השופטת שמצפצפת על נוהלי המינוי בתיקי פירוק
בניגוד לנוהלי הכנ"ר וללא הנמקה, השופטת איריס לושי-עבודי "הצניחה" את עו"ד רונן מטרי כמנהל מיוחד בתיק עתיר נכסים. ההחלטה ניתנה שעות אחדות לאחר שנחשף בכלכליסט שבכוונתו לדרוש עשרות מיליונים בתיק אחר
כשאין הנמקה אפשר לעשות כל מה שרוצים: שופטת המחוזי בתל אביב איריס לושי עבודי "הצניחה" את הפרקליט המוכר עו"ד רונן מטרי כמנהל מיוחד בתיק עתיר נכסים - זאת בניגוד לנוהל הכונס הרשמי (כנ"ר) ובהתעלמות ממאגר המנהלים המיוחדים שמטרי כלל לא משתייך אליו.
- קוטף את הפירות: עו"ד מטרי מתקרב לשכר טרחה מנופח
- עוה"ד ישראל בכר ורונן מטרי מונו לכונסי הנכסים של חברת כארמור
- תקדים שערורייתי: החייב פשט רגל, הכנ"רית מינתה את עורך דינו לנאמן
מטרי, שהיה בעבר שותפו של שופט בית המשפט העליון בדימוס יורם דנציגר, מוצא את עצמו בימים אלו עמוס עבודה: הוא משמש כמנהל המיוחד של עמותת עץ החיים, שכפי שנחשף בשבוע שעבר ב"כלכליסט", היא עשויה להכניס לכיסו עשרות מיליוני שקלים שכר טרחה; בנוסף לכך הוא מונה בחודש שעבר על ידי נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב לכונס נכסים בתיק גדול אחר, של חברת כארמור; וכעת הוא מונה בידי השופטת לושי עבודי לנהל את העיזבון של החייב משה פורר.
את הבקשה לתת צו לניהול עיזבון על פי דיני פשיטת הרגל הגיש בנו של המנוח, ד"ר רונלד פורר, בדצמבר 2018. הבן מיוצג בידי עו"ד שולי גולדבלט, והעיזבון מיוצג בידי עו"ד יוסי בנקל. די בשמות שני המשרדים המייצגים, שבין היתר מעורבים בתיק אליעזר פישמן, כדי להבין שהתיק של פורר עתיר ממון ונכסים. מלבד זאת, במסגרת ההליך בבית המשפט העליון נטען שלמנוח נכסים בהיקף 5 מיליון דולר (מול חובות בהיקף 7.6 מיליון דולר).
משלושה יוצא אפס
הכנ"רית סיגל יעקבי הגישה כמקובל רשימה ובה שלושה שמות מועמדים למינוי בתיק: עו"ד יניב אינסל, עו"ד אסף איל ועו"ד אלונה בומגרטן. שלושתם שייכים למאגר המנהלים המיוחדים של הכנ"ר. בית המשפט אינו מחויב למנות אחד מהשלושה, אף שלרוב הוא בוחר מתוך המלצות הכנ"ר, אך ההנחה היא שאם יעדיף פרקליט אחר, הוא יבחר אותו מתוך המאגר.
המאגר כולל עורכי דין שהגישו את מועמדתם ונבחרו להתמנות בתיקים כמנהלים מיוחדים. אחד התנאים להתקבל למאגר הוא שעורך הדין נמנע מייצוג חייבים. רוב המינויים שמקבלים עורכי דין מהמאגר הם פשיטות רגל של חייבים שאין להם נכסים רבים, ורק במקרים ספורים מגיע תיק "שמן" כמו במקרה זה. הפרקליטים ששייכים למאגר למעשה טוענים כי הם מוכנים לטפל בתיקים רבים שאינם כלכליים עבורם, כדי ליהנות מהזכות להתמנות מדי פעם גם בתיק גדול.
אלא שלשופטת לושי עבודי היו תוכניות אחרות בנושא זה, ובשבוע שעבר היא מסרה החלטה קצרצרה בת מספר מילים ובה הודיעה: "בלי לגרוע מכישוריהם של מי מהמועמדים המוצעים, אני מורה על מינויו של עו"ד רונן מטרי כמנהל עיזבון בפשיטת רגל". בכך היא התעלמה מרשימת המועמדים שהגישו נציגי הכנ"רית וממאגר המנהלים המיוחדים של משרד המשפטים, שכאמור מטרי אינו נכלל בו. מכאן שמטרי גם אינו כפוף לתנאי של אי ייצוג חייבים. ההחלטה לא נומקה, אף שהלכה של בית המשפט העליון מחייבת לכאורה מתן הנמקה כדי שהצדדים ידעו מה השיקולים ואם ניתן לערער.
נדיר ששופטים אינם מכבדים את מאגר הכנ"ר ומצניחים מועמד אחר. מינוי תמוה נוסף אירע לפני כשנה בתיק של חייב עתיר נכסים שיוצג על ידי עו"ד רמי אהרון ממשרד רונן מטרי, והשופטת לושי עבודי מינתה את אהרון כנאמן על החייב. התיק עבר אז מלושי עבודי לשופט עודד מאור, והוא החליט לבטל את מינוי הפרקליט ממשרד מטרי, וביקש מהכנ"ר שמות מהמאגר ובחר מתוכם את יניב אינסל.
לושי עבודי מינתה את מטרי ביום רביעי שעבר, מספר שעות לאחר ש"כלכליסט" חשף שמטרי מנסה לקבל עשרות מיליוני שקלים שכר טרחה בתיק עץ החיים, בו הוא התמנה למפרק. עוד פורסם עוד כי מטרי מונה בתיק זה בין היתר בזכות תמיכתה של מנהלת יחידת האכיפה ברשם העמותות מירית כנרי, שבעלה רו"ח איתמר כנרי הועסק אצל מטרי כרואה חשבון.
"שיקולים ענייניים"
על רקע סמיכות הזמנים בין חשיפת "כלכליסט" ובין החלטת השופטת לושי עבודי למנות את מטרי בתיק פורר, נשאלה דוברת בתי המשפט אם החלטת השופטת נועדה להעביר מסר לבעלי תפקיד כי בתי המשפט תומכים בהם ובדרישות השכר האסטרונומיות שלהם.
הדוברת השיבה כי הטענה "משוללת יסוד". עם זאת, הדוברת סירבה להשיב על השאלה מדוע מונה דווקא מטרי, ולא עורך דין אחר. תגובת השופטת באמצעות הדוברת: "עו"ד מטרי הוא שמונה משיקולים ענייניים של בית המשפט. בהקשר זה יצוין כי בית המשפט אינו מחויב לעת הזו למנות בעל תפקיד מהרשימה ולאמץ את המלצות הכנ"ר".