"מנסים להעביר לאוניברסיטת ת"א 20 מיליון שקל בניגוד לחוק"
אוניברסיטת חיפה והאוניברסיטה העברית טוענות שהמשרד להגנת הסביבה מבקש להעביר למוזיאון הטבע של אוניברסיטת ת"א כסף ללא מכרז. בעבר התקשר המשרד עם האוניברסיטה כמה פעמים ללא מכרז, בהיקף של מאות אלפי שקלים
האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת חיפה מאשימות את המשרד להגנת הסביבה בניסיון להעביר למוזיאון הטבע החדש של אוניברסיטת תל־אביב 20 מיליון שקל ללא מכרז, בניגוד לחוק.
הפטור ממכרז מנומק על ידי המשרד בכך שמדובר ב"מוזיאון ייחודי", אך בשתי האוניברסיטאות טוענים שרוב הפעולות שלהן מיועד הכסף קשורות למחקר ולאוספי טבע, וכי בתחומים אלה המוזיאון של תל־אביב כלל אינו ייחודי, ובחלק מהמקרים הן אף עולות עליו. הן דורשות לקיים מכרז או לחלק את הכסף כתמיכות על פי קריטריונים שווים.
מוזיאון הטבע של אוניברסיטת תל־ אביב נפתח בקיץ 2018 ומציג חלק מאוספי הטבע של האוניברסיטה, הכוללים 5.5 מיליון פריטים. יו"ר המוזיאון היא הזואולוגית פרופ' תמר דיין. המשרד להגנת הסביבה פרסם לאחרונה הודעה על כוונתו להתקשר עם המוזיאון בפטור ממכרז למטרות של "מחקרי רקע למדיניות בנושאי מגוון ביולוגי ושטחים פתוחים וסקרי טבע ונוף, הפקת דו"חות על מצב הטבע, אתר אינטרנט ייעודי, הכשרה מקצועית, כנסים וימי עיון". הבקשה לפטור ממכרז מוסברת בכך ש"מוזיאון הטבע מהווה, על פי החלטת המועצה להשכלה גבוהה, תשתית לאומית ייחודית" בתחום הביולוגיה והאקולוגיה. בעבר התקשר המשרד להגנת הסביבה כמה פעמים עם אוניברסיטת תל אביב בתחומים אלה, אבל בהיקפים של מאות אלפי שקלים בלבד בכל פעם.
לעומת זאת, סגנית היועצת המשפטית של האוניברסיטה העברית עו"ד ענת טל כתבה לוועדת המכרזים שהעברית מוכנה ומסוגלת לבצע את כל הפעולות שמופיעות בבקשת הפטור ממכרז וכי חלק מהפעולות רק היא מסוגלת לבצע. כך לדוגמה היא זו שמפעילה את מרכז המידע הגיאוגרפי (GIS) היחיד בארץ בנושאי ביולוגיה ורק לה יש מעבדת עכבישנים. לדבריה, הבקשה לפטור ממכרז נגועה בפגמים מנהלתיים.
הפטור ממכרז מבוסס גם על הטענה שמדובר במיזם משותף, כלומר שאוניברסיטת תל־אביב תוסיף 20 מיליון שקל מתקציבה ובסך הכל יהיה מדובר ב־40 מיליון שקל. בהקשר זה כתב עו"ד גיל חגי בשם אוניברסיטת חיפה, כי קיים ספק האם האוניברסיטה, שמתקיימת מתקציב המועצה להשכלה גבוהה, מסוגלת לעמוד בכך. הדבר מעלה לדבריו חשד שמדובר ברכישת שירותים פשוטה על ידי המשרד, שמתחזה למיזם משותף.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה ש"ייחודיות אוניברסיטת תל־אביב היא בעיקר בשל תשתית הידע והמכונים הייחודיים הקיימים בה - המרכז הלאומי לאקולוגיה אקווטית (של נופי מים), מכון דש"א המנהל מעקב אחר השטחים הפתוחים בישראל, והמאר"ג - התוכנית הלאומית להערכת מצב הטבע".
מהמשרד נמסר עוד ש"נשמעו ההשגות של האוניברסיטאות האחרות, אך התהליך הסתיים רק לאחרונה וועדת המכרזים טרם קיבלה החלטה; ובכל מקרה, בשל ההיקף הגבוה של ההתקשרות, ההחלטה הסופית תהיה של החשב הכללי באוצר. במשרד מדגישים ש"אוניברסיטת תל־אביב תשקיע ממקורותיה כ־20 מיליון שקל לטובת המיזם המשותף".
כך מסתיר משרד האוצר את גובה הפטור המתוכנן
אחת הטענות הקשות של שתי האוניברסיטאות היא שבאתר הפטור ממכרז של מינהל הרכש באוצר מופיעה ההתקשרות על סך 20 מיליון עם אוניברסיטת תל־אביב תחת הסכום 0 שקלים. רק מי שנכנס למסמכי הפטור, מגלה שמדובר במיזם בהיקף 40 מיליון שקל, שמתוכם ייתן המשרד להגנת הסביבה חצי. כלומר מדובר בפרסום מטעה. סגנית היועצת המשפטית לאוניברסיטה העברית עו"ד ענת טל כותבת: "אנחנו רוצים להאמין שהפרסום באתר מקורו בטעות ולא בכוונה להסתיר את היקף הכספים העצום".
תגובת משרד האוצר מלמדת שלא מדובר בכשל חד פעמי אלא בשיטה. מטרת הפרסום באתר מינהל הרכש היא שקיפות ומתן אפשרות לגורמים אחרים לערער על בקשת הפטור ממכרז. אבל מהאוצר נמסר ש"הודעות על התקשרות בפטור מתפרסמות כנדרש ביחד עם היקף הפטור. מנגד, כוונה להתקשרות בפטור לצורך הגשת השגות לפני החלטת הוועדה, מתפרסמת ללא היקף כספי, ולכן מופיע 0". זאת, לטענת המשרד, "מאחר שהסכום אינו אמור להוות שיקול לעניין הגשת השגה".
כלומר, המשרד מודה שהסכום 0 מופיע תמיד בבקשות לפטור ממכרז וכדי לגלות את הסכום האמיתי יש להיכנס למסמכים. בפועל, כמובן הסכום חשוב הרבה יותר לפני ההחלטה על מתן הפטור, כדי שניתן יהיה להגיש ערר ולסכל אותה. הסתרתו נראית כפגיעה מכוונת בשקיפות.