דעה
אתם רואים בליברה בעיות של ריכוזיות ופרטיות - אני רואה נקודת מפנה והזדמנות
מטבע הקריפטו עליו הכריזה פייסבוק מעורר שאלות על תחרותיות, ריכוזיות, חדירה לפרטיות והיעדר פיקוח, אבל מנגד, המהלך הזה צריך לזעזע את ההגמוניה רבת השנים של הבנקים ולאלץ סוף סוף את המגזר הפיננסי להתמודד עם המהפיכה הדיגיטלית ולהתאים את עצמו לכלכלה הגלובלית
10:3920.06.19
"זוז מהר, על תשתית יציבה" (Move Fast With Stable Infra) - זה המוטו שמלווה את פייסבוק בשנים האחרונות כחברה שמציגה לשוק טכנולוגיות משבשות. ואכן, המהלך הנוכחי שלה - השקת מטבע הקריפטו Libra
בתוך שנה - עונה על שני הכללים הבסיסיים שהציבה לעצמה ענקית הרשתות החברתיות: גם תנועה מהירה וגם בסיס מוצק למהלך. המוטו הזה שחולל בתוך עשור שינויים חוצי גבולות בכלכלה ובהתנהלות החברתית של אוכלוסיית העולם הולך לחולל שינוי קיצוני עוד יותר בעשור הבא.
קראו עוד בכלכליסט:
- לפני שמשקיעים: 10 דברים שחשוב לדעת על ליברה, המטבע של פייסבוק
- מי ירסן את פייסבוק: המטבע הפרטי של התמנון
- ליברה: מהפכת קריפטו, או בנק צללים בשליטת צוקרברג?
ראשית, תנועה מהירה. פייסבוק הקדימה את המתחרות המיידיות שלה - אמזון, גוגל ואפל - למרות שכל אחת מהן יכלה לבצע מהלך דומה של השקת מערכת פיננסית מבוססת בלוקצ'יין, בכל דקה נתונה בשנתיים האחרונות. ממילא כל אחת מהן מחזיקה כבר תקופה מחלקות פיתוח וצוותי חשיבה שמנסים לפצח את החיבור בין הנכסים המסחריים שלהן לתשתיות הבלוקצ'יין. לגוגל ולאפל יש את שירותי התשלום הסלולריים שלהן ואמזון פתחה כבר לפני שנה במגעים עם גופים פיננסיים גדולים שיאפשרו לה להציע ללקוחות פתיחת חשבונות בנק אצלה ואמצעי תשלום בסגנון PayPal.
מארק צוקרברג מייסד ומנכ"ל פייסבוק. בעיה של ריכוזיות? צילום: בלומברג
כל החברות האלה נחשבות למנועים הכלכליים החשובים ביותר בשנים האחרונות עם מיליוני עסקות ביום שמתבצעות דרכן, ומאות מיליוני קונים ומוכרים שמשתמשים בפלטפורמות שלהן כדי להעביר כסף. היום יש יותר אנשים בעלי טלפון סלולרי מאשר אנשים שמחזיקים בחשבון בנק ואפליקציות של החברות הללו מותקנות ברוב הטלפונים הסלולריים. כיוון שהן המתווכות הפיננסיות הגדולות ביותר של זמננו רק הגיוני שהן יהיו מעוניינות לחתוך את עלויות התיווך שגובים ספקי השירותים פיננסיים. ואולם, בעוד ששאר ענקיות הטכנולוגיה התמהמהו - פייסבוק קפצה ראשונה ובהפגנתיות לתחום הפיננסי.
גם הרכיב השני במוטו של פייסבוק - על תשתית יציבה - נשמר במהלך של הנפקת הליברה. פייסבוק הודיעה על המהלך שהיא מקדמת, רק אחרי שהשיגה שיתוף פעולה עם כמה מהחברות המשפיעות והחזקות ביותר בעולם: מסטרקארד, ויזה ופייפאל מהעולמות הפיננסיים, אובר, איביי וספוטיפיי בתחום הטכנולוגי, קוינבייס בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין וגופי הון סיכון מהמובילים בעולם כמו אנדריסן-הורוביץ, יוניון סקוור קפיטל. שיתופי פעולה ותמיכה של הגופים הללו ועוד רבים אחרים מבטיחים לפייסבוק תשתית רחבה ויציבה ביותר. לא רק ביכולת של המטבע לחדור מהר ובעוצמה לכל תחומי החיים - אלא גם במנופי לחץ על ממשלות ורגולטורים ברחבי העולם.
שני גורמים עיכבו בשנים האחרונות ברוב המדינות בעולם את כניסתם של המטבעות הדיגיטליים לשימוש יומיומי: רגולציה ממשלתית ועוצמתם של הגופים הפיננסיים המסורתיים. בכל הקשור לשימוש במטבעות קריפטו, לשני הגורמים הללו יש אינטרס משותף: שמירה על הסטטוס-קוו הפיננסי והפחד מאובדן שליטה. הנפקת מטבע היא הסמל המושלם לריבונות: ממשלות מטביעות מטבע והבנקים שולטים בו ובאמצעותו גם בכלכלת המדינה. אף אחד מהם לא מוכן לוותר על הריבונות שלו - לא הממשלות ולא הגופים הפיננסיים - לטובת מערכת כלכלית גלובלית אלטרנטיבית.
המהפיכה הדיגיטלית שהתפוצצה בבום אדיר לפני לא יותר מ-20 שנה סחפה איתה במהירות מסחררת את כל המגזרים וחדרה לכל תחומי החיים מסביב לגלובוס. מהתקשורת, דרך המסחר, תרבות הפנאי, התעשייה, התחבורה והחברה. רק המגזר הפיננסי נשאר עומד יציב והצליח להדוף את רוב המתקפה הדיגיטלית שאיימה לזעזע את החומות שבנה סביבו. הכוח והעוצמה של המגזר הפיננסי איפשרו לו להשפיע על הממשלות והרגולטורים ולהאט, עד כמה שניתן, את המהפיכה הדיגיטלית. המערכת הבנקאית כיום מתנהלת בדיוק כפי שהיא התנהלה לפני 100 שנה. אפליקציות לבדיקת מצב החשבון וסריקת צ'קים בסלולר הם לא אימוץ של מהפיכה דיגיטלית. לכל היותר הם כלים שאיפשרו לבנקים לשמור על רלוונטיות והשפעה בזכות חיסכון בהוצאות על כוח אדם.
אלא שהמהלך שעליו הכריזה פייסבוק השבוע הולך לשנות את כללי המשחק הדיגיטלי גם במגזר הפיננסי. לראשונה יש גוף שמאגד רבע מאוכלוסיית העולם ולצדו עומדים גופים עוצמתיים שגם אליהם מחוברים מאות מיליוני צרכנים ברחבי העולם. חברות כרטיסי האשראי, למשל, כבר הבינו שכדי להמשיך ולהיות חלק מהמשחק הן חייבות לשתף פעולה עם פייסבוק ולטבול את רגליהן בעולמות הקריפטו והבלוקצ'יין. הבנקים לא יוכלו להישאר מאחור. הם לא יוכלו להמשיך ולנעוץ את עקביהם בקרקע בעקשנות לאורך זמן. המהלך של פייסבוק מבהיר להם שהמהפיכה הדיגיטלית ממוטטת את החומות שהם בנו סביב עצמם. אם עד היום לא היה שום גורם שאיים על ההגמוניה שלהם, אפילו לא ממשלות שתלויות בהם, הרי שהקונסורציום שפייסבוק בנתה סביבה מוכיח להם שיש כוח חזק מהם.
החשיבות האמיתית של הצעד הזה היא יותר כזרז ליישום תהליכים שיגרמו ליעול בכל המערכות הפיננסיות בתוך המדינות ובכלל בכלכלה הגלובלית. המפלצת הזאת שנקראת ליברה תאלץ ממשלות ורגולטורים להתייחס בצורה רצינית יותר לשינויים טכנולוגיים בגופים הפיננסיים, להאיץ את המחקר והחקיקה בנושאים הללו ולתמוך ביזמים ויוזמות שיאפשרו מעבר מהיר וחלק לכלכלה דיגיטלית אמיתית. גם הגופים הפיננסיים העוצמתיים מבינים עכשיו שמה שהיה - כבר לא יהיה עוד, ולכן הם חייבים לנטוש את העולם הישן והנוח שלהם ולהתחבר לעולם החדש. רכישה של כמה סטארטאפים וכמה טכנולוגיות כדי לחסום תחרות כבר לא תהיה אפקטיבית. השינוי יהיה עמוק יותר. תשתיתי.
בפרפראזה על דבריו של ראש הממשלה בנימין נתניהו כלפי העיתונאים שמתחו ביקורת על ביצועי הממשלה: "אתם רואים פקקים - אני רואה מחלפים", גם במקרה של הליברה יש מי שרואה בעיות ויש מי שרואה באותה תמונה דווקא הזדמנות אדירה לשינוי. נכון, יש המון בעיות עם היצור הזה שנקרא ליברה. שאלות על תחרותיות וריכוזיות, מדיניות גלובלית ומדיניות מוניטרית, שאלות של פגיעה וחדירה לפרטיות, פיקוח ועוד אלפי בעיות בדרגת חשיבות גבוהה מאד. אבל דבר אחד ברור - אף רגולטור, ממשלה או בנק כבר לא יוכל לעמוד בדרכה של המהפיכה שהליברה של פייסבוק שיחררה לעולם. זאת נקודת המפנה (ה-Tipping Point) שהמגזר הפיננסי היה צריך כדי להבין שהמהפיכה הדיגיטלית הגיעה גם אליו.