$
בארץ

ארה"ב ואיראן במירוץ אחר שברי מל"ט הביון המתקדם שהופל

MQ-4C "טריטון", הגרסה הימית של "גלובל הוק" RQ-4 מתוצרת ארה"ב, הוא מל"ט הביון המתקדם ומהגדולים בעולם. הפלתו בידי איראן מעל מצרי הורמוז עלולה לגרום נזק חמור ביותר: אם איראן תצליח לשלות אותו ממימי המפרץ, היא עשויה להשיג חיישנים שהם המילה האחרונה בטכנולוגיה העילית

שירות כלכליסט 11:0020.06.19
MQ-4C "טריטון", הגרסה הימית של "גלובל הוק" RQ-4, המל"ט שהפילה איראן מעל מצרי הורמוז, הוא המילה האחרונה, הפיתוח הטכנולוגי המתקדם ביותר של מל"טי ביון בארצות הברית ובעולם בכלל. זוהי הפעם הראשונה שהמל"ט המתקדם מיורט.

  

משמעות הפלתו למימי המפרץ הפרסי לא מתמצה באובדן עשרות מיליוני דולרים. החשש המשמעותי יותר הוא בנפילתם האפשרית של חלקים מהמל"ט ובעיקר החיישנים שעליו - מהמתקדמים והסודיים ביותר שארה"ב מפעילה.

 

 

מל"ט MQ-4C טריטון, הגרסה הימית של גלובל הוק RQ-4 מל"ט MQ-4C טריטון, הגרסה הימית של גלובל הוק RQ-4 צילום: wikipedia

 

יש בו חיישני מכ"ם וחיישנים אופטיים ליום וללילה ומצלמות שמסוגלות לצלם מגובה רב של כמעט 20 קילומטרים. לאחר שהמל"ט הופל, אפשר להניח שהאיראנים יעשו מאמצים גדולים לשלות אותו וחלקים ממנו ממימי המפרץ. אם יצליחו להניח את ידם על המל"ט, עשויים האיראנים לנסות לייצר חיישנים כאלו באמצעות "הנדסה לאחור" וכמעט בוודאות ינסו למכור את הטכנולוגיה לסין ולצפון קוריאה. תפיסת החיישנים עשויה לאפשר לאיראנים גם לדעת איזה מודיעין האמריקנים מסוגלים לקבל באמצעות השימוש בגלובל הוק. זה כמובן יעניין גם את סין, צפון קוריאה ורוסיה. לפיכך, הנזק בהפלת המל"ט - חמור מאוד.

  

איראן כבר התנסתה בהנדסה לאחור של מל"טים. לפני שמונה שנים הפילה מל"ט חמקן אמריקני מדגם RQ-170 - מהמתקדמים שבידי ארה"ב - בגבול אפגניסטן וכעבור שלוש שנים הציגה לו גרסת חיקוי מתוצרת עצמית. הדגם מכונה "החיה מקנדהאר" בשל הפעילות שלו באפגניסטן. אחרי שנלכד באיראן ארה"ב ביקשה להשיב אותו אליה, אך נענתה בשלילה. לפני שנתיים הופל מל"ט איראני שחדר לישראל, ולפי הדיווחים מדובר באותו חיקוי לדגם האמריקני המתקדם.

 

המרוץ לשלות את שברי ה"גלובל הוק", ובעיקר את חיישניו, ממימי המפרץ הפרסי עלול להביא להתנגשות ולעימות אלים בין הכוח הימי של משמרות המהפכה לבין הכוחות הימיים של ארה"ב שמשייטים במפרץ.

  

מה שלא פחות חשוב, הפלת המל"ט והצורך למנוע את נפילתו בידי האיראנים, כמו גם הצורך האמריקני לבצע צעד תגובה מעניש ומרתיע כלפיהם על הפגיעה בכלי טיס שלהם במרחב אווירי בינלאומי, עלולה להביא לכך שהאמריקנים יכניסו את נושאת המטוסים שלהם "אברהם לינקולן", עם כח המשימה הימי הגדול שמשייט סביבה, אל תוך מימי המפרץ הפרסי. 

דונלד טראמפ וחסן רוחאני דונלד טראמפ וחסן רוחאני צילום: איי אף פי, גטי אימג'ס

 

לשם כך, כוח המשימה הימי ונושאת המטוסים צריכים לעבור במצרי הורמוז שהאיראנים איימו לחסום בכוח. כרגע, נושאת המטוסים האמריקנית "אברהם לינקולן" משייטת באזור מפרץ עומאן, מפני שהאמריקנים לא היו מעוניינים עד כה לעשות מהלך שיתפרש כהתגרות באיראנים ואולי גם יסכן את כלי השיט האמריקנים. אם נושאת המטוסים וכוח המשימה הימי שהיא מובילה, יעברו בעקבות הפלת המל"ט דרך מצרי הורמוז אל תוך המפרץ הפרסי - זה עלול ליצור מוקד חדש של מתח ועימות פוטנציאלי.

  

דובר פיקוד המרכז של צבא ארצות הברית והממונה על המזרח התיכון אמר מוקדם יותר כי "אף מטוס אמריקני לא היה בשמי איראן היום", אך בשום שלב לא הכחיש את הטענה שמטוס כזה הופל.

 

כעבור זמן לא רב אישר בכיר אמריקני שהאיראנים אכן הפילו את מל"ט הריגול. מחוז הורמוזגן גובל במצרי הורמוז בדרום איראן וייתכן שהמל"ט האמריקני טס מעל המים הבינלאומיים במפרץ. לכן אפשר שהאיראנים הפילו אותו כדי שלא יוכל לעקוב אחר הפעילות הצבאית שלהם שם. במקרה זה, הפלת הגלובל הוק הייתה הפרה של החוק הבינלאומי על-ידי האיראנים.

 

הגלובל הוק טס בגובה רב ולכן קשה מאוד ליירטו. עם זאת, לאחרונה העבירו האיראנים סוללות S-300 שרכשו ברוסיה לאזור המפרץ הפרסי והסוללות של טילי נ"מ חדישים מסוגלות להפיל את הגלובל הוק גם בגובה הרב שבו טס.

  

המל"ט שהופל הוא MQ-4C "טריטון", הגרסה הימית של "גלובל הוק" RQ-4, מהמל"טים הגדולים בעולם. אורכו של המל"ט אמנם דומה לזה של מל"ט איתן, המל"ט הגדול ביותר של חיל האוויר, אבל מוטת הכנפיים שלו עצומה - 40 מטר לעומת 26 מטר של איתן.

  

עלות טריטון היא 182 מיליון דולר והוא יכול לסקור ביממה 100 אלף קמ"ר, כמעט פי 5 משטח ישראל. טיסת הבכורה שלו הייתה ב-2013 בקליפורניה, ורק בשנה שעברה הוא נכנס לראשונה לפעילות מבצעית בצי האמריקני.

  

הוא מבוסס כאמור על "גלובל הוק", כלי הטיס הראשון ללא טייס שחצה את האוקיינוס השקט, בטיסה מסקוטלנד לאוסטרליה ב-2001. אז שבר "גלובל הוק" את שיא העולם למרחק טיסה על ידי מל"ט - 13,219 ק"מ, בטיסה שארכה 22 שעות. הטיסה הממושכת ביותר של אותו מל"ט במהלך לחימה ארכה 32.5 שעות.

  

גם "טריטון" יכול להישאר באוויר יותר מ-30 שעות, בגובה של 17 אלף מטר ובמהירות של עד 330 קשר. כחלק מהשינויים בגרסה הימית ניתן למנות את צורת הכנף, מערכות הסרת הקרח ומערכות להגנה מפני ברקים. יכולות אלו מאפשרות למל"ט להנמיך טוס דרך העננים כדי לצפות מקרב על ספינות ומטרות אחרות. למעשה, רק ב-2023 המל"ט אמור להיות מבצעי לחלוטין.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x