דעה
לשים סוף לטירוף ההיטלים
מאות מוכרי דירות נדרשים לשלם היטלי השבחה בניגוד לפסיקות בנושא ואף שכל השמאים המכריעים הלכו נגד העירייה. את ההוצאות המשפטיות המיותרות - עשרות אלפי שקלים לפחות לכל מוכר דירה - איש לא יחזיר
התמונה העולה מבדיקה שפרסם "כלכליסט" בסוף השבוע על התנהלות עיריית תל אביב מקוממת. מהבדיקה עלה כי מאות מוכרי דירות נדרשים לשלם היטלים מופקעים בשל השבחה שנוצרה כביכול בעקבות אישור תוכניות הרבעים, בניגוד לכל פסיקה שניתנה בנושא. גם בעובדה כי שמאים מכריעים הלכו כולם נגד העירייה, ביותר מ־100 פסיקות, אין כדי לנחם. את ההוצאות המשפטיות המיותרות, בגובה עשרות אלפי שקלים לפחות לכל מוכר דירה, איש לא יחזיר.
- עיריית תל אביב מתכננת: חניון על חלק מפארק הירקון
- כך חולבת עיריית תל אביב עשרות מיליוני שקלים ממוכרי הדירות
- דו"ח המבקר: אוניברסיטת תל אביב מפעילה אולם אירועים ללא רישיון
לאור כל זה, קל לראות בעיריית תל אביב גוף סדיסטי המתעלל בתושביו. אלא שהמציאות מורכבת יותר. ראשית, ההתנהלות הזו משותפת לערים נוספות, יותר קטנות ופחות יקרות מתל אביב, ולכן מושכות פחות אש. שנית, חייבים לייחס חלק מהאחריות למצב גם לממשלה ולכנסת, שהצליחו ליצור חוק מסורבל ובעל נוסח לא מספיק ברור לגבי התנאים שבהם מעניקה התמ"א פטור מהיטל השבחה.
המצב הזה מאפשר לעיריית תל אביב, ובעקבותי לרשויות נוספות, לטעון בצדק כי קיים סיכוי שעמדתה תתקבל בערכאות משפטיות גבוהות יותר, כמו בית המשפט המחוזי ולבסוף העליון. העירייה יכולה לטעון כי אם לא תשלח את דרישות התשלום כעת, לא תוכל לגבות אותן מאוחר יותר.
ואולם, עד שיינתן פסק דין של העליון, ייתכן כי יחלפו עוד עשר שנים. האם העירייה תמשיך להוציא אלפי דרישות תשלום שכאלה לאורך כל התקופה? יש לקוות מאוד שלא, שכן המשמעות היא שבתקופה הזו יהיה קשה מאוד לבצע את הפעולה הבסיסית של מכירת דירה במרכז תל אביב. בנוסף לכך, בתקופה שכזו יגיעו ההוצאות המשפטיות של מוכרי הדירות, במצטבר, למאות מיליוני שקלים. מדובר בטירוף.
ישנם שני פתרונות אפשריים, ושניהם תלויים בהתעוררות מהירה של משרד המשפטים ושל הכנסת, שעד כה נתנו לבלגן לחגוג. פתרון ראשון הוא תיקון לחוק תמ"א 38, שיהפוך אותו ברור יותר ויצמצם את מרחב הפרשנות שאותו מנצלות העיריות, תוך קביעה כי גם בעת מכירת דירה בבניין המתאים לפרוייקט תמ"א חל פטור מהיטל שזו מעניקה.
הפתרון השני, והנחרץ פחות, הוא לקדם יחד עם הכנסת הוראת שעה הקובעת כי אין לגבות היטלי השבחה על מכירת דירות בבניינים שעליהם חלה תמ"א 38, עד לפסק דין חלוט בנושא. אמנם, מי שיבקש למכור בתקופה זו דירה יחיה כמה שנים בחוסר ודאות, אך לפחות לא יצטרך לפרנס תוך כדי שמאים ועורכי דין בהליכים משפטיים אינסופיים.