות, הן לא תמיד חושפות מי הם האישים שעומדים מאחורי אותן החברות. בשורה התחתונה, הציבור לא יודע מהם האינטרסים העסקיים של נבחריו ולא מקבל באופן שגרתי את ההסכמים למניעת ניגודי עניינים.
לכנסת ה־20 היתה הזדמנות לשנות את המצב, כאשר ח"כ דאז מיקי רוזנטל מהעבודה הגיש הצעת חוק שנועדה לחייב את נבחרי הציבור לחשוף את האינטרסים הכלכליים שלהם. הכנסת דחתה את ההצעה. אל תראו מופתעים.
זכותו של הציבור לדעת מהם האינטרסים הכלכליים של ראשי המפלגות והאם יש נושאים שבהם לא יוכלו לטפל. מגיע לבוחרים לדעת את זה מראש, כדי להבין אם הבטחות כמו זו של כחלון ניתנות ללא כיסוי. רק שקיפות תיצור מראש חיץ בין פוליטיקאים לבין אנשי עסקים.