העתירה לפסילת המועמדת של אבי חימי למחוז מרכז תוכרע 8 ימים לפני הבחירות ללשכה
ביום שני הקרוב ידון בית המשפט המחוזי בעתירה לפסילת עו"ד רומי קנבל שרצה למחוז מרכז אף שמשרדה בתל אביב והיא מתגוררת בירושלים. במסמך שהגישה שלשום הודתה שאת הסניף שהיא טוענת שיש לה כבר שנתיים בנתניה, היא שכרה רק לפני 3 חודשים; קנבל : "הטענות חסרות שחר"
בית המשפט המחוזי בתל אביב ידון ביום שני הקרוב בעתירה שהוגשה בדרישה לאסור על עו"ד רומי קנבל להתמודד על ראשות מחוז מרכז בלשכת עורכי הדין. קנבל היא המועמדת המובילה מטעמו של עו"ד אבי חימי, ראש לשכת עורכי הדין הזמני שמונה לאחר התפטרותו של עו"ד אפי נוה.
- "חסרים חלקים בפאזל של המועמדת לראשות מחוז מרכז"
- ועדת הבחירות בלשכת עוה"ד קבעה: רומי קנבל כשירה להתמודד למחוז מרכז
- איילת שקד: ועדת הבחירות של לשכת עוה"ד מוסמכת לדון בפסילת רומי קנבל
העתירה תתברר למעשה רק 8 ימים לפני הבחירות ללשכה שיתקיימו ב-18 ביוני. העתירה לפסול את קנבל הוגשה בעקבות חשיפת כלכליסט לפיה קנבל רצה למחוז מרכז אף שלכאורה היא אינה עומדת בתנאי הכשירות מאחר שמשרדה ממוקם בתל אביב ואילו היא מתגוררת באיזור ירושלים.
בכלכליסט נחשף כי קנבל שהודיעה על כוונתה לרוץ לבחירות ב-7 במרץ, הודיעה 5 ימים מאוחר יותר, ב-12 במרץ, ללשכת עורכי הדין כי כתובת משרדה השתנתה מתל אביב לנתניה. יום למחרת, ב-13 במרץ חתמה קנבל על הסכם שכירות לחדר בגודל 13 מ"ר בנתניה, בתוך משרד עורכי דין אחר. משך חוזה השכירות הוא לפחות מארבעה חודשים, עד ה-30 ביוני 2019, שבועיים לאחר הבחירות ללשכה. קנבל זכאית להאריך את הסכם השכירות בשנה ומנגד יכולה גם בכל עת לסיים את השכירות בהודעה של 30 יום מראש.
לפי הערכה הסיבה שראש הלשכה הזמני חימי בחר דווקא בקנבל לרוץ לראשות מחוז מרכז היא קושי באיתור של מועמד מתאים אחר, שכן חימי עצמו כיהן כיו"ר המחוז (ולמעשה טכנית הוא עדיין נושא בתפקיד לצד היותו ראש הלשכה הזמני). אלמלא עו"ד אפי נוה היה מתפטר מראשות הלשכה, סביר להניח שחימי עצמו היה רץ לראשות מחוז מרכז שהוא נחשב ממייסדיו ואת קנבל שנחשבת מועמדת חזקה ניתן היה להריץ במחוז תל אביב, אליו אין מחלוקת כי יש לה קשר ברור, כשבנוסף למשרדה היא פעילה במחוז בועדות מקצועיות שונות של מחוז תל אביב וכו'.
לאחר החשיפה בכלכליסט הגישו יריביה של קנבל דרישה לועדת הבחירות בלשכה לפסול אותה, אך הועדה החליטה שלא לעשות כן. יו"ר הועדה עו"ד חיים קנת אמר עם זאת לכלכליסט כי נותרו אצלו תמיהות ושאלות עובדתיות שלא קיבלו מענה ראוי, וזאת בין היתר מאחר שקנבל לא הגיעה לישיבת הועדה והועדה לא הוסמכה לחקור אותה ולגבות את גרסתה העובדתית המלאה.
קנבל הגישה מסמכים לועדת הבחירות בהם טענה מצד אחד כי יש לה משרד כבר שנתיים בנתניה, אך מהעבר השני הועלתה גם טענה סותרת לכאורה לפיה במשרד בנתניה היא "עובדת לאחרונה ומקיימת פגישות", כלומר ללא ניסיון לטעון שקנבל עובדת מהסניף מזה שנתיים.
בכלכליסט גם נחשף כי בניגוד לטענת קנבל לפיה הסניף בנתניה מוכר ורשמי, הוא לא מופיע באתר האינטרנט של המשרד וגם בנייר מכתבים של משרד קנבל שהתאריך שלו הוא יולי 2018, נכתב רק שכתובת המשרד בתל אביב וישנו סניף נוסף בפולין (שם פעיל בעלה של קנבל) וללא כל זכר לסניף נתניה.
שלשום הגישה קנבל מסמך תגובה נוסף, לבית המשפט המחוזי, ובו היא מנסה להשיב לפחות לחלק מהתמיהות והשאלות הפתוחות שנותרו לאחר הדיון בועדת הבחירות. מבדיקת כלכליסט עולה כי גרסה זו סותרת חלקית גרסאות קודמות.
לדברי קנבל מההיבט המשפטי היא אינה חייבת להוכיח שמקום עבודתה העיקרי הוא בנתניה וזכותה לרוץ לבחירות במחוז מרכז בתנאי ש"מקום עבודתה" נמצא בשטח המחוז, כלומר גם אם רק פעם בשבוע או חודש למשל היא נמצאת בנתניה וביתר הימים היא בתל אביב, זכותה לבחור להירשם בנתניה. יחד עם זאת ברור שמקום העבודה חייב להיות אמיתי.
במסמך התשובה האחרון שהגישה מתייחסת קנבל לטענה שהופנתה נגדה מדוע לא הציגה הסכמי שכירות של משרדה בנתניה בשנים 2017 ו-2018 והיא מודה ש"לא היה הסכם שכירות לתקופה זו". לדבריה, "הפעילות היתה בתחילה במסגרת שיתוף פעולה עם בעלי המשרד, שיתופי פעולה על תיקים והופעות משותפות, אך כפי שפורט לעיל ובהרחבה, משרד בשותפות במקום זה עם עו"ד סולומון היה גם היה".
התצהיר "נשמט בשוגג"
קנבל מתייחסת גם לטענה שלא הגישה תצהיר של מי שהיא טוענת שהוא שותף שלה ומנהל סניף נתניה, עו"ד איתן סולומון, וטוענת שהתצהיר היה מוכן אך "נשמט בשוגג" מהמסמכים שהוגשו לועדה.
בתצהיר שהוגש כעת מטעם סולומון הוא מצהיר כי הוסמך כעורך דין בשנת 2014, והחל כבר קודם לכן לעבוד כמתמחה אצל קנבל. לדברי סולומון הוא המשיך לעבוד כעורך דין שכיר במשרד קנבל עד מרץ 2016. "לאחר שעזבתי את המשרד, מתוך כוונה להפחית את עומס העבודה בשל נסיבות רפואיות, החלטתי לעזוב את המשרד ולעבוד כעצמאי", מפרט סולומון.
לדבריו, "לאחר מכן בשלב מסוים התחלנו אני ועו"ד רומי קנבל לעבוד בשותפות במסגרת כסניף של משרד קנבל בנתניה, ששם היה מקום עבודתי". מהדברים עולה כי סולומון מצהיר שבעת יצירת השותפות עם קנבל, הוא כבר עבד בנתניה.
בתצהיר שקנבל הגישה היתה גרסה מעט שונה: היא פירטה שסולומון עובד עימה מ-2013 וכי במהלך 2017 ביקש סולומון להפחית את שעות עבודתו והם החליטו להתרחב לנתניה. "כחלק מהתהליך בחרתי לקדם ולשמר את מעמדתו של עו"ד סולומון ולהפוך אותו לשותף", כתבה.
כלומר בעוד סולומון טוען בתצהיר שהוא לא הועסק אצל קנבל במועד הקמת השותפות ומציג מצג בו קנבל הצטרפה אליו למקום עבודתו בנתניה – קנבל טוענת שסולומון היה שכיר שלה ב-2017 ובניסיון לשמר אותו קידמה אותו כשותף והשניים הקימו ביחד סניף בנתניה לאחר שחיפשו יחד מיקום למשרד.
בתגובה כעת מוסיפה קנבל וטוענת כי בסניף נתניה עובדת עורכת דין נוספת מטעמה, פרקליטה בשם שיר. לפי המפורט, במשרד בנתניה יש אווירת עבודה חיובית והשתלבה בו בהצלחה עו"ד שיר ממשרדה של קנבל אשר עברה מהעיר מודיעין להתגורר בקדימה צורן ומכאן עברה גם היא לעבוד בסניף בנתניה בתדירות גבוהה, ביחד עם סולומון ועם קנבל.
מבדיקת כלכליסט עולה כי עו"ד שיר מתחזקת דף פייסבוק פעיל שממנו ניתן ללמוד כי ב-25 בפברואר 2019 הודיעה שיר על הקמת משרד עורכי דין עצמאי וקנבל כלל אינה מוזכרת שם. בפרסום כתבה שיר: "גאה להציג לכם את אתר המשרד החדש שלנו ואת עמוד הפייסבוק החדש" ומפורט כי שם המשרד וכי הוא ממוקם במודיעין.
בדף הפייסבוק של עו"ד שיר מופיע גם מסמך משפטי שהיא הגישה לבית המשפט ב12 במרץ 2019, ובו כתובת משרדה היא במודיעין והיא שייכת למשרד עורכי דין שהקימה ולא למשרד קנבל. בהמשך, בפרסומים של שיר מחודש מאי ומהימים האחרונים ממש היא כותבת על עבודתה לצד עו"ד קנבל. מהדברים עולה כי עבודתה של שיר בסניף נתניה היא ככל הנראה טרייה מאוד ואין לה להוכיח שסניף נתניה פעיל שנתיים.
קנבל מתייחסת לבסוף גם לכך שלא הגיעה לדיון בועדת הבחירות ומסבירה כי היא היתה בדיון בבית המשפט לענייני משפחה. בהקשר זה יש לציין כי הדובר של קנבל מסר לכלכליסט באותו יום כי קנבל לא הגיעה לדיון בועדת הבחירות מאחר שהיתה במדורת ל"ג בעומר עם ילדיה.
עו"ד רומי קנבל מסרה בתגובה: "הטענות הינן חסרות שחר. הקרקס התקשורתי יסתיים ביום ב' בהחלטה שיפוטית. בחירות מכריעים בקלפי".