"רשות ני"ע התרשלה בפיקוח על יוטרייד הקורסת": תשיב לארבעה משקיעים 70% מהשקעתם
בפסק דין יוצא דופן הורתה שופטת המחוזי בת"א רות רונן לרשות ני"ע לפצות ארבעה משקיעים ביוטרייד ב-879 אלף שקל - סכום השקעתם בניכוי אשם תורם: "אם הרשות הייתה פועלת במועד מוקדם יותר - היא היתה יכולה להוציא נגד יוטרייד צו מניעה"
פרשת יוטרייד: רשות ניירות ערך התרשלה בפיקוח על הפסקת פעילותה האסורה של חברת האלגו שקרסה, ותפצה ב-879 אלף שקל ארבעה משקיעים. כך עולה מפסק דין שפרסמה לאחרונה שופטת המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתך אביב רות רונן בתביעה שהגישו המשקיעים.
- מי אתה, אביב טלמור?
- התמלילים נחשפים: כך עקץ אביב טלמור לקוחות פורקס במיליונים
- קריסת יוטרייד: הפרקליטות הגישה כתב אישום נגד בעלי בית ההשקעות אביב טלמור
"הרשות התרשלה", קבעה רונן, "כאשר לא וידאה החל מיום 1.7.2015 כי יוטרייד אכן חדלה מלפעול, וזאת למרות המידע שהיה בידיה מחודש יוני 2015, שביסס חשדות לפיהם יוטרייד ממשיכה בפעילותה האסורה". רונן הורתה לרשות להשיב למשקיעים סכום השווה ל-70% מהשקעתם, לאחר שקבעה שגם להם יש אחריות מסוימת (אשם תורם).
במסגרת פרשת יוטרייד הגישה הפרקליטות כתב אישום נגד אביב טלמור, הבעלים והמנכ"ל לשעבר של חברת האלגו, על ביצוע עבירות של גניבה בידי מורשה, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הלבנת הון, שיבוש מהלכי משפט וניהול תיקי השקעה ללא רישיון. בנוסף, הוגש אישום נגד רואי קוזין, ששימש כאנליסט ראשי ביוטרייד, על עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות.
לפי כתב האישום, בין השנים 2015-2012 גייסה יוטרייד מכ-600 לקוחות סכום של כ-100 מיליון שקל, תוך שהיא מתחייבת להשקיע את הכספים עבור הלקוחות במסחר אלגוריתמי. הליך גיוס הלקוחות, עליו שלט טלמור, היה מרמתי וכלל מצגי שווא והסתרת מידע ביחס להיבטים רבים ומהותיים בפעילותה של יוטרייד. כך, בין היתר, הוצגו ללקוחות מצגים כוזבים ביחס לשימוש שייעשה בכספם, ביחס לפוטנציאל הרווח של השקעתם וביחס לניגודי עניינים המתקיימים בין הלקוחות לבין יוטרייד בפעילות המסחר.
במקביל לחקירה הפלילית, החליטו מספר משקיעים לתבוע את רשות ני"ע על רשלנות. זאת מאחר ולטענתם היא לא מיהרה להפסיק את פעילות חברת האלגו, גם כאשר כבר היה בידה מידע שהחברה ממשיכה לפעול על אף איסור מפורש מטעם הרשות להמשיך לגייס משקיעים.
"אילו הייתה הרשות פועלת במועד מוקדם יותר", כתבה רונן, "והייתה מוודאת כי יוטרייד ממשיכה בפעילותה האסורה - היא הייתה יכולה לפנות לבית-המשפט בבקשה לצו מניעה במועד מוקדם יותר. כדי לוודא שיוטרייד ממשיכה בפעילות לא נדרשה הרשות בהכרח לבצע ביקורת במשרדי יוטרייד. יחד עם זאת, אילו הייתה הרשות מבצעת ביקורת כזו במועד מוקדם יותר, היא הייתה מגלה כבר אז את מה שהתגלה בסופו של דבר בביקורת מחודש דצמבר 2015, אודות הפעילות התרמיתית של יוטרייד.
"לאור כל האמור לעיל אני קובעת כי הרשות התרשלה, כאשר לא וידאה החל מיום 1.7.2015 כי יוטרייד אכן חדלה מלפעול, וזאת למרות המידע שהיה בידיה מחודש יוני 2015 שביסס חשדות לפיהם יוטרייד ממשיכה בפעילותה האסורה. במועד זה או בסמוך מאוד אחריו יכלה הרשות להגיש בקשה לצו מניעה כפי שעשתה בסופו של דבר בחודש דצמבר 2015, כ-6 ימים לאחר הביקורת שהיא ערכה במשרדיה של יוטרייד. אילו הייתה עושה כן – ההנחה היא כי פעילותה של יוטרייד הייתה נפסקת כבר מיום 1.7.2015 או בסמוך מאוד לאחר מכן".
מרשות ני"ע נמסר כי הרשות לומדת את פסק הדין ותשקול לערער עליו.