ביטול ההגבלה על מספר השרים: הוקמה ועדה שתדון בתיקון החוק
חמש שנים לאחר הגבלת מספר השרים ל-18 וארבעה סגנים, חברי הכנסת הצביעו על תיקון ל"חוק יסוד: הממשלה" שעלול לעלות יותר מ-100 מיליון שקל למשלם המסים בשנה. בראש הוועדה יעמוד ח"כ מיקי זוהר
מליאת הכנסת אישרה את הקמת הוועדה המיוחדת לדיון בתיקון להצעת חוק יסוד הממשלה, שלפיה תבוטל המגבלה על מספרם המירבי של שרים וסגני שרים בממשלה. הוועדה תדון בהכנת ההצעה, שעברה אמש בקריאה ראשונה, לקריאה שנייה ושלישית במליאה. 48 חברי כנסת הצביעו בעד הקמת הוועדה, ו-39 הצביעו נגד. בראשה יעמוד ח"כ מיקי זוהר (הליכוד).
התיקון שהוצע ל"חוק יסוד: הממשלה" מבטל את הגבלת מספר השרים ל-18 וסגני השרים לארבעה בלבד, כפי שהעביר ח"כ יאיר לפיד עם כניסתו לפוליטיקה. 65 חברי כנסת הצביעו בעד הצעת החוק, לעומת 54 ח"כים שהתנגדו.
- אושרה הצעת החוק להרחבת הממשלה וביטול המגבלה על מספר השרים
- הממשלה החדשה מבקשת לבטל את המגבלה על מספר השרים עוד לפני הקמתה
- נתניהו שכח את השמן והרזה
שר המדע אופיר אקוניס אמר בתחילת הדיון על הצעת החוק: "אנחנו עומדים לאשר הלילה את מה שאישרו כל ממשלות ישראל ב-20 השנים האחרונות". אקוניס טען כיצד ממשלות עבר של ראשי ממשלה כמו אהוד ברק ואריאל שרון שינוי גם כן את חוק יסוד הממשלה כשזה התאים להם, וכי ממשלותיהם של שמעון פרס ויצחק רבין מנו יותר מ-20 שרים. "30 שרים ו-10 סגני שרים בממשלתו של אריאל שרון, בשם ההתנתקות וסיבוב הפרסה שמאלה זה מותר", הוסיף אקוניס.
מספר 2 ברשימת כחול לבן, ח"כ יאיר לפיד, מחה על הקמת שמונה משרדי ממשלה נוספים במסגרת השינוי בחוק ואמר: "אפשר היום לתלות שלט בעפולה ליד בית החולים: 'פה לא יקנו מכשיר MRI כי הכסף הלך למשרד ממשלתי מיותר'. אפשר ללכת למכון ויצמן, למדענים שעוסקים במחקר למציאת תרופה לסרטן ולהגיד להם: 'לא תקבלו תקציב כי הכסף הלך למשרד ממשלתי מיותר'".
ח"כ גבי אשכנזי אמר לאחר אישור הצעת החוק: "ברגע זה ממש הקואליציה העבירה את חוק הרחבת מספר השרים בממשלה. הבטחנו מאבק, הבטחנו שנהיה חומת מגן והגיע הזמן, אי אפשר לשתוק - במוצאי שבת הקרובה כולנו מפגינים יחד!".
לאחר אישור החוק בקריאה ראשונה, יצאה מליאת הכנסת להפסקה לצורך הצבעה בוועדת הכנסת על הקמת ועדה מיוחדת שתוכל לדון בהצעה ולהכין אותה לקריאה שנייה ושלישית - מאחר שעדיין מדובר בממשלת מעבר ורוב ועדות הכנסת אינן פעילות כעת. הוועדה המיוחדת שתוקם נדרשת לקבל אישור של מליאת הכנסת.
אם החוק יאושר בקריאה שלישית, צפוי מספר השרים בממשלה הקרובה לגדול ל-26 ומספר סגני השרים לשמונה. ממשלה כזו צפויה לעלות למשלם המיסים יותר מ-100מיליון שקל בשנה, וכחצי מיליארד שקל לקדנציה.
מוקדם יותר היום תקפו באופוזיציה את חברי הקואליציה, ובראשם את ראש הממשלה בנימין נתניהו, על הניסיון להעביר את הצעת החוק. הח"כים הקריאו מעל בימת הכנסת את כתב החשדות נגד נתניהו.
יו"ר כחול לבן, בני גנץ, אמר בפתח ישיבת הסיעה כי "הגדלת מספר השרים בממשלה הוא עוד כלי בארגז הכלים של השוחד הפוליטי. בכלי הזה ייעשה שימוש לא לטובת אזרחי המדינה, אלא לטובת הצלה פוליטית ומשפטית של בעלי העניין בדבר. מי שמשתתף ולוקח חלק באתנן הזה - הוא שותף מלא לקבלת השוחד הפוליטי. יש נותן ויש מקבל".
גם יו"ר מרצ תמר זנדברג הביעה את התנגדותה ופנתה ליועמ"ש הכנסת בבקשה לחוות דעת בנושא ההצבעה על הצעת החוק.